Persoanele care lucrează cu zilieri vor fi obligate să asigure sănătatea şi securitatea în muncă a acestora şi în plus vor trebui să asigure echipament de lucru celor pe care i-a luat la muncă „cu ziua”. Noile obligaţii ale angajatorilor, care prefără să-şi realizeze munca cu zilieri, sunt prevăzute într-un nou proiect de lege, lansat în dezbarere pe siteul Ministerului Muncii. Astfel, potrivit noilor modificări aduse la Legea 52-2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, angajatorii vor fi obligaţi să asigure securitatea în muncă a zilierilor, să asigure instruirea zilierilor, să asigure gratuit echipamentele adecvate pentru muncă, să înregistreze accidentele de muncă suferite în timpul activităţii şi în plus vor putea să realizeze plată fie zilnic sau o dată pe săptămână în sistem electronic. De asemenea, modificările introduc obligaţii şi pentru zilieri. Aceştia din urmă vor trebui să îşi însuşească şi să respecte măsurile de prevenire şi stabilite de beneficiar, să utilizeze corect echipamentele de lucru dar şi să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă informaţiile şi documentele solicitate cu ocazia controlului.
În Sălaj aproape 60.000 de zilieri
Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, conform actualei legislaţii, persoanele care doresc să realizeze anumite activităţi cu zilierii, trebuie să aibă statut de persoană juridică, mai exact să fie administratori de firme iar „relaţia de muncă” cu zilierul trebuie înregistrată în evidenţele ITM Sălaj, în baza unui registru de zilier. De aproximativ doi ani, de la intrarea în vigoare a Legii privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, în evidenţele ITM Sălaj sunt înregistraţi un număr de 59.485 de zilieri de către 130 de angajatori. În prezent, pentru munca prestată de zilieri, pe lângă salariul acordat pe ora de muncă, între doi şi zece lei, angajatorii plătesc doar impozitul de 16 la sută. Potrivit Marianei Pop, cei mai mulţi angajatori sălăjeni, care au contracte cu zilierii, sunt pentru diferite activităţi în domeniul agriculturii, silviculturii şi pomiculturii.
Lege nouă aduce amenzi drastice de la 10.000 la 20.000 de lei
Noul proiect de lege aduce şi modificări în ceea ce priveşte cuantumul amenzii pentru cei care nu respectă regulile în domeniu. Astfel, beneficiarul care foloseşte zilieri pentru alte activităţi altele decât cele reglementate de lege va fi sancţionat cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei. Activităţile în care se poate utiliza munca zilierului sunt: agricultura, vânătoare şi pescuit, piscicultura, acvacultura, pomicultura, viticultura, apicultura. zootehnie, spectacole, producţii cinematografice, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulant mărfuri, curăţenie şi întreţinere.
O nouă cucerire a „revoluţiei” române.
Nu mai există strungari, dar avem zilieri !
important este ca zilierul sa fie neaparat impozitat