La mai bine de trei decenii de la darea sa în folosinţă, Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău s-a transformat într-o unitate sanitară modernă, ce oferă pacienţilor şi cadrelor medicale condiţii similare celor din spitalele europene.
Acest lucru este posibil ca urmare a unei investiţii de aproape 43 milioane de lei, derulată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi având ca sursă de finanţare Fondul European de Dezvoltare Regională.
Ideea unui astfel de proiect a venit în momentul în care au apărut primele semne că spitalele vor trece la autorităţile locale. Până atunci, intervenţiile realizate au fost puţine, simbolice şi fără consistenţă. „Conştient de responsabilitatea asumată în momentul preluării managementului SJU Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj a întreprins toate demersurile necesare pentru a asigura, în cel mai scurt timp, o îmbunătăţire substanţială a condiţiilor de cazare, diagnosticare şi tratament ale pacienţilor care beneficiază de servicii medicale”, a declarat, miercuri, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, cu ocazia recepţiei lucrărilor.
Grupuri sanitare pentru fiecare salon
Proiectul, demarat în octombrie 2011, vizează creşterea gradului de confort al pacienţilor internaţi, mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian, creşterea gradului de protecţie la incendii, asigurarea accesibilităţii persoanelor cu handicap, reabilitarea termică şi eficientizarea fluxurilor sanitare specifice ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale.
Astfel, dacă până în 2011, grupuri sanitare existau doar la extremităţile palierelor, în prezent, fiecare salon dispune de o astfel de facilitate. Ba mai mult, spune managerului Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, începând de joi, fiecare salon va fi dotat cu un aparat mobil de aer condiţionat.
Din totalul banilor necesari acestei investiţii, 85 la sută provin din fonduri europene, 13 la sută, de la bugetul de stat, iar diferenţa de două procente reprezintă contribuţia CJ Sălaj.
„Am reuşit să realizăm, într-o perioadă marcată profund de criza economică, reabilitarea celei mai mari şi mai importante unităţi medicale din judeţ, care asigură asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate atât pentru locuitorii Zalăului, cât şi pentru populaţia din celelalte localităţi ale Sălajului”, a menţionat Tiberiu Marc. În opinia acestuia, atingerea obiectivelor acestui proiect „asigură condiţiile de acreditare permite creşterea complexităţii şi calităţii actului medical, creşterea ofertei de servicii medicale de calitate, motive pentru creşterea adresabilităţii pentru toţi bolnavii din judeţ”.
În uşoară întârziere
Investiţia a fost finalizată cu o întârziere de aproape trei luni, din cauza unei suspedări temporare a lucrărilor, în cursul lunii ianuarie, determinate de condiţiile meteorologice, dar pentru că, în paralel, au fost realizate intervenţii şi în alte zone ale spitalului decât în cele prevăzute în proiect. „Investiţiile din bani de la bugetul judeţean, din fondurile SJU Zalău ori ale Ministerului Sănătăţii, derulate în aceeaşi perioadă, au făcut ca toate circuitele să fie bulversate”, a precizat Marc, menţionând că în cele 19 luni de derulare a proiectului, activitatea medicală nu a fost întreruptă. În completare, Zoe Crihan, managerul de proiect, a adăugat că acest aspect a constituit, de altfel, principala dificultate întâlnită pe parcursul derulării lucărilor: „A trebuit să se lucreze în condiţii de funcţionare a spitalului la întreaga sa capacitate şi cu toate serviciile medicale existente, iar simultan, să asigurăm constructorului frontul de lucru”.
Andreea, Spitalul judeţean a fost construit de comunişti şi a fost o unitate modernă, a fost cine să se ocupe de sănătatea sălăjenilor.
Dacă nu-l construia cineva, fondurile europene nu mai aveau ce moderniza acum !
Moderna pe naiba. o cladire comunista fara rost
Construit de comunisti si modernizat tot de ei. Cine-i acuma la putere?
Comunisti ,necomunisti bine ca s-a realizat investitia si s-au utilizat fondurile ue .
Imi vine sa rad….
… de ce nu ii intrebati si pe mediicii sau asistentele din spital ce parare au dspre asa zisa cladire moderna.
ce tampenii si prostii au foacut contructorii si ulterior au trebuit sa refaca.
Is curios sa vad contribuita concreta a celor care au taiat panglica, nu faptu ca ei si/au asumat ulterior meritul
Duhul otrăvitor al „revoluţiei” române a pustiit industria sălăjană, au fost ruinate Armătura şi Emailaţii (10.000 de locuri de muncă pierdute).
Bine că Spitalul judeţean, construit de comunişti, a supraveţuit acestui regim capitalist, puturos şi corupt.
Frumos spital,nimic de zis.Dar ce folos daca saracii oameni nu au bani pentru doctori.
Spitalul poate arata bine, dupa reabilitare, dar la ce folos daca e plin de doctori care sunt incompetenti. La doctorii din Zalau nu as trata nici macar o raceala. Pe langa faptul ca asteapta spaga, pana nici nu a pus un diagnostic, mai sunt si incompetenti.
Cand se vor moderniza salile de operatie din chirurgie? La o noua revolutie anticomunista? Inaugurarea spitalului modern s-a facut cam prea repede, salile de chirurgie au ramas cu curul nesters.