Bugetari sălăjeni, concediaţi prin ordonanţă de urgenţă

Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvern privind desfiinţarea unor posturi din sistemul bugetar a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul va elimina aproape 3.000 de posturi ocupate, ceea ce reprezintă patru la sută din numărul de angajaţi, va desfiinţa posturile vacante din administraţia centrală şi locală şi va reduce numărul funcţiilor de conducere la 12 la sută. Este vorba de posturi din zece ministere şi instituţii deconcentrate, doar unităţile medicale scapă de disponibilizări.
Eliminarea posturilor ocupate va fi operată în Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei (inclusiv inspectoratele şcolare), Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii (inclusiv direcţiile de sănătate publică), Ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului. Numărul total al posturilor ocupate care vor fi desfiinţate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal.

Un singur post vacant la Prefectură

„La nivelul Instituţiei Prefectului Sălaj, un singur post, din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor, figurează vacant. Iar în ceea priveşte posturile ocupate, potrivit prevederilor ordonanţei ar urma să fie desfiinţate două, echivalentul a patru la sută din numărul total al angajaţilor. Însă numărul maxim de posturi în cadrul fiecărei instituţii urmează să fie stabilit de principalii ordonatori de credite. În opinia mea, mi s-ar părea corect să-mi ceară să fac o propunere a numărul de posturi necesare. În mod normal, fiecare instituţie are un anumit volum de muncă, iar numărul angajaţilor necesar este cunoscut cel mai bine de reprezentantul instituţiei respective, drept urmare, acesta ar trebui să aibă un cuvânt de spus”, a menţionat Ionel Ciunt, prefectul Sălajului.

Zeci de posturi, desfiinţate la Primăria Zalău

Aproape 60 de posturi sunt vacante la nivelul Primăriei Zalău. Dintre acestea, doar 55 sunt vizate de către actul normativ amintit, întrucât celelalte sunt la cabinetul primarului, ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii.
Primarul Radu Căpîlnaşiu consideră binevenită această măsură. „Până acum ne gândeam cu groază că dacă ne pleacă un om, trebuie să aşteptăm să mai plece şase ca să putem angaja o persoană”, a precizat edilul. Acesta a mai spus că „este mare nevoie de personal” la Serviciul Urbanism, dar şi la Direcţia Tehnică.

La Primăria Jibou, „totul e în grilă”

După cum a explicat edilul oraşului Jibou, Eugen Bălănean, în prezent organigrama instituţiei cuprinde 45 de posturi, din care 35 ocupate de funcţionari publici şi şase vacante, ceea ce înseamnă că nici un angajat nu va fi afectat de prevederile noii ordonanţe. „Suntem în grilă. Avem 41 de posturi, funcţionari publici, din care 35 ocupate şi şase vacante. Nu se va face nici o disponibilizare şi nu va fi nimeni afectat”, a precizat edilul din Jibou.
Pentru a afla cum stă situaţia şi la Primăria din Cehu Silvaniei am luat legătura cu reprezetanţii instituţiei, care deocamdată nu au ştiut să precizeze cu exactitate situaţia privind tăierile de posturi, disponibilizările respectiv angajările, conform ordonanţei. Posturile prevăzute de organigrama Primăriei Cehu Silvaniei, sunt în număr de 35 – funcţionari publici din care deocamdată doar 20 sunt ocupate, restul fiind vacante.
După cum susţine primarul Septimiu Ţurcaş, la nivelul Primăriei Şimleu Silvaniei din totalul celor 99 de posturi cuprinse în organigramă, 24 sunt vacante.
Majoritatea posturilor vacante la DSP Sălaj
sunt unice

În schimb, în organigrama Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj figurează, în prezent, 14 posturi vacante, însă majoritatea sunt posturi unice. „Nu ştiu câte posturi din cele vacante vor fi desfiinţate, mai ales că multe dintre ele sunt posturi unice. Iar în ceea ce priveşte desfiinţarea posturilor ocupate, în principal, nu ar fi o problemă deoarece până în prezent doi angajaţi din cadrul instituţiei şi-au manifestat intenţia de a-şi depune dosarele pentru pensionare. Şi s-ar putea să mai avem astfel de situaţii”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. DSP Sălaj are aprobate 64 de posturi, din care 50 sunt ocupate.

ISJ Sălaj are nevoie de personal

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj nu are, în momentul de faţă niciun post vacant, în schimb ar avea nevoie de personal. „La sfârşitul săptămânii trecute am avut o întâlnire cu reprezentanţii Prefecturii pe această temă, însă nu s-a luat nicio decizie. De asemenea, nici de la Ministerul Educaţiei nu a venit până în prezent nicio adresă. Însă sperăm că nu va fi nevoie de disponibilizări. De fapt, numărul angajaţilor din cadrul Inspectoratului nu este suficient”, a precizat Gheorghe Bancea, inspector şcolar general al judeţului Sălaj.

Posturile unice nu se desfiinţează

Aceeaşi ordonanţă prevede desfiinţarea unor posturi vacante, dar şi faptul că toate instituţiile şi autorităţile publice pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului „unu la unu”, respectiv la un post ocupat devenit vacant un post ocupat. Totodată, excepţie fac posturile vacante unice din cadrul instituţiilor publice locale, definite ca acele posturi ale căror atribuţii prin conţinutul şi natura lor sau prin responsabilităţile stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă funcţională, posturile vacante pentru care au fost începute procedurile de ocupare, până la data intrării în vigoare a prezentei OUG, precum şi posturile vacante ocupate temporar la data intrării în vigoare a acesteia. Vom reveni cu alte informaţii.

Andreea Vilcovschi
Flavia Pintea
Augusta Teşinschi

3 Thoughts to “Bugetari sălăjeni, concediaţi prin ordonanţă de urgenţă”

  1. anonimus

    aceasta ordonanta face foarte putina ordine in sistemul bugetar.Ea se inscrie in trendul general / national al coabitarii si vine parca ca si o protectie a USL pentru structurile din deconcentrate ticsite de PDL-ei fixandui pe pozitii mai ales pe celebrele posturi unice (resurse umane, achizitii publice, audit intern). Intr-o structura de deconcentrate cu 20-30 de persoane cum sunt majoritatea din judet sa pastrezi posturile unice gen cele de mai sus (pt 20 de persoane) si sa reduci inspectorii este o mare prostie..
    nu am crezut ca USL-ul poate actiona asa.

  2. ada

    mai bine s-ar desfiinta tot inspectoratul scolar! pestele de la cap se impute! Nu fac nimic, numai aere de sefi cand merg in scoli…plus coruptia si mita!

  3. Anonim

    ASTEPTAM DESFIINTAREA PREFECTURII, IAR OAMENII DE ACOLO PUSI SA FACA MUNCI UTILE SOCIETATII.

Leave a Comment