Daniela Cota si Fazakas Nicolae sunt viceprimarii Zalaului

Daniela Cota si Fazakas Nicolae sunt viceprimarii ZalauluiAlegerea viceprimarilor municipiului Zalau, in cadrul sedintei de constituire a Consiliului Local Zalau de ieri, a decurs fara incidente. Scanteile au aparut din momentul in care democrat-liberalii au dat curs contetatiilor privind nerespectarea in structura comisiilor de specialitate a componentei politice din CL.

Cei 21 de consilieri municipali au depus ieri, in sala Avram Iancu a Primariei Zalau, juramantul in functie. Este vorba de Dorina Cornelia Ardelean – PP-DD, Monica Bagarean – PNL, Teodor Balajel – PSD, Cristian Barsan – PDL, Daniela Cota – PSD, Bogdan Jolt – UDMR, Mariana Dana Crisan – PNL, Vasile Daraban – PDL, Raul Dragos – PNL, Fazakas Nicolae – UDMR, Otto Haller – PP-DD, Valentin Hosu – PNL, Lakatos Alexandru – UDMR, Ilie Lupa – PP-DD, Gabriel Margin – PDL, Cristian Muresan – PSD, Rodica Muresan – PNL, Eugen Pop – PNL, Daniel Rusu -PNL, Rodica Pop Seling – PNL si Ticala Maria – PSD. Toti cei amintiti au jurat sa respecte Constitutia Romaniei si legile tarii si sa faca tot ceea ce le sta in putinta pentru binele comunitatii.

Alegerea viceprimarilor s-a facut prin vot secret dupa nominalizarea propunerilor: Daniela Cota, Fazakas Nicolae, Otto Haler si Barsan Claudiu. Desemnarea celor doi viceprimari s-a facut, fara probleme, acestia obtinand majoritatea voturilor, dupa primul tur de scrutin. Daniela Cota a intrunit 15 voturi, iar Fazakas Nicolae – 14. Contracandidatii lor, Claudiu Barsan si Otto Haller au fost votati de sase si respectiv, cinci consilieri. Tot ieri a depus juramantul in fuctia de primar al municipiului in cel de al treilea mandat al sau si Radu Capilnasiu.

Fazakas Nicolae, al noualea as din maneca UDMR-ului

Viceprimarul ales ieri, Fazakas Nicolae, este una din surprizele acestor alegeri, atata timp cat era situat pe lista de consilieri locali ai UDMR Zalau abia pe pozitia a noua, in urma lui Lakatos Alexandru, Bogdan Jolt, Szabo Attila, Pusok Andrei, Fodor Stefan, Kovacs Irina, Majdik Vasile si Szilagy Sandor. Cum primii doi se regasesc pe lista actualilor consilieri muncipali, am intrebat ce s-a intamplat cu ceilalti. Presedintele organizatiei muncipale a Uniunii, Lakatos Alexandru, ne-a spus ca ocupantului locului trei de pe liste, i s-a retras sprijinul politic pe motive disciplinare. Niciunul din primii trei de pe listele noastre nu a dorit sa devina viceprimar. Acelasi lucru s-a intamplat cu ocupantii locurilor 4-7, care nu au acceptat postul, au renuntat prin demisie la functia de consilier pe listele UDMR. Astfel, s-a ajuns la Fazakas Nicolae, locul noua pe lista, a sustinut liderul UDMR Zalau. In schimb, in finalul sedintei, Lakatos Alexandru a tinut sa sublinieze ca Sojka Attila (fostul viceprimar – n.r.) a fost nevoit sa se retraga din motive personale: Gestul USL de a acorda un loc de viceprimar pentru UDMR reprezinta un gest foarte prietenesc. Se pare ca, initial, se purtau unele discutii la nivelul Consiliului Reprezentantilor UDMR in favoarea retragerii lui Lakatos Alexandru. Potrivit lui Seres Denes, liderul UDMR Salaj, in acest cadru, au fost anumite discutii neprincipiale, iar Szabo Attila a fost pus pe liber de conducerea UDMR, nefacandu-se publice pentru moment motivele.

Fotoliul de edil, intre onoare si responsabilitate

Noul viceprimar al UDMR a declarat ca va continua proiectele incepute si a apreciat ca noua functie este onoranta. Sunt onorat de aceasta numire care reprezinta o mare responsabilitate pentru mine. Doresc sa continuam impreuna proiecte demarate la nivelul municipiului Zalau si sa fac ceva concret pentru aceasta comunitate, a mentionat Fazakas Nicolae. Viceprimarul UDMR al urbei a implinit 35 de ani si a activat in cadrul societatii Transurbis din Zalau, in functia de director economic. Acesta este membru al UDMR de 7 ani si s-a ocupat de problemele economice la nivel de organizatie municipala.

Foarte la scurt, viceprimarul USL al Zalaului, Daniela Cota, a sustinut ca vrea sa continue proiectele incepute de municipalitate.

In schimb, primarul Radu Capilnasiu i-a felicitat pe noii membrii ai Consiliului Local pentru aceasta investitura si a multumit tuturor zalauanilor care i-au acordat votul de incredere. Felicit membrii CL pentru calitatea de alesi ai acestui oras. Multumesc cetatenilor care mi-au acordat votul pentru a treia oara. Consider ca in aceasta formula vom conlucra foarte bine si, asa cum am jurat, vom face ceea ce ne sta in putinta sa rezolvam problemele din oras. Asteptarile locuitorilor din Zalau sunt foarte mari, pe langa problemele legate de infrastructura (drumuri, canalizare, iluminatul public), mai sunt si cele cu impact in dezvoltarea de noi oportunitati pentru investitori. Avem nevoie de un mediu economic cat mai bun pentru a creste numarul locurilor de munca si implicit a veniturilor cetatenilor. Pe de alta parte, trebuie sa luam in considerare si elementele necesare pentru crearea infratructurii destinate petrecerii timpului liber, stiind ca viata nu inseamna numai munca. Chiar daca mai sunt unele nemultumiri in anumite grupuri, raman la ideea ca impreuna cu cei doi viceprimari si noul CL vom colabora in beneficiul orasului, a afirmat Radu Capilnasiu.

Prima sedinta s-a lasat cu contestatii

In cadrul sedintei de constituire a CL Zalau de ieri au fost numiti si votati, prin vot secret, membrii celor cinci comisii de specialitate. In cadrul comisiei economice-buget-finante au fost votati: Fazakas Nicolae – 16 voturi, Monica Bagarean – presedintele comisiei – 18 voturi, Raul Dragos – 17 voturi, Maria Ticala – 16 voturi si Ilie Lupa – secretar al comisiei – 18 voturi. Din comisia de urbanism vor face parte Mariana Crisan (votata de 18 conslieri), Teodor Balajel-secretar de comisie (19 voturi), Valentin Hosu (16 voturi), Cristian Muresan (16 voturi), Eugen Pop – presedinte al comisiei (19 voturi), Daniel Rusu (18 voturi), Lakatos Alexandru (17 voturi). Pentru comisia cultura-invatamant-sanatate au fost nominalizati Bogdan Jolt (18 voturi), Rodica Pop Seling – secretar de comisie (19 voturi) si Daniela Cota – presedinte al comisiei (17 voturi). Comisia de adminsitratie publica ii are in componenta pe Claudiu Barsan – secretar al comisiei (21 de voturi), Vasile Daraban (17 voturi) si Rodica Muresan – presedinte de comisie (18 voturi). Nu in cele din urma, comisia pentru drepturile omului ar putea fi compusa din Gabirel Margin (18 voturi), Otto Haller – presedinte al comisiei (19 voturi) si Dorina Ardelean – secretar (19 voturi).

Cu toate ca a fost doar prima sedinta a CL Zalau, tensiunile au izbucnit in contextul componentei comisiilor de specialitate. Ele au fost starnite de opozitie, in cazul de fata, de PDL. Consilierii Vasile Daraban si Gabriel Margin nu au fost de acord cu nominalizarea lor in comisiile de adminsitratie, respectiv, cea pentru drepturile omului si au anuntat ca vor contesta aceasta hotarare. Niciunul din cei doi nu a acceptat propunerea de a face parte din aceste comisii. Vasile Daraban a explicat ca trebuia respectata, in cadrul comisiilor, componenta CL in functie de ponderea politica, iar Gabriel Margin a apreciat ca este o ofensa adusa pregatirii mele profesionale. Acesta din urma a sustinut ca, in afara contestatiei in contencios-administrativ a acestei hotarari, va propune completarea denumirii comisiei cu abuzuri institutionale.

Leave a Comment