Bulbuci electorali

La cate ne-a fost dat sa vedem si sa auzim vara aceasta, putem spune ca traim un anotimp de poveste. Numai ca realitatea nu poate fi indusa in eroare doar cu povesti de popa beat…

Totul a inceput cu majorarea pensiilor. Si aici nu vorbim de o crestere de 2 bani, cum am fost obisnuiti pana in prezent, ci de ditamai 200 de lei. Anuntul de majorare a pensiilor le-a luat mintea si ochii celor condamnati pana acum la pensii mizere, dar i-a frapat pe toti ceilalti, care nu au implinit inca varsta la care trebuie sa treaca… pe drepta. Stransi cu usa, membrii Guvernului au recunoscut ca efortul de a da pensii mai mari necesita circa 2,5 miliarde de euro numai anul viitor, si ca, acum, nu au decat 2,1 de miliarde. Restul de 400 de milioane de euro ar fi un fel de pasare de pe gard ori, mai bine spus, blana ursului din padure, numai buna de vandut la piata. Doar ca vulpea de Traian Basescu a mirosit usoara ezitare a premierului si a ministrilor sai de Finante si al Muncii, asa ca le-a cerut sa prezinte resursele de unde vor veni aceste fonduri. Chiar daca pare ca presedintele cauta motive de de cearta, solicitarea lui pare sa fie binevenita intr-o tara care, pana nu demult, a fost patria FNI-urilor, Caritas-urilor etc., transformata peste noapte in tara oligarhilor. Cum era de asteptat, scandalul a izbucnit, iar acum este in toi, in conditiile in care Calin Popescu Tariceanu se afla in plin proces de tragere de timp. Este evident ca premierul nu a fost in stare sa dea un raspuns curiozitatii prezidentiale, decat pana in momentul in care a avut in fata ochilor nedumeririle lui Basescu, oficial, exprimate in scris. Acum ramane sa vedem daca raspunsul sau va fi unul transant, ori daca vom avea parte din nou de explicatii guvernamentale de genul scarpinatului dupa urechea stanga cu piciorul drept. Totusi, pentru a fi ceva mai credibil, seful Guvernului l-a chemat la apel pe boierul Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, insa, hai sa fim seriosi, mai crede cineva in expresia sarac, dar cinstit?

Sincer, sunt frapat de faptul ca, oarecum, incurajati de pseudo succesul noii legi a pensiilor, liberalii au abandonat disputa cu PSD pe tema apartenentei ei, iar acum totul se concentreaza pe Legea compensatelor. Beneficiarii, desigur, tot pensionarii, carora de la 1 ianuarie ar urma sa li se prescrie doar medicamente compensate cu 90 la suta din pret. Aici exista o singura conditie, care inca mai sta in calea acestei noi realizari liberalo-socialiste, si anume (dupa cum spun analistii) functionarea sistemului informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Logic, ne intrebam, din nou: de unde naiba mai scoatem bani si pentru legea asta, cand palmasul de rand cerseste la coltul strazii? Da, desigur, l-am vazut intr-o emisiune pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care sustine ca deja are banii respectivi. Cica i-ar recupera din taxa pe viciu. Bine ca avem parte de un nimistru recuperator, daca de profesionalism nu se pune problema. Este cert ca, in acest caz, miroase a deturnare de fonduri, in conditiile in care acelasi ministru promitea, nu demult, ca programul analizelor obligatorii – demarat cu surle si trambite acum cateva zile – se bazeaza pe aceasta taxa, care mai include si dotarea medicilor de familie cu tehnica de calcul, necesara realizarii unei baze de informatii privind sanatatea populatiei. Asadar, ca sa ajungem la o concluzie, devine din ce in ce mai elocvent faptul ca alesii nostri au inceput sa faca, din nou, bulbuci electorali cu, pe si din banii contribuabilului, ceea ce nu reprezinta nimic nou in ecuatie. Nu este nou nici faptul ca, zilnic, suntem obligati sa acceptam aberatiile celor care se imbogatesc peste noapte mintindu-ne ori de cate ori le mai trece prin minte cate-o bazaconie, care sa le mai aduca inca doua voturi si-o caruta cu bani. Ce naiba!? Nu ne putem supara pe ei, ca doar sunt alesii nostri…

Leave a Comment