Vant la pupa, mai gaozarule!

Devine, vad ca, o adevarata obisnuinta a presedintilor Romaniei, ca sa-i trateze pe ziaristii incomozi cu fel de fel de invective, de genul mai animalule! si, mai nou, gaozar. Sunt sigur ca expresia gaozar facea parte, candva, din limbajul zilnic al lui Basescu, doar ca marinar probabil ca acesta era un cuvant obisnuit in mentinerea relatiilor interpersonale cu adjunctul la comanda, seful de echipaj si membrii popotei ofiterilor. Chiar as fi foarte curios sa aud cam cum vorbeste Basescu liber, atunci cand armata sepipiristilor il asigura ca este complet in intimitate. Probabil ca isi da jos masca aia zambareata de presedinte si da drumul unui sir lung de cuvinte deocheate, pe care le desarta din adancurile fierei sale surmenate de o zi de tinut in frau de functia diplomatica pe care o detine.

Viata de ziarist poate fi, uneori, chiar dezgustatoare, dupa cum a recunoscut chiar si Cristian Tudor Popescu, care-si poate, totusi, etala in panoplie cateva succese grele. Pe de alta parte, orice ar face un ziarist, tot nu e bine. Daca se baga pe un subiect delicat, atunci i se reproseaza ca e impertinent si nesimtit, iar categorisirea de gaoaza este doar una usurica pe care o primeste. In general, un ziarist incomod este facut in fel si chip de catre cei de sus, incepand de la traditionalul ma p…la!, pana la alte invective mult mai elegante. Iar unul care nu se baga, din diferite motive, in scandaluri, e categorisit las si obedient fata de putere.

Am stat, de multe ori, si am cantarit cele doua aspecte, si nici acum nu stiu sigur cum e mai bine sa faci. Sa fii ala gigi duru, care se baga peste tot si se alege cu amenintari – pentru ca cu altceva fiti siguri ca nici un ziarist care se respecta nu se alege, nici macar cu o remuneratie ca lumea, sau sa fii ala comod si sa n-ai treaba cu nimeni. Un fel de jurnalist de viata mondena, care se afla in relatii de pupaturi amicale cu toata lumea si care scrie doar de ceea ce-i fain. Ziaristii sunt luati ostatici, sunt impuscati, batuti, scuipati, huliti, injurati etc.. Merita? Nu mai merita. Mai bine functionar public, sa dormi cu capul pe tastatura, pana vine cineva cu un kil de cafea si un cartus de tigari sa-i aranjezi o problema. Mai bine medic, caruia pentru orice fel de bagare in seama, i se umfla buzunarul de plicuri de bani. Sau mai bine stai cuminte in gaoaza ta si te faci presedinte.

Leave a Comment