Cod portocaliu la Palatul Victoria: Guvernul Boc a facut iar poc!

Cod portocaliu la Palatul Victoria: Guvernul Boc a facut iar poc!Premierul Emil Boc a facut public ieri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Acesta a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern. Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii, a spus Boc.

El a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un parteneriat corect in interes public si sustinerea masurilor de reforma, cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

Seful Guvernului a aratat, de asemenea, ca apreciaza efortul PDL pentru a sustine masurile anticriza dispuse de Guvern si a considerat ca acest efort va fi rasplatit din punct de vedere politic.

Emil Boc a multumit totodata populatiei pentru ca a inteles in ultimii ani sa suporte masurile de reforma ale Guvernului.

Premierul a amintit ca, pentru anul trecut, Romania a inregistrat, dupa doi ani de criza, o crestere economica de aproxmativ 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din UE, si ca pentru acest an Comisia Europeana si Fondul Monetar International apreciaza ca Romania va avea o crestere economica mai mare decat cea din zona euro.

Reducerea inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil si mentinerea sub control a datoriei publice si a deficitului bugetar au fost alti factori prezentati de premier drept efecte ale masurilor economice corecte dispuse de Guvern in mandatul sau.

Surse din presa centrala arata ca varianta luata in calcul in acest moment in PDL, pentru a prelua fraiele viitorului Executiv, este cea a unui premier tehnocrat, fiind din nou vehiculate nume precum Lucian Croitoru sau Mihai Tanasescu.

Ca si anul trecut, cand se discuta despre posibila demisie a premierului Boc, au aparut din nou ca posibili nominalizati sefii SRI si SIE, Cristian Marior si Mihai Razvan Ungureanu.

Guvernul nu va fi insa unul de tehnocrati, ci majoritar politic, doar ca pentru ministerele cheie optiunile se indreapta catre tehnocrati. De asemenea, nu este exclusa nici reconfigurarea coalitiei care sa sustina Guvernul.Pana joi, premier interimar a fost desemnat Catalin Predoiu.

Prefectul Alexandru Vegh: Nu comentez aceasta decizie

Prefectul Salajului, Alexandru Vegh, nu a dorit sa comenteze situatia de ieri, ci s-a limitat sa spuna ca, fiind reprezentantul Guvernului in teritoriu, respecta decizia luata la Bucuresti. Nu as dori sa comentez. Sunt reprezentantul Guvernului in teritoriu, aceasta este decizia premierului, o respect. Sper sa se gaseasca o solutie viabila pentru viitor, pentru perioada grea (electorala, n.r.) care ne asteapta, a declarat prefectul Vegh.

Lucian Bode: A fost un gest de onoare

Liderul PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, ne-a declarat ca depunerea mandatului Guvernului a fost un geste de onoare, Emil Boc ramanand cel mai bun premier pentru Salaj de la 1989 incoace. Depunerea mandatului a fost un gest de onoare. Presedintele PDL, Emil Boc, a dat dovada de foarte mult altruism. Respect decizia Domniei Sale, chiar daca personal nu as fi fost de acord cu ea. O respect pentru ca pentru noi, salajenii, Emil Boc a fost cel mai bun premier de la 89 incoace. A fost primul care, atunci cand a promis ceva, a facut, iar acest lucru este foarte mult pentru un om politic. Pentru PDL Salaj a fost un om care a promovat, pentru intaia data, salajeni la nivel inalt – ma refer la Andreea Paul Vass, Andrei Todea, Bogdan Ilea. Suntem intr-un moment in care toate organismele internationale spun ca Romania inregistreaza stabilitate economica si ca este pe drumul cel bun. La luarea deciziei de ieri, a cantarit si pozitia PDL in sondaje, in perspectiva alegerilor, a declarat Lucian Bode.

Presedintele PDL Salaj a spus ca democrat-liberalii vor sustine un Guvern cu ministri asumati politic, condusi de un premier neangajat politic. Categoric, decizia de astazi obliga PDL sa preia initiativa. In urmatoarea saptamana, vom avea un nou Cabinet validat de Parlament, a conchis Lucian Bode.

Tiberiu Marc:

Leave a Comment