Demarate în urmă cu aproape doi ani, lucrările de realizare a halei agro-alimentare din Zalău sunt blocate de luni bune, după ce municipalitatea a reziliat contractul cu constructorul – asocierea SC Copisa Constructora Pirenaica SA Barcelona, SC Consinit SRL Zalău şi SC Ianus SRL Zalău, pe motiv că nu a fost respectat termenul de execuţie.
Aceast proiect se numără, de altfel, printre nerealizările pe care primarul Radu Căpîlnaşiu le recunoaşte pentru primul an din acest al treilea mandat.
Municipalitatea şi-a propus să încheie un contract cu un alt constructor, dar acest lucru este imposibil pentru moment, dat fiind faptul că lucrarea se derulează pe credit, iar Ministerul Finanţelor nu a mai dat avize pentru trageri noi de credite, după ce a fost atins plafonul maxim de îndatorare negociat cu FMI. În aceste condiţii, singura soluţie pe care reprezentanţii Primăriei Zalău o întrevăd o reprezintă o eventuală rectificare bugetară. „Sperăm ca o rectificare bugetară să deblocheze situaţia, dat fiind faptul că este o investiţie care nu poate fi finanţată din fondurile UE pentru ca e destinată activităţilor economici, iar stagnarea ei ne aduce pierderi”, a precizat Radu Căpîlnaşiu.
Hală de 12 milioane de lei
Proiectul prevede amenajarea unui complexul agro-alimentar din centrul Zalăului, în suprafaţă de peste 4.800 de metri pătraţi, cu subsol – unde este prevăzută o parcare cu 50 de locuri, parter şi etaj. Viitoarea clădire ar urma să dispună de spaţii comerciale pentru legume, fructe, lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, ouă, miere şi alte produse apicole, produse conservate, produse de panificaţie şi patiserie, flori, seminţe, material săditor, cereale, dar şu articole de uz gospodăresc. Valoarea investiţiei depăşeşte 12 milioane de lei.
Realizarea unei hale agro-alimentare face parte din strategia de modernizare a zonei centrale a Zalăului, strategie care mai cuprinde reabilitarea Clădirii Transilvania cu finanţare europeană şi fonduri de la bugetul local, reabilitarea clădirii primăriei, cu fonduri de la Ministerul Culturii şi modernizarea Parcului Central, cu fonduri europene. Tot în planurile referitoare la zona centrală este inclus concursul de soluţii pentru modernizarea Pieţei 1 Decembrie 1918 (platoul de marmură) şi transformarea străzii Unirii în stradă pietonală.