În Sălaj: Procentul de promovabilitate la bacalaureat este peste media pe ţară

Aproape 58 la sută dintre absolvenţii de liceu din Sălaj, care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, au obţinut note peste cinci.
Conform centralizării întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, procentul de promovabilitate este de 57,93 la sută, înainte de depunerea contestaţiilor, cu aproximativ 15 la sută mai mare faţă de anul trecut.
„Suntem uşor peste media pe ţară, iar creşterea faţă de anul trecut este una substanţială. Nu putem spune că în acest an s-au făcut eforturi uriaşe, însă faptul că s-a pus accent pe subiectele diferenţiate, care s-au calibrat pe programa şcolară şi totodată gradul mediu al subiectelor au condus la creşterea numărului elevilor care au luat bacalaureatul. De asemenea, experienţa anilor trecuţi, simulările susţinute în primăvară, unde procentul de promovare a fost foarte scăzut, şi faptul că o parte dintre absolvenţii promoţiilor anterioare, care nu s-au simţit pregătiţi nu s-au mai prezentat la examen, reprezintă alţi factori care ar fi putut influenţa această creştere”, a menţionat inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
Astfel, potrivit primelor rezultate peste 22 la sută dintre candidaţii sălăjeni au obţinut cel puţin media şase, 341 de absolvenţi de liceu au medii între 7şi 7,99, reprezentând 26,45 la sută. Medii între 8 şi 8,99 au obţinut 362 de elevi, iar note între 9 şi 9,99, 295 de candidaţi. Din totalul absolvenţilor aparţinând promoţiei anterioare, din cei 303 de candidaţi prezenţi, 79 au obţinut medii între 6 şi 6,99, 24 între 7 şi 7,99, iar unul singur a obţinut peste 8.

Patru elevi sălăjeni au obţinut media zece la bacalaureat

Patru absolvenţi de liceu din Sălaj au reuşit să obţină zece pe linie la bacalaureat. Este vorba despre trei elevi ai Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, respectiv Agota Faluvegi, Remus Gaga şi Ronela Popa, şi un elev al Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, Mihai Lazăr. Listele cu notele de la examenele de bacalaureat au fost afişate luni, 8 iulie, imediat după ora 12, la avizierele liceelor unde absolvenţii au susţinut examenele.

Doi candidaţi au fost eliminaţi

Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea, în cadrul conferinţei de presă, de luni, 8 iulie, pentru prima sesiune a bacalaureatului din acest an, s-au înscris 2.451 de candidaţi, din care 338 absolvenţi aparţinând promoţiei anterioare.
Din total celor înscrişi, s-au prezentat la examene 2.225 de elevi, din care doi au fost eliminaţi. Unul dintre cei doi candidaţi eliminaţi îşi susţinea bacalaureatul la centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, iar cel de al doilea la Liceul „Gh. Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei.

Două licee din Sălaj nu au niciun elev admis

În Sălaj, anul acesta, cele mai bune rezultate sunt la liceele teoretice, unde un procent de 79,51 la sută dintre absolvenţi au fost declaraţi promovaţi după prima sesiune, înainte de contestaţii, dar şi la liceele vocaţionale, unde 73,68 la sută dintre elevi au promovat. Cele mai proaste rezultate sunt la liceele tehnologice, unde procentul de promovare este de doar 34,01 la sută, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei privind procentul de promovare pe filiere.
Astfel, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău îşi menţine primul loc în topul liceelor din judeţ în ceea ce priveşte rata de promovabilitate. Potrivit informaţiilor furnizate de Gheorghe Bancea, cel mai mare procent de promovare, respectiv 99,20 la sută a fost înregistrat la liceul zălăuan menţionat, urmat de Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, unde peste 93 la sută dintre absolvenţi au luat note de trecere la bacalaureat. Pe locul al treilea se situează Liceul „Gheorghe Şincai” din Zalău, unde 90,34 la sută dintre candidaţi au promovat examenul maturităţii.
În schimb, la polul opus, se situează două unităţi liceale din mediul rural, unde niciun absolvent de liceu nu a reuşit să obţină note peste cinci în prima sesiune a bacalaureatului din acest an. Este vorba de Liceul Tehnologic Nr. 1 Sâg şi Liceul Nr. 1 Surduc.

Flavia Pintea

One Thought to “În Sălaj: Procentul de promovabilitate la bacalaureat este peste media pe ţară”

  1. […] Aproape 58 la sută dintre absolvenţii de liceu din Sălaj, care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, au obţinut note peste cinci. Conform centralizării întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, procentul de promovabilitate este de 57,93 la sută, înainte de depunerea contestaţiilor, cu aproximativ 15 la sută mai mare faţă de anul trecut. “Suntem uşor peste media pe ţară, iar creşterea faţă de anul trecut este una substanţială. Nu putem spune că în acest an s-au făcut eforturi uriaşe, însă faptul că s-a pus accent pe subiectele diferenţiate, care s-au calibrat pe programa şcolară şi totodată gradul mediu al subiectelor …mai multe stiri […]

Leave a Comment