Omul impotriva omului

Am o problema: agresivitatea de care dau dovada romanii in ultima vreme, manifestata, dupa cum dovedesc stirile difuzate de posturile TV, inca din scoala. Si nu vorbesc doar de contestatele stiri de la 5, ci de toate buletinele de stiri. Care au ajuns, din pacate, pline de imagini cu liceeni care isi cara pumni unul altuia de parca ar fi intr-un campionat de box intr-atat de mult incat nu conteaza ca stirea este la ora diminetii sau 19 sau 22, ca poate fi confundata lejer cu cea de la ora 5. Oare daca traim pe plaiurile mioritice chiar nu ne dam seama ca, totusi, ceva este in neregula cu lumea din jur? Mitocaniile, agresivitatea si stresul cotidian sa limiteze poporul asta la un cerc vicios din care nimeni sa nu mai stie iesi?

Da, o fi avand sistemul de invatamant lacune in privinta modalitatii de examinare, a programelor scolare si a tot ce mai vreti, dar toate imi apar ca fiind probleme ce-si pierd din importanta cand le pun in balanta cu agresivitatea pe care o manifesta elevii in unitatile de invatamant. Sigur ca responsabile de acest comportament dur si inadecvat nu sunt doar institutiile de invatamant si nu doresc acum sa le scot tapi ispasitori. Agresivitatea este o tara care isi are orginile in familie, iar societatea romaneasca de acum este mediul care ii favorizeaza dezvoltarea pana acolo cand un elev ajunge sa fie omorat in bataie intr-o scoala. In Romania, cuvintele dure sunt aruncate oricum si oriunde, iar oamenii dau din greu din coate tot mai ascutite ca sa-si atinga obiectivele. Ca sa faca rapid capat la lume, unii romani imbraca haina agresivitatii cu atata nonsalanta de parca ar fi fost croita direct pe ei.

Probabil ca in disperarea de a nu sti face fata la aceste situatii, romanii sunt niste chinuiti ai momentului. Cum nu gasesc resurse sa combata raul din propria societate, o accepta si pretind ca nu este nimic in neregula cu lumea din jur pana chiar devin convinsi de acest fapt. Chinuie, la randul lor, pe altii mai slabi, nu pentru a inrautati lucrurile, ci pentru a fi in rand cu ceilalti. Ca urmare, putinii care mai reactioneaza si care realizeaza ca lumea se invarte invers de cum trebuie nu se pot face auziti mai departe de propriile constiinte. Impertinenta, vulgaritatea si mitocania se plimba nestingherit pe strada, iar agresivitatea le conduce intr-un desantat ritm care ar trebui oprit cat mai este posibil.

Parghii exista, slava Domnului, suficiente si macar aproape de al 12-le ceas ar trebui sa le folosim. De la institutii, pana la mediul familial, o reprioritizare a valorilor ar dovedi cum trebuie actionat pentru a reeduca in sistemul celor 7 ani de acasa o lume unde omul este pe cale de disparitie daca mai lupta impotriva lui. Ori asa, astazi, ori maine, calitatile negre cu care poporul s-a inarmat pana in dinti ne vor invinge si ne vor supune iremediabil.

Leave a Comment