Peste 30 de lucrători ai Oficiului Judeţean de Poştă Sălaj s-au înscris deja pe listele celor care vor să părăsească benevol sistemul. „33 de angajaţi sălăjeni şi-au exprimat până acum intenţia de a renunţa la locul de muncă pe care îl au la OJP Sălaj. Potrivit planului de restructurare a Companiei Naţionale Poşta Română, în judeţul nostru ar urma să fie desfiinţate 35 de posturi”, ne-a declarat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Sălaj.
Acesta spune că toţi cei 33 de salariaţi au primit aviz favorabil din partea comisiei judeţene mixte sindicat-conducere oficiu, însă o decizie finală în ceea ce-i priveşte va fi luată la Bucureşti. „Aşteptăm avizul Bucureştiului, să vedem dacă pot părăsi sistem şi cei cărora nu li se desfiinţează postul”, a explicat liderul sindical, în condiţiile în care pe liste se găsesc şi persoane ale căror locuri de muncă nu sunt în pericol, dar care vor să renunţe. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt salariaţi care mai au câţiva ani până la pensie şi cărora le surâde ideea de a „pleca acasă” cu salarii compensatorii.
Deocamdată, menţionează Balog, nu se cunoaşte ce act normativ va fi respectat în efectuarea acestor disponibilizări: „Ar exista două variante: contractul colectiv de muncă şi OUG 36/2013. Dacă se merge pe prima variantă, disponibilizaţii ar urma să primească între cinci şi 30 de salarii, în funcţie de vechimea în sistemul poştal. Pentru cea de-a doua variantă sunt prevăzute minim cinci salarii compensatorii şi maxim 25, în funcţie de vechimea în muncă a lucrătorului vizat”.
Pentru completarea posturilor ce trebuie desfiinţate, angajaţii din unităţile poştale în care se înregistrează excedent de personal vor fi supuşi unor testări. „În principal ne referim la persoane care lucrează la ghişeu, în oficii poştale din mediul urban, adică din Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei”, a mai spus sindicalistul sălăjean.
Disponibilizări pentru eficientizare
Concedierile colective fac parte din planul de redresare a CN Poşta Română, care înregistrează de mai mulţi ani pierderi financiare importante. La nivelul întregii ţări vor fi disponibilizaţi 3.650 de salariaţi, adică 11,4 la sută din personal, aşa cum s-a stabilit în urma negocierilor privind aplicarea normării muncii derulate între conducerea companiei şi sindicate.
Reducerea numărului de angajaţi ar urma să restabilească echilibrul între volumul de prestaţii sociale şi numărul de angajaţi ai companiei, în vederea creşterii competitivităţii Poştei pe piaţa de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013.
Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 5.600 de oficii poştale. Compania trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, însă niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai. Ca urmare, procesul de privatizare a fost prelungit, perioadă în care societatea va fi restructurată.
Două oficii poştale desfiinţate
Procesul de restructurare al CN Poşta Română a tulburat apele în rândul salariaţilor companiei, care au recurs la proteste în întreaga ţară, nemulţumiţi de intenţia conducerii de a tăia programul de lucru şi, implicit, salariile. În urma acestor acţiuni, mai marii Poştei nu au mai pus în aplicare măsurile amintite, ci au optat pentru disponibilizările colective, preferate, de altfel, de partea sindicală.
În cadrul aceluiaşi proces de restructurare, au fost desfiinţate două oficii poştale din reşedinţa de judeţ – cel din cartierul Dumbrava Nord şi cel din Piaţa 1 Decembrie 1918, un al treilea, respectiv cel din cartierul Brădet, fiind şi el în pericol de închidere.
La Oficiul Judeţean de Poştă Sălaj lucrează, în prezent, 400 de persoane.
Am auzit ca si lui sotia lui BALOG i s-a desfiintat postul .Oare v-a pleca/