Despre Salaj. De bine

Luati, de prea multe ori, de valul evenimentelor zilnice, uitam, vorba vine, sa mai stam oleaca, in bota, precum ciobanul pe marginea drumului comunal (care inca nu a cunoscut asfaltul, si nici cele 20 de milioane de lei vechi – scapati de ei pana mai puteti! – de la Consiliul Judetean, pe kilometru), , si sa cugetam. La ce-a fost, la ce este si la ce va fi. Oricum va fi cumva, da asta-i alta poveste, ca si aia ca ce-a fost nu ne mai intereseaza, iar ce este stie toata lumea. Ia ziceti repede trei evenimente grele care au avut loc in Salaj in 2006? Aud? Plecarea lui Tadici? Plecarea lui Sisserman? Inchiderea subteranului de la Mina Sarmasag? Anvelopa 1 milion la Silvania Michelin? Vreo investitie, majora, ceva, o maslina? Luat repede, nici eu nu as putea sa spun, in stilul sintezelor, ca cele mai importante trei evenimente care s-au petrecut pe parcursul anului 2006 au fost urmatoarele. 1, 2,3. Chiar avem vreme sa le facem. Acum, in avanpremiera, despre istoria recenta, Anul Domnului 2006, a Salajului, as vrea sa fac cateva sublinieri, urmand sa imi revin, pe acest subiect, la momentul potrivit:

1. Spatiul media a fost acoperit, aproape in totalitate, de patru, hai cinci personaje politice (ordinea este aleatorie): Andrei Todea, Viorel Stanca, Tiberiu Marc, Catalin Micula, Radu Capilnasiu.

2. Exista, in continuare, numeroase institutii publice deconcentrate in fruntea carora exista sefi care fie au un dispret funciar fata de presa, fie nu stiu sa comunice, fie presa iI lasa in pace prea usor. Sunt prea multe cazuri si chiar nu vreau sa irosesc spatiul cu enumerari.

3. In afara de povestea Bechtel, in 2006, in Salaj, nu s-a anuntat nici o investitie majora, semnificativa, spuneti-i cum vreti.

4. Nu stiu ca in acest an sa fi fost solutionat, in instanta, vreun caz important de coruptie.

5. In continuare, Salajul este aproape inexistent in media regionala si nationala. In continuare, Salajul, Zalaul nu are (au) un post local de televiziune.

6. Comunicarea UDMR Salaj cu presa de limba romana este tot deficitara. Si pentru ca nu exista un interes din partea majoritatii gazetarilor romani.

7. Abia astept o conferinta (semestriala) de presa la Primaria Jibou. Exemplul Simleului poate fi luat in seama.

8. Reforma in Sanatate – o cacealma jenanta, culminand cu concursul, penibil, de la Spitalul Judetean. Sa vedeti ce se va intampla daca e adevarat ce se spune: ca urmeaza sa fie desfiintate Autoritatile de Sanatate Publica, in vreme ce acum se angajeaza (sau era intentia sa se angajeze) in draci la aceste Autoritati

Leave a Comment