Mandatul exercitat la conducerea Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri a stat sub semnul continuitatii programului de guvernare de dreapta si a respectarii angajamentelor fata de partenerii internationali – Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Impreuna cu acesti trei parteneri am reusit in ultimii patru ani sa oferim stabilitate Romaniei.
Mandatul meu a urmarit trei linii generale:
1) continuarea reformelor profunde din sistemul energetic national
2) eficientizarea companiilor de stat – listarea de actiuni pe Bursa, introducerea managementului privat
3) sprijinirea mediului de afaceri- in special a tinerilor anteprenori.
A. Proiectele realizate si cele aflate in faza avansata de implementare
As vrea in continuare sa va descriu stadiul implementarii proiectelor de la MECMA. De la preluarea mandatului am reusit privatizarea institutului ISCIR Cert (MECMA a obtinut aproximativ 600 mii euro). In data de 27 martie 2012 am incheiat cu un mare succes listarea la Bursa a unui pachet minoritar de 15% din pachetul de actiuni al societatii Transelectrica. Listarea s-a facut prin suprasubscrierea acesteia, gradul de subscriere a fost de 158,83% din numarul total al actiunilor oferite. Gradul de subscriere in cadrul Transei Investitorilor Mari a fost de 145,45%, iar in cadrul Transei Investitorilor Mici a fost de 279,22%. Suma incasata de statul roman din vanzarea a 100% din actiunile oferite este de 164.723.165,87 lei (cca. 37,6 milioane Euro).
In acest moment am lasat la minister doua procese de privatizare majore aflate in curs de derulare: privatizarea Oltchim si privatizarea Cupru Min. Pentru Oltchim pana la termenul limita de depunere a ofertelor, 17 aprilie 2012, au fost depuse oferte preliminare si neangajante din partea a 4 potentiali investitori; urmeaza publicarea anuntului privind licitatia publica cu strigare in vederea depunerii ofertelor angajante. Pentru Cupru Min negocierile cu ofertantul adjudecatar s-au incheiat fara semnarea contractului; procedura de licitatie trebuie reluata.
Un alt proiect aflat in faza de implementare este proiectul brown- field/Rovinari pentru realizarea unui grup energetic nou de minim 500 MW la termocentrala Rovinari. In a doua jumatate a anului 2010 a fost demarata procedura de selectie de investitori pentru constituirea unei societati cu capital mixt pentru realizarea proiectului. Valoarea estimata a proiectului este de 800 milioane de euro, investitorul selectat in data de 24 aprilie 2012 este compania China Huadian Engineering Co. Ltd.
Ca si proiecte personale demarate in timpul mandatului tin sa amintesc urmatoarele: declansarea modificarii Legii Inteprinderilor Mici si Mijlocii (ordin de ministru), organizarea unei competitii nationale a celor mai bune planuri de afaceri (proiect pilot pentru stimularea infiintarii de locuri de munca, micoreindustrializare moderna si reintegrarea romanilor plecati peste granita) precum si proiectul mai amplu de integrare a companiei OIL TERMINAL ca reper economic in strategia europeana pentru regiunea Dunarii. Cred cu tarie ca societatea OIL TERMINAL poate deveni unul dintre jucatorii cei mai importanti in transportul de combustibil dinspre Orient spre Occident.
B. Listarile de actiuni la Bursa
Pe parcursul mandatului am dedicat o mare atentie procesului de listare a pachetelor minoritare de actiuni la companiile de stat in ideea eficientizarii activitatii acestora si pentru cresterea profitabilitatii lor. Astfel am demarat programele de listari de actiuni la Bursa la urmatoarele:
Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ S.A. Medias
Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Medias
S.C. Hidroelectrica S.A, S.C. Nuclearelectrica S.A.
C. Reorganizarea sistemului energetic
In calitatea mea de fost angajat al sistemului energetic m-am implicat direct in coordonarea proiectelor de reorganizare a sistemului energetic national pe doua componente majore: infiintarea Complexului Energetic Oltenia si a Complexului Energetic Hunedoara, ambele proiecte avand un rol deosebit si in salvarea mineritului in cele doua bazine carbonifere.
III. Implementarea managementului profesionist la companiile de stat
Una din provocarile mari ale mandatului a fost preluarea si continuarea proiectelor de introducere a managementului privat la companiile de stat din subordinea MECMA. Pe parcursul mandatului meu au fost selectate firmele de recrutare personal si Ministerul a semnat contractul pentru numirea unui manager profesionist la companiile Hidroelectrica si Romarm, urmand ca in termenul contractual acestea sa prezinte lista scurta de managerilor selectati. In paralele, au fost stabilite firmele de recrutare personal pentru companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia. Pentru celalalt proces, cel al selectarii membrilor Consiliilor de Administratie pe criterii profesioniste- conform OUG 109- toate companiile vizate au declansat procedurile de selectie si sunt in diverse statii ale acestui proces. Desi nu sunt pe deplin multumit de stadiul in care se afla procesul de introducere a managementului profesionist pot spune ca acest proces este ireversibil si ca dupa ce va fi finalizat companiile de stat vor intra intr-o noua faza de dezvoltare, devenind mult mai profitabile, indirect vor aduce mai mult profit Statului.
IV. Stadiul accesarii fondurilor europene: februarie- aprilie 2012
O prioritate zero a mandatului meu a fost impulsionarea activitatii de atragere a fondurilor europene in cadrul programului sectorial gestionat de MECMA. Astfel, dupa incheierea mandatului am realizat urmatorul bilant: in februarie 2012 la preluarea mandatului, in cadrul POS CCE platile insumau 1.97 miliarde lei, reprezentand 15.9% din totalul sumei alocate pe perioada bugetara 2007-2013. La sfarsitul lunii aprilie 2012 totalul platilor a atins 2.27 miliarde lei reprezentand 17.8% din suma alocata. Mult mai important, din cele 1370 de cereri de rambursare depuse in 2011, doar 685 erau procesate la inceputul mandatului. In prezent la POS CCE au mai ramas 280 de astfel de cereri de rambursare in curs de procesare majoritatea urmand a fi platite catre beneficiari in urmatoarele saptamani. Cifrele acestea au fost posibile pentru ca am decis dupa o analiza rapida a situatiei de la autoritatea de management ca lipsa de personal este una din cauzele atragerii greoaie de fonduri. Am decis sa detasez 15 angajati ai MECMA la POS, plus alti inca 6 consilieri din cabinetul ministrului, de la MECMA la autoritatea de management pentru suplinirea lipsei de personal.
V. Contracte bilaterale de energie cu Hidroelectrica
Un subiect fierbinte a fost preluarea pe final, odata cu inceperea mandatului, a negocierilor contractelor bilaterale de furnizare de energie de la Hidroelectrica. In ciuda presiunii opiniei publice am decis continuarea negocierilor cu beneficiarii acestor contracte nefiind multumit de prima runda de negocieri si de beneficiile pe care Statul le are de pe urma acestor contracte. La inceputul lunii mai toate negocierile se incheiasera, urmand ca o decizie guvernamentala sa fie luata. Am reusit sa impun echipei de negociere sa urmareasca, in beneficiul Statului roman, trei obiective legate de aceste contracte: cresterea preturilor la energia livrata, reducerea cantitatilor si scaderea duratei contractuale. Am obtinut pentru fiecare conditie in parte conditii mult mai bune pentru Stat.
VI. Sprijinirea mediului de afaceri
Mediul de afaceri a fost grav afectat de criza economica globala, peste 300 de mii de intreprinderi mici si mijlocii fiind inchise in Romania. In cadrul ministerului Agentia pentru IMM deruleaza programe pentru sprijinul anteprenorilor, in special cei tineri. Anul acesta am reusit sa obtinem fondurilor guvernamentale destinate finantarii IMM, prin intermediul programelor nationale existente si a ajutoarelor de stat. In 2012 este prevazuta o contributie bugetara pentru cele 8 programe gestionate de Agentie in suma de 116 milioane lei (cca. 28 milioane euro), fata de numai 70 milioane lei (cca. 16,5 milioane euro) in 2011.
In anul 2012 MECMA prin intermediul Agentiei vor fi implementate urmatoarele programe finantate de la bugetul de stat:
Programul national multianual pe perioada 2002-2012 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri – in curs de elaborare procedura.
Programul national multianual pe perioada 2002-2012 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului – in implementare, s-a finalizat etapa de evaluare.
Programul national multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM – in implementare, sunt in desfasurare seminariile de informare.
Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare START