Termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău va fi prelungit din nou. Este pentru a treia oară când autorităţile judeţene anunţă că proiectul, care a demarat în luna octombrie 2011 şi trebuia încheiat în 10 martie 2013, necesită extinderea termenului.
La începutul lunii martie, oficialii Consiliului Judeţean Sălaj anunţau că „există minime întârzieri în graficul de execuţie al lucrărilor, dar nu îngrijorătoare” şi susţineau că termenul de finalizare va fi decalat, şi nicidecum prelungit, pentru 26 aprilie 2013. Decizia venea ca urmare a faptului că din 15 decembrie 2012 şi până la finalul lui ianuarie 2013, lucrările au fost suspendate temporar, “atât din cauza condiţiilor meteorologice, cât şi pentru a putea asigura o activitate relativ normală în cadrul spitalului, în condiţiile în care, din statisticile anilor precedenţi, în această perioadă există un număr mare de pacienţi”.
La final de aprilie, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, anunţa că se impune o prelungire până la 1 iunie, întrucât „în timpul lucrărilor au fost realizate intervenţii şi în alte zone decât în cele două corpuri, A şi B, cuprinse în proiect” şi că „în toată această perioadă Spitalul Judeţean a funcţionat cu toate secţiile, nu am putut elibera întotdeauna spaţiile în care constructorul trebuia să intervină”.
Diversele probleme apărute între timp au făcut ca investiţiile de la SJU Zalău să nu fie gata nici până la acest al doilea termen. Şeful administraţiei judeţene dă asigurări, însă, că în cel mult 10 zile, constructorul îşi va pune uneltele în cui, iar spitalul va ieşi din şantier: „O parte dintre echipamentele necesare pentru Secţia Neonatologie au întârziat. În zece zile, însă, investiţiile de la SJU Zalău vor fi încheiate”.
Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în valoare de 42,7 milioane de lei, vizează creşterea gradului de confort al pacienţilor internaţi, mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian, creşterea gradului de protecţie la incendii, asigurarea accesibilităţii persoanelor cu handicap, reabilitarea termică şi eficientizarea fluxurilor sanitare specifice ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale.
Din totalul banilor necesari acestei investiţii, 85 la sută provin din fonduri europene, 13 la sută, de la bugetul de stat, iar diferenţa de două procente reprezintă contribuţia CJ Sălaj.