PDL a mai pierdut sase procente in sondaje

PDL a mai pierdut sase procente in sondajeUSL se afa pe primul loc in preferintele electoratului in ianuarie 2012, cu 53,40 la suta din intentiile de vot la alegerile parlamentare, arata un sondaj realizat de IMAS si citat de presa centrala. USL a crescut fata de luna decembrie, cand inregistra 49,20 la suta din intentiile de vot. In schimb, PDL a scazut spectaculos, de la 21,50 la suta la sfarsitul anului trecut la 15,80 la suta in acest moment. Potrivit sondajului amintit, PDL a atins minimul de popularitate in iulie 2011, cand democrat-liberalii ajunsesera la 14,50 la suta. Pe locul al treilea in preferintele electoratului este Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, care are 13,90 la suta (fata de 11,80 la suta in decembrie), iar PRM are 6,60 la suta. UDMR vine pe locul al cincilea, cu 5,80 la suta.

In opinia presedintelui PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, rezultatele sondajului au fost influentate indeosebi de ultimele proteste de strada. Suntem constienti ca PDL a inregistrat o scadere in preferintele electoratului, in urma protestelor si a actiunilor de strada din ultima perioada. Insa, nu cred ca sondajele facute in mijlocul iernii, cu aproximativ o jumatate de an inainte de termen, reflecta realitatea din urna de vot, a declarat liderul PDL Salaj.

Conform rezultatelor sondajului, regele Mihai a ajuns la o cota de incredere de 36,6 la suta, urmat pe podium de presedintele liberalilor, Crin Antonescu, cu 25,4 la suta, si de seful social-democratilor, Victor Ponta, cu 22,5 la suta.

Traian Basescu este la cea mai scazuta cota de cand ocupa fotoliul de la Cotroceni, adica 8,6 la suta. Premierul Emil Boc sta si mai prost, doar 7,3 la suta dintre respondenti afirmand ca au destul de multa sau foarte multa incredere in seful Guvernului.

Regele Mihai si-a inceput ascensiunea in sondaje dupa discursul sustinut in 25 octombrie in fata Parlamentului.

In decembrie 2011, fostul suveran se situa la o cota de incredere de 25,7 la suta, iar, in mai putin de o luna, pe fondul protestelor de strada, a urcat cu zece procente. Ceilalti membri ai familiei regale se situeaza, de asemenea, pe pozitii bune la capitolul incredere.

Presedintele Traian Basescu a inceput sa piarda masiv in sondaje in prima parte a anului 2011, ajungand in luna iunie la un minim de 8,8 la suta, dupa ce a anuntat reducerea salariilor si a pensiilor. Ulterior, s-a stabilit in jurul procentelor de 9-10 la suta, pentru ca, in ultimele luni ale lui 2011, sa inregistreze o usoara ascensiune pana la 13 la suta. Interventia telefonica prin care a intrat intr-un dialog polemic cu doctorul Raed Arafat si protestele publice care au urmat l-au facut pe presedintele Basescu sa piarda aproape cinci procente si sa ajunga la un minim istoric.

Sondajul IMAS a fost realizat in luna ianuarie 2012.

Leave a Comment