Viorel Stanca, presedintele PRM Salaj, la „Rotisorul politic”: „Tiberiu Marc trebuie sa fie ales presedinte al Consiliului Judetean”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu „Magazin Salajean” si Transilvania – TV.ro: presedintele PRM Salaj, Viorel Stanca. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat, dialogul integral putand fi vizionat pe http://salaj.transilvania-tv.ro. Nota bene: responsabilitatea pentru afirmatiile facute apartine in exclusivitate interlocutorului nostru.

„Dl. Bode a trecut ca un figurant pe acolo”

Rep.: Urmeaza, destul de probabil, sa avem un nou guvern. Guvernul Ponta va trece probabil fara emotii. Cum comentati aceasta schimbare neasteptata pentru unii?

Viorel Stanca: Neasteptata pentru unii, previzibila pentru altii. Acest guvern nu era facut sa reziste mult, intrucat, dupa cum ati putut si dvs. constata, ministrii pusi acolo erau simple papusi, erau de linia a doua, erau practice lipitorii de afise din perioada 2004 – 2008. Acestia au ajuns ministri si era cazul ca guvernul sa cada, parlamentarii si-au dat seama de slabiciunea acestui guvern, de incompetenta si imaturitatea membrilor guvernului si astfel s-a intamplat minunea. Pe de alta parte, la inceput, MRU facea dovada, cu usile trantite, ca va fi un prim-ministru independent, ca nu va asculta de poruncile nimanui, dar ne-am convins ca la 20 minute dupa trantitul usilor, un telefon din Modrogan sau de la Cotroceni a reusit sa-l intoarca exact invers, astfel ca a inchis usa cu foarte mare grija. (…) Una peste alta, bine ca a cazut acest guvern. Guvernul care se face este, dupa parerea mea, cu ministri profesionisti si cu un prim-ministru care pe mine m-a impresionat. Intr-o emisiune de o jumatate de ora, de trei ori a repetat acelasi lucru: „Vreau un guvern cinstit!” Pentru mine, si ca om de afaceri, este o imensa bucurie: in sfarsit ajungem la o normalitate si ca se termina cu furatul s.a.

O intamplare a fost ca a ajuns dl. Bode ministru. Si as vrea sa stie toata lumea cum a ajuns el ministru, cu sprijinul lui Boc, dar la insistentele foarte mari ale lui Ioan Oltean de la Bistrita, care are foarte mari incurcaturi cu baietii din energie, incurcaturi din acelea cu ghilimele, are relatii importante acolo, eu il consider unul dintre regii sau piesele importante din domeniul acesta al baietilor destepti din energie, si avea nevoie de o papusa acolo. (…) El a trecut ca un figurant pe acolo. Am vorbit cu oameni care lucreaza in minister, habar nu a avut cu ce se ocupa. Nici acum cred ca nu stie exact cu ce se ocupa acel minister. (…)

„PRM a fost singurul partid care m-a acceptat fara nicio rezerva”

Rep.: O sa fiti acuzat si dvs., ca si alti membri ai PDL, ca dati, sa zic asa, in fostul partid din care ati facut parte?

V.S.: Eu am plecat din partid, de facto, acum patru ani, si de drept, adica cu demisie in urma cu an si ceva. Eu nu am nicio treaba cu acest partid. Eu am fost in partidul in care Basescu a fost presedinte si in care treburile se faceau asa cum era normal. De cand a ajuns Boc presedinte, partidul s-a dus dracului. Boc va fi groparul PDL la nivel national, dupa cum, am spus-o si in conferinta de presa, Bode va fi groparul la nivel de Salaj. Eu nu am nicio treaba. Eu dau in PDL-ul care a creat un guvern incompetent si a fost un partid care a lovit in romani cat s-a putut de mult. De ce nu au gasit solutii ca alte state sa nu se fure pensiile oamenilor, sa nu se taie din salarii, sa nu scada nivelul de trai efectiv la subzistenta? Nu este posibil asa ceva. (…) Eu am creat partidul in Salaj, Bode in trei ani a reusit sa distruga ce am facut in opt ani. Dar eu nu am creat partidul din tot felul de oportunisti, pe care in Salaj i-a adus el prin toate functiile de directori de deconcentrate, niste „no name”, intelegeti?, si la nivel national, la fel. Prin urmare mi se pare legitima pozitia mea de cetatean. Si, in afara de asta, de general, daca vreti. Sa nu stau deoparte si sa vad ce se intampla cu tara asta.

„Daca reusim sa obtinem doua mandate de consilieri judeteni si doua mandate de consilieri locali la Zalau, acest partid va merge mai departe”

V.S.: De asta am luat si PRM, pentru ca a fost singurul partid, cu trecutul meu politic, nu stiu ce, care m-a acceptat fara nicio rezerva. Si l-am preluat aproape de la zero si cu o mana de oameni am reusit sa depunem liste de primari si de consilieri in 32 de localitati. Daca reusim sa obtinem doua mandate de consilieri judeteni si doua mandate de consilieri locali la Zalau, acest partid va merge mai departe. Daca nu, va disparea de pe scena politica. Din aceasta cauza eu candidez la presedintia Consiliului Judetean, am notorietate, nu stiu daca si voturi, dar notorietate am, si discutand cu baietii din partid, am zis ca probabil o sa ridic lista la consilieri judeteni prin participarea mea la vot. O sa fac o acolada aici. Se discuta in mediile politice si nu numai faptul ca prin candidatura mea l-as afecta pe Tiberiu Marc de la USL. Eu, inainte de a lua decizia de a candida la presedintia Consiliului Judetean, m-am intalnit cu niste prieteni din Cluj, cu studii sociologice, i-am rugat sa faca fara foarte multi bani un studiu pe Zalau si am ajuns la urmatoarea concluzie: voturile mele vin de la talibanii PRM, cei care vor vota o suta de ani de aici incolo cu PRM, si, in special, de la PDL, unde am prieteni foarte multi, unde mi-am creat niste relatii pe viata. Am fost pe Valea Somesului, pe la niste primarii, si efectiv am fost primit ca si altadata, fara niciun fel de rezerve. Prin urmare, voturile mele vin din acel bazin si nu din bazinul PSD sau PNL, care, de fapt, nici nu m-au votat niciodata pe mine. Nu am avut nicio tangenta cu ei. Si, probabil, voi lua voturi si de la nehotarati. Oricum, il voi afecta foarte tare, cred si sper, pe Dinu Iancu Salajanu, candidatul PDL, dupa cum il va afecta tot pe el candidatura lui Gheorghe Stanciu. Si voturile lui tot din zona asta a PDL vor veni, pentru ca si relatiile lui politice mai puternice acolo le-a avut. Taranisti plus zona asta a PDL. Dar, acum tinta, si a USL, si a PRM, si a oricarui partid este scoaterea PDL de pe scena politica. Cat se poate de tare. Sa nu aiba minimum de primari, si consilieri cat se poate de putini. Pentru ca asta merita. Pe de alta parte, spun si aici ca Tiberiu Marc trebuie sa iasa, acum sunt si la guvernare. Sper din tot sufletul sa nu il afecteze candidatura mea si sa castige alegerile. Oricum, eu pe unde m-am dus am explicat oamenilor de ce am candidat si ca mie imi trebuie voturi pentru consilieri judeteni si nu mie personal ca presedinte al Consiliului Judetean. Si nici nu imi doresc. (…)

„Tiberiu Marc este un lord, un gentleman adevarat al politicii salajene”

Rep.: Deja se discuta si in presa locala cine va fi prefectul, cine va fi subprefectul, ce sefi de institutii deconcentrate vor fi schimbati, daca vor putea fi schimbati s.a.

V.S.: Eu citesc ziarele. Si cand am vazut pozitia USL, a lui Tiberiu Marc si a lui Radu Capilnasiu, dar in special Tiberiu Marc, am spus ca trebuie neaparat sa-l sun si sa-l intreb care e situatia. Si am avut o discutie cu dansul si am inteles un lucru din aceasta discutie: ca Tiberiu Marc este un lord, un gentleman adevarat al politicii salajene, acceptandu-i sa ramana in functie pe acestia, punand insa o conditie: nu va amestecati in campania electorala! Ce va spun eu cu certitudine: se vor amesteca cu totul in campania electorala. Si atunci va avea o motivatie clara sa-i dea afara pe rand sau toti deodata. (…) Eu spun o chestiune: daca USL nu scapa de astia, are mari probleme, pentru ca acesti deconcentrati sunt, de fapt, sursa financiara a PDL si a lui Bode si, totodata, asa i-a impartit ca-i poate dirija cum vrea. Bode foloseste sistemul dictatorial. Nu te duci in comuna X si nu faci nu stiu ce, te dau afara. Si atunci, pierzand deconcentratii, pierde si omul de teren, munca in teritoriu, si resursa financiara. Am auzit ca ii beleste pe astia de bani de nu-i adevarat. Eu ceream 2 milioane de lei (vechi) de la deconcentrat in campania electorala. El cere trei salarii. Si asa a si cerut cand au fost numiti pe functii. Eu sa fiu in locul lui Tiberiu Marc, in 24 de ore dupa ce as ajunge la guvernare, i-as schimba pe toti. Dar, sunt smecheri. Toti au dat examene de functionari publici, concursuri, mai mult sau mai putin contrafacute si s-au stabilizat cica in pozitiile astea. Dar, pot fi scosi si de acolo. Motivatia: echidistanta politica. Pe care ei nu o vor respecta. Unii dintre ei, in mod cert, nu. (…)

„Nu il vad deloc pe Dinu Iancu Salajanu in postura de presedinte de consiliu judetean”

Rep.: Zona Simleului, scandaluri.

V.S.: Chiar azi m-a sunat cineva sa-mi spuna ca dl. primar Septimiu Turcas dadea cu subsemnatul pe la procuratura. A fost chemat acolo impreuna cu vicele, cu Mocan, cu mai multi. Cu ceva furt de energie. Dar eu cred ca acesta este numai inceputul scandalurilor de la Simleu. Pentru ca acolo sunt foarte multe probleme. Si lumea incepe sa vorbeasca, lumea chiar incepe sa strige. (…) Si sunt foarte multe probleme marunte care se aduna si care il pun intr-o lumina foarte proasta pe Septimiu. Ceea ce pe mine ma bucura. Pentru ca este un dictator. Nu am putut face o lista ca lumea la Simleu Silvaniei. La oricine te duceai, „ma, sa nu auda Septimiu”. (…) Cu amenintari, cu presiuni. Aceasta e democratia? Acum nu mai poate ameninta cu nimic. Trebuie sa inteleaga ca primarul este sluga omului, nu omul este sluga primarului. (…)

Rep.: Trebuie sa va intreb daca aveti dovezi pentru aceste afirmatii.

V.S.: Am dovezi cate vreti. Nu-i cazul sa facem pe procurorii aici in emisiune. Daca vrea sa ma dea in judecata, sa ma dea, ca ma duc eu acolo cu dovezi. Ma duc cu 50 de oameni dupa mine. (…)

Rep.: Cum vedeti candidatura d-lui Dinu Iancu Salajanu?

V.S.: Eu am avut o discutie cu totul intamplatoare cu el acum vreo doua luni. Si l-am intrebat ce vrea sa faca. Suntem prieteni, am un respect pentru el. Dupa cum am spus si in conferinta de presa, eu il consider o emblema a judetului Salaj, alaturi de dr. Puscas si de prof. Tadici. Sunt niste oameni care au facut sa se ridice drapelul romanesc in strainatate pe catarge si, totodata, au facut sa vibreze sufletul romanilor. Fiecare in felul lui. (…) Nu il vad deloc in postura de presedinte de consiliu judetean si nu-l vad luptand din tot sufletul pentru chestia asta. Sunt absolut ferm convins ca in sufletul lui nu isi doreste sa fie presedinte de consiliu judetean, dar Bode, avand ei o afacere impreuna pe acolo pe la Valea Barcaului, ceva pensiune am auzit, nu prea sunt in clar, cu fonduri europene, l-a determinat sa candideze neavand alt candidat si neavand el, Bode, curajul. In mod normal, orice presedinte de partid trebuie sa faca acest gest, sa mearga sa candideze pentru partid la cea mai inalta functie din judet. El nu e presedinte de partid la Bucuresti. El e presedinte de partid in Salaj. Dar el nu are acest curaj. Ce sa spuna electoratului? Sau cine e Bode de fapt? (…)

Leave a Comment