– interviu cu prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt –
Olivian Vădan: Cât timp v-a trebuit ca să vă reacomodaţi cu postura de prefect al judeţului Sălaj?
Ionel Ciunt: Nu a fost nevoie de prea mult timp, pentru că fişa postului de prefect nu îmi era un lucru străin, întrucât am mai deţinut această funcţie de două ori. Astfel, am preluat acestă poziţie fiind familiar cu problemele cetăţenilor şi ale judeţului, dar şi cu personalul din cadrul Instituţiei Prefectului.
O. V.: Ce realizări aţi avut până acum, în special în acest mandat?
I. C.: Am preluat funcţia de prefect într-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic. M-am implicat mai ales în “urgenţele” care trebuiau rezolvate.
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am gestionat operativ efectele produse în urma inundaţiilor care au avut loc la sfârşitul lunii aprilie. S-a finalizat inventarierea pagubelor, iar rapoartele de evaluare au fost transmise la Ministerul Afacerilor Interne şi Guvern.
De asemenea, m-am implicat în problemele din domeniul sănătăţii, iar ca rezultat concret s-a obţinut suplimentarea numărului de paturi finanţate de către Casa de Asigurări de Sănătate.
Învăţământul sălăjean a reprezentat o prioritate, problemele din acest domeniu fiind dezbătute adesea în şedinţele de colegiu prefectural. În acest moment, pregătim o întâlnire la care vor participa pe de-o parte, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Sălaj, iar pe de altă parte, părinţi, profesori şi elevi. Prin această iniţiativă dorim să tragem un semnal de alarmă asupra numărului mare de persoane bolnave de diabet în Sălaj şi asupra riscurilor la care se supun consumatorii de droguri. Scopul acestei activităţi este să promovăm un stil de viaţă bazat pe o alimentaţie sănătoasă.
Referitor la reabilitarea DN 1H şi a DN 1C, m-am implicat pentru finalizarea în bune condiţii a acestor investiţii.
O. V.: Care sunt situaţiile cele mai frecvente pe care le ridică locuitorii din judeţ care se prezintă la audienţe?
I. C.: Cetăţenii care se prezintă la audienţe solicită în mare parte lămuriri cu privire la aplicarea legislaţiei din domeniul fondului funciar. În multe cazuri se impune o mediere între autorităţile publice locale şi utilizatorii de terenuri agricole pentru obţinerea subvenţiei acordate de către APIA.
O altă categorie de cetăţeni care mi se adresează în mod frecvent sunt cei aflaţi în situaţii vulnerabile din punct de vedere economic şi social. Cel mai adesea aceste persoane caută soluţii pentru obţinerea unui loc de muncă.
Există, de asemenea, un număr însemnat de cetăţeni care s-au adresat în mod repetat Instituţiei Prefectului, atât prin petiţii, cât şi în cadrul audienţelor, solicitând sprijin în modificarea legislaţiei pentru obţinerea actelor doveditoare a vechimii în muncă, vid legislativ care a fost soluţionat.
O. V.: Domnule prefect, regionalizarea este un subiect tot mai fierbinte pe masa de lucru a guvernanţilor. Proiectul, odată finalizat, ne-ar putea marginaliza pe harta ţării. Ce măsuri sau soluţii au găsit autorităţile judeţului pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie?
I. C.: Regionalizarea este un proces care îşi propune să vină în sprijinul cetăţeanului, să reducă decalajele economice şi sociale existente între judeţe. Mergând pe acest fir, judeţul Sălaj trebuie să se armonizeze în dezvoltare cu judeţele care din punct de vedere economic sunt mai bine poziţionate. Apreciez că această idee trebuie susţinută şi cred că în acest fel judeţul Sălaj are de câştigat.
O. V.: Prefectul judeţului este conducătorul serviciilor deconcentrate în judeţ. Cum respectă directorii acestor instituţii legea? Au fost situaţii care v-au deranjat sau în care aţi luat măsuri mai aspre?
I. C.: În general, directorii instituţiilor deconcentrate respectă legea, acolo unde constatăm încălcări ale legii intervenim prin pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie.
O. V.: Ce directori de deconcentrate vor mai fi înlocuiţi?
I. C.: Orice director care nu îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute în fişa postului poate să îşi piardă poziţia pe care o deţine. În acest sens, acolo unde lucrurile nu funcţionează cum trebuie, voi solicita ministerului de resort evaluarea activităţii conducerii instituţiei respective.
O. V.: Ce legături mai păstraţi cu mediul politic sălăjean?
I. C.: Cu mediul politic sălăjean păstrez o relaţie firească de colaborare pentru atingerea obiectivelor economice şi sociale ale judeţului, dar şi pentru promovarea unor iniţiative legislative care să vină în sprijinul cetăţenilor. Apreciez că oamenii politici din judeţ (parlamentarii mai ales) au obligaţia să se implice activ în soluţionarea problemelor care privesc locuitorii judeţului Sălaj, şi nu numai. Pentru a cunoaşte mai bine realitatea începând cu data de 17 mai 2013, am invitat fiecare parlamentar din judeţ să participe la şedinta de Colegiu Prefectural şi a Comitetului de Dialog Social.
O. V.: Cum aţi caracteriza politica sălăjeană, având în vedere că aţi fost un pion important în acest mediu?
I.C.: Cred că cei care fac politică la “vârf” în Sălaj, sunt oameni de bună credinţă, indiferent de formaţiunea politică pe care o reprezintă.
Ca şi în orice domeniu, unii se pricep mai bine, alţii se pricep mai puţin. Atâta timp cât au fost votaţi de cetăţeni, domniile lor trebuie trataţi ca atare.
Părerea mea este că instituţiile statului trebuie să fie “croite” astfel încât să poată face cât mai puţin rău.
O. V.: Care este principalul mijloc de informare pentru prefectul de Sălaj?
I. C.: Mă informez din interacţiunea directă cu cetăţenii, cu primarii, din notele primite de la Guvern şi ministerul de resort, din problemele care se ridică în şedinţele de colegiu prefectural şi de dialog social.
Mass-media este în ziua de azi probabil cel mai puternic motor de informare, investigaţiile făcute de jurnalişti fiind din ce în ce mai complexe, astfel încât presa este pentru mine o continuă resursă de a afla lucruri noi, sau poate de anumite lucruri deja ştiute dar prezentate dintr-un alt punct de vedere.
O. V.: Ce deziderate v-aţi propus să atingeţi în acest mandat?
I.C.: Dezideratele pe care vreau să le ating rezultă din Programul de guvernare. Voi enumera câteva care sunt prioritare: reducerea şomajului, prin implicarea în crearea de locuri de muncă, sprijin în finalizarea investiţiilor care sunt în derulare pe teritoriul judeţului (Reabilitarea DN1 H, Reabilitarea DN 1C, Reabilitarea Corpurilor A şi B de la Spitalul Judeţean, investiţiile din cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj, infrastructura de apă potabilă), atragerea de investiţii noi în industrie şi agricultură, monitorizarea activităţii instituţiilor deconcentrate (a căror funcţionari trebuie să înţeleagă că sunt în slujba cetăţenilor), mai ales a celor care au atribuţii în obţinerea de fonduri europene.
Fost prefect, cercetat penal – Judetul Salaj
Judetul Salaj – Ionel Ciunt s-a sustras recoltarilor de probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei .
Ionel Ciunt s-a sustras recoltarilor de probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei
Fostul prefect al judetului Salaj, actualul director adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor, Ionel Ciunt, este cercetat de politie, pentru sustragere de la recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, ne-a confirmat adjunctul Politiei Municipiului Zalau, comisarul Iulian Ones.
Toate problemele lui Ionel Ciunt au avut ca punct de pornire seara de 16 octombrie, aproximativ ora 23.30, cand a incercat sa-si scoata niste bani din bancomatul amplasat la Banca Transilvania. Uitand codul pin al cardului, Ciunt s-a “suparat” pe bancomat, intrand in altercatie verbala si cu gardianul de serviciu la paza bancii. Acesta a solicitat interventia agentilor de siguranta din cadrul Politiei Zalau, insa cand acestia au sosit la fata locului, Ciunt plecase deja de acolo. Gardianul doar atat le-a putut spune politistilor, ca persoana in cauza era la volanul unui autoturism Audi. Solicitand date, prin radiotelefon, de la toti politistii existenti in acel moment pe strada, Audi-ul a fost gasit parcat in fata garajului locuintei fostului prefect, cu Ionel Ciunt in masina. Ajunsi la fata locului si politistii rutieri, Ciunt a fost invitat sa mearga la spital, in vederea recoltarii probelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. El a refuzat insa acest lucru, motivand ca nu el, ci sotia sa a fost la volan. Asta, contrar declaratiei gardianului de la banca, care a sustinut ca Ciunt era singur la volan. In cele din urma, fostul prefect a fost condus la politie, unde i s-a luat o scurta declaratie. “In mod normal, un asemenea caz este cercetat in termen de 30 de zile, insa noi credem ca in circa doua saptamani sa-l putem finaliza”, a mai spus adjunctul PMZ, comisarul Iulian Ones.
DOMNULE ANONIM -STII TOT UN JOC SI- O HORE ,NU-I RAU DACA ACESTA ESTE SINGURUL PACAT AL UNUI OM DE CINCI ANI INCOACE .NOI STIM CA LA VOLAN ERA SOTIA ,DAR DACA DUMNEAVOASTA SUNT ETI ATAT DE RAU CA NU PUTETI ACCEPTA ADEVARUL VAD CA NU PUTETI CONVINGE PE NIMENI CA AVETI DREPTATE.NOI SIMISNENII CREDEM CA ESTE NEVINOVAT ,CA ASTFEL DE MINCIUNI SE POT PUNE LA CALE DACA VREI SA PATEZI IMAGINEA UNUI OM.DE CE SA ACCEPTE UN TEST UN CETATEAN CARE IN TIMPUL LIBER ISI POATE PERMITE SA SERVEASCA UN VIN CU UN PRIETEN?
CU ORICE PRET TREBUIE SA INVINGA COMPLEXUL DE INFERIORITATE PRIN FUNCTII, CAT MAI MULTE, CAT MAI MARI… DA’ CE SLALOM SI CE SINCRONIZARE (PE LA SPITALUL JUDETEAN, CA SA FIE FUNCTIONAR PUBLIC, ETC). CATA PERVERSITATE LA UNII, TOTUSI. DESTUL DE JENANT
pedeleilor va e ciuda.voi cum a-ti impartit banii.Primare de valcau de ce nu spui cum a-ti obtinut voi canalizarea ,ca atunci cand vi s-a aprobat nici proiect nu aveati depus stii tu cu bode ce s-a facut……….
NU MAI AI CE ARATA SI NU VIN DEGEABA.TARE CRITICI SUNTEM CU ALTII SI MULT PREA INDULGENTI CU NOI .AVEM PRINCIPII SANATOASE DAR NUMAI PENTRU ALTII ..STIM CUNOASTEM STILUL.JENANT ESTE SA FII MINCINOS ,PERFID SI FARA CARACTER.CAND LUPTI PENTRU O IDEE NU.
Maria cea ipocrita, cumva amanta?
reducerea şomajului, prin implicarea în crearea de locuri de muncă, ………ajutat de doamna secretata P….., succes domnele prefect
A existat o pornire pentru a se face lumina cu deconcentratele, dar i s-a taiat elanul acelui om competent din prefectura, nu se mai aude de el! Da acelea au fost informatii reale, palpabile privind indeplinirea atributiilor din fisa postului! Sper ca presa sa monitorizeze zilnic acest subiect care vad ca porneste ca un tavalug la nivel national, inspaimantator!!!
Cel mai tare prefect.
beton
am cazut pe swpate
il si vad pe ciont cum ii da afara pe derectorii psd-isti
Nasu Marc, a pus prefect pe finutu Ciunt……….pt Dumnezeu chiar asa de buni sunt cei 2 ca ne conduc de ani de zile ……alti oameni competeni nu mai are judetul asta ???
Cu asa conducatori „competenti” este firesc ca jud. Salaj sa fie ultimul in toate TOPURILE………..! Voi nu vedeti ca sunteti o masa de manevra pt cei 2 ??????
pe Pura cat il mai tine nevasta-sa?
Ce face Ciunt cu directorii PDL ? Mai buni decat ei nu sunt. Pura e exceptie. Daca i-a adus masina la subprefect nu il mai schimba.
daca a fost prefect inca doua ture se vede ca nici azi nu s-au retrocedar terenurile cetatenilor desi au procese castigate in instanta.
de bine ce a fost interesat d-l prefect a facut controale la primarii sa vada situatia.
ia mai laudati-l voi simisnenilor la altii care nu-l cunosc ce oportunist e.
daca avet interes real in atragerea de bani europeni ia vedeti d-le prefect de ce nu s-au realizat proiectele contractate in sezonul trecut si cine se face vinovat,mai intrebati si investitorii care au cheltuit si li-s-a reziliat contracul de finantare desi ei au cerut prelungirea realizarii investitiei in cele 36 de luni care se prevedeau in contract iar functionarii DADR-ului nu au a aprobat la indicatiile pretioase ale PDL-istilor