Controversata coplată la externare a adus încasări mărunte în bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Managerul unităţii, Laurenţiu Barna, susţine că din 1 aprilie, când a fost introdusă această taxă şi până în prezent, Spitalul a adunat circa 2.500 de lei, în condiţiile în care bugetul instituţiei depăşeşte 67 milioane de lei.
Oficialul unităţii a mai precizat că din totalul celor circa 6.000 de pacienţi externaţi, doar 500, adică puţin peste opt la sută, au achitat cei cinci lei, reprezentând contravaloarea coplăţii stabilită în Spitalul Judeţean.
Reamintim că membrii Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare au decis, în 1 aprilie, ca pacienţii să plătească la externare cinci lei, indiferent de numărul zilelor de internare. Încă de la instituirea acestei taxe, managerul Laurenţiu Barna susţinea că suma ce se va colecta din această sursă va fi una modică, întrucât cea mai mare parte a bolnavilor care beneficiază de serviciile spitalului intră în categoria celor scutiţi de coplată. În opinia oficialului sălăjean, în cursul unui an, SJU Zalău ar urma să colecteze maxim 40.000 de lei, „o sumă destul de mică, în condiţiile în care într-o singură lună, cheltuielile cu medicamentele se ridică la 300.000 de lei”. Laurenţiu Barna a mai spus că banii strânşi din coplată ar fi suficienţi pentru asigurarea botoşeilor.
Potrivit legislaţiei, sunt exceptaţi la plată pacienţii internaţi în regim de urgenţă, cei din ambulatoriul de specialitate, dar şi internaţi pentru analize medicale, cei care nu vor plăti nimic în plus. Coplata nu se aplică nici copiilor cu vârste de până la 18 ani, tinerilor între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. Lor li se adaugă ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 lei pe lună.
Coplata este derizorie doar în primul an.
Apoi urmează majorările, asrfel că o persoană care a cotizat la sănătate 42 de ani, va plăti bani buni, dacă se internează.
Cică asta este „democraţia ” .
Hoţie!!