Procentul de promovabilitate al examenului de maturitate, al bacalaureatului, din acest an e mai mare faţă de cel de anul trecut cu 15 procente. Peste 58 la sută din elevii din Sălaj au reuşit să obţină o notă de trecere. Deţin o diplomă în baza căreia se vor înscrie la diferite universităţi. Cei mai buni, cu note mari la bac, eminenţele, vor intra direct la facultăţi fără a mai da examene de admitere. Asta pentru că au demonstrat că ştiu cu adevărat pe ce drum să o ia în viaţă. Deasemenea, mediocrii vor încerca să o ia pe acealaşi „cărare” având ca variante atât universităţile de stat, locurile cu taxă, cât şi cele private, unde mai nou înscrierile se fac şi fără a avea diplomă de bacalaureat. Vor fi şi cazuri în care cei care nu au reuşit să obţină o medie de trecere a bacului, nu că n-au ştiut la o anumită materie ci la toate „pe linie”, vor urma, la fel ca şi cei care au învăţat, cursurile unei instituţii de învăţământ superior. În cele din urmă, îşi vor finaliza şi studiile universitare, cu bani, le vor urma şi pe cele masterale iar într-un final vor ajunge, poate, să dea lecţii, cu superioritate, celor care şi-au luat bacul din prima.
*Nu, nu e de mirare că procentul de promovabilitate nu e mare. Cum să fie şi de ce? Cum pot fi motivaţi tinerii să înveţe, să conştientizeze că învăţatul şi cartea sunt prioritate, când au în faţă şi văd zilnic pe toate canalele media şi în peisajul cotidian „persoanaje” etalon care au urmat şcoli la vârste înaintate. Personaje care conduc destinele a mii de oameni mediatizate non-stop şi susţinute de comunitate. De ce înveţe tinerii la timpul potrivit când alţii care-s în frunte le demostrează că se poate şi fără carte? De ce să ia bacul la timp când în fond şi la urma urmei totul e posibil şi fără muncă. Vorba unui proaspăt absolvent de liceu. „Nu contează notele ci cum ştii să te descurci! Cunosc multe persoane care şi-au luat bacul la 40 de ani, care au făcut liceul la seral, care nu au decât opt clase dar care au ce le trebuie şi se descurcă”. Aşa e în viaţa! Motivaţia pentru carte lipseşte şi va lipsi ani buni de aici înainte, atâta vreme cât există exemple.
Societatea capitalistă actuală, putredă şi coruptă, este societatea banului.
De ce să înveţe elevii ?
Să ajungă ca şi profesorii lor, văi şi amar de capul lor, cu un salariu de 1.000 lei ?!
[…] Procentul de promovabilitate al examenului de maturitate, al bacalaureatului, din acest an e mai mare faţă de cel de anul trecut cu 15 procente. Peste 58 la sută din elevii din Sălaj au reuşit să obţină o notă de trecere. Deţin o diplomă în baza căreia se vor înscrie la diferite universităţi. Cei mai buni, cu note mari la bac, eminenţele, vor intra direct la facultăţi fără a mai da examene de admitere. Asta pentru că au demonstrat că ştiu cu adevărat pe ce drum să o ia în viaţă. Deasemenea, mediocrii vor încerca să o ia pe acealaşi “cărare” …mai multe stiri […]