Festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de-a treia ediţii a competiţiei „ecOprovocarea” a avut loc vineri, 31 mai, începând cu ora 14, în incinta Casei Municipale de Cultură din Zalău, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene. Cele două echipaje din Sălaj, formate din şase unităţi şcolare, care au participat în acest an la competiţie, s-au clasat pe locul I. Astfel, echipele câştigătoare sunt „Ochiul Verde”, formată din Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Bocşa şi Şcoala Generală Hereclean, şi echipa „Cavalerii Eco”, formată din Colegiul Naţional „Silvania”, Şcoala Gimnazială „Vasile Breban” din Crişeni şi Şcoala Gimnazială din Hereclean. La finalul ediţiei din acest an, au fost acordate şi câteva premii speciale suplimentare ecOambasadorilor de la Colegiul Naţional „Silvania” şi de la Şcoala Gimanazială „Simion Bărnuţiu” din Bocşa pentru cele mai bune punctaje obţinute în „ecOprovocarea”.
Echipele ecOprovocarea din Sălaj au reuşit să colecteze şi să recicleze o cantitate de 23.706 kilograme de deşeuri, au plantat 4.900 de arbori, au amenajat 70.661 de metri pătraţi de spaţiu verde, au adunat 457 de saci de deşeuri în campaniile de igienizare, au organizat 316 campanii de conştientizare în rândul populaţiei din Zalău şi au creat peste 2.850 de materiale educaţionale pe teme de mediu. În activităţile proiectului din acest an au fost implicaţi peste 5.280 de voluntari.
„EcOprovocarea a însemnat pentru mine deschiderea unei uşi spre calea suucesului. Această experienţă m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult pe plan personal, să-mi îmbunătăţesc abilităţile manageriale şi de team-work. Sper ca toate activităţile pe care le-am organizat să dezvoltat simţul Eco, la cât mai mulţi dintre localnici, având un impact cât mai puternic asupra lor”, a mărturisit Damiana-Maria Vulturar, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Silvania”.
„ecOprovocarea” este o competiţie educaţională în domeniul protecţiei mediului organizată de ViitorPlus şi sponsorizată de Tenaris Silcotub, având ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practică în diferite activităţi de protecţia mediului. Elementul de noutate al ediţiei 2012-2013 a fost implicarea în proiect a unor şcoli gimnaziale de la sate, astfel că echipele participante au avut în componenţă câte un liceu şi o şcoală generală.