Macar o zi fara Basescu

In sfarsit, o actiune utila, necesara a Clubului Roman de Presa (CRP), care propune o zi de tacere mediatica fata de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Comunicatul Consiliului de Onoare al CRP spune urmatoarele: Consiliul de Onoare al CRP condamna comportamentul inacceptabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei.

Gestul presedintelui Basescu, de a lua jurnalistei prin forta telefonul, de pe care ulterior s-a sters o inregistrare video, se inscrie intr-o serie de atacuri ale politicienilor la adresa presei – culminand acum cu agresarea fizica si deposedarea unui jurnalist de obiecte personale chiar de persoana publica ce detine cea mai reprezentativa functie in stat. Presedintele Basescu a incalcat prin actiunea sa dreptul constitutional al publicului la informare. Constatand lipsa de reactie a autoritatilor, Clubul Roman de Presa va depune plangere penala in acest caz. De asemenea, CRP va sesiza organismele internationale.De aceeasi reactie vor beneficia din partea CRP toti cei care vor impiedica in acest mod exercitarea profesiei de jurnalist.

Clubul Roman de Presa recomanda presei sa instituie in ziua de joi, 24 mai, pentru mediul audio-vizual si vineri, 25 mai, pentru publicatiile zilnice tiparite tacere mediatica asupra declaratiilor presedintelui Basescu, in semn de protest fata de actiunea violenta de blocare a informarii prin presa de catre presedintele Basescu. Pe data de 6 iunie, CRP va organiza o larga dezbatere privind seria de agresiuni impotriva presei, la care vor fi invitati sa participe presedintele Romaniei si alte autoritati.

Desigur, merita facute cateva nuantari. Partea cu plangerea penala, parerea mea, nu isi are rostul, atata timp cat, oricum, nu i se va intampla nimic presedintelui. Care presedinte, destul de probabil, nu da doi lei pe asemenea actiuni. Iar despre frica la Basescu, sa fim seriosi. Tacerea mediatica, timp de o zi, pentru un om politic care a crescut si a ajuns la putere mai ales pe baza vorbelor sale reproduse de mass-media, este extrem de utila. Ca un protest impotriva tuturor celor care – politicieni sau nu – se comporta sau se vor comporta precum dl. Basescu, in speta data, cea cu Andreea Pana, tiganca imputita. Sunt convins ca nu toata media va da curs recomandarii CRP, in numele dreptului la informare al publicului. Si a diverselor nuantari date demersului CRP si a spetei amintite. Ma rog, fiecare organism mass-media are propria politica editoriala, ce trebuie respectata ca atare.

Dar, eu spun ca ar fi buna o zi fara Basescu. Macar una. Din cele 364 sau 365 cat are un an. Poate, asa, se va gandi si dl. presedinte al tuturor romanilor, Traian Basescu, sa nu mai arunce parlamentari peste bord si sa nu confiste, fure, cum interpretati, intr-un spatiu public, telefonul unui jurnalist. Macar o zi intr-un an breasla jurnalistilor ar merita sa fie unita. Intr-o actiune de protest impotriva compartamentului celui ales de poporul roman (sau de electoratul roman, cum doriti) ca presedinte.

Leave a Comment