Femeile liberale masoara glicemia si tensiunea salajenilor

Femeile liberale masoara glicemia si tensiunea salajenilor

Organizatia Femeilor Liberale (OFL) Salaj lanseaza proiectul PNL are grija de sanatatea ta, care se va desfasura in lunile septembrie si octombrie, in cateva localitati din judet, printre care se numara Zalaul, Simleu Silvaniei, Dragu, Surduc si Bobota. In cadrul acestui proiect, salajenii vor fi informati cu privire la importanta preventiei in pastrarea unei stari de sanatate bune, iar la corturile amplasate in localitatile amintite vor fi efectuate masuratori gratuite ale tensiunii arteriale si glicemiei. Aceasta campanie este initiata pentru a constientiza rolul important al preventiei in mentinerea sanatatii populatiei. Organizatia Femeilor Liberale considera ca sanatatea este un domeniu prioritar pe plan national si ca trebuie sa ii acordam importanta cuvenita. Guvernul aflat in functie a esuat complet in politicile de sanatate pe care le aplica si, ca urmare, din ce in ce mai multi cetateni au probleme foarte grave la care sistemul public de sanatate nu face fata. Este mult mai judicios sa previi decat sa vindeci, iata de ce OFL Salaj doreste sa promoveze ideea de preventie, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele OFL Salaj, Rodica Pop Seling.

In acest context, Rodica Muresan, liderul OFL Zalau, a afirmat ca proiectul va demara maine, pe Platoul din fata Prefecturii: Actiunile se vor desfasura pe platou, unde va fi amplasat un cort la care vor fi prezente membre OFL, membrii PNL si cadre medicale care vor oferi asistenta si consultanta cetatenilor care doresc sa stie mai multe informatii despre tensiunea arteriala si glicemie. Dupa masuratori, cetatenii vor obtine informatii despre rezultatele personale de tensiune si glicemie constatate de catre personalul medical. Cei care au depasit limitele admise ale valorilor masurate vor fi indrumati spre cabinete medicale, si li se vor oferi informatii in ce priveste riscul la care se expun daca nu consulta un medic de specialitate, a explicat Rodica Muresan. De asemenea, la corturile respective, oamenilor li se va inmana si un chestionar, in care sunt intrebati daca doresc reluarea programului, setul de analize gratuite, instituit in timpul guvernarii liberale, realizarea anuala, gratuita, a testului Papanicolau pentru femeile peste 45 de ani, daca cred ca este necesara adoptarea Legii preventiei in sanatate, daca sustin infiintarea Caselor de Asigurari de sanatate private, daca un consult stomatologic anual gratuit ar fi binevenit, precum si efectuarea gratuita, anual, a mamografiilor femeilor peste 30 de ani, introducerea in programa scolara a orelor dedicate prevenirii imbolnavirii si a unor teme de educatie sexuala, in scopul prevenirii bolilor cu transmitere sexuala si evitarii sarcinilor nedorite. Tot in chestionar, cetatenii sunt intrebati daca li se pare oportuna introducerea unor stimulente salariale pentru medicii care lucreaza in mediul rural si pentru cei din cabinetele de medicina scolara, astfel incat aceste locuri de munca sa devina mai atractive, avand in vedere penuria de personal.

Proiectul se va derula in lunile septembrie si octombrie, in toate judetele din Romania, si va implica organizatiile locale OFL din toate judetele tarii. Actiunea femeilor liberale din Salaj se bucura, totodata, si de sprijinul organizatiei judetene a PNL. Noul proiect <> este o dovada de consecventa din partea colegelor noastre, dupa ce saptamana trecuta s-au implicat activ in campania de donatii de rechizite catre copiii care provin din familii cu posibilitati financiare reduse. Este un semnal ca, si in opozitie aflandu-ne, noua ne pasa si ca sanatatea populatiei reprezinta, in continuare, o prioritate de grad zero pentru noi. Sa nu uitam ca guvernul liberal a fost primul care a organizat un sistem coerent de masurare a starii de sanatate a populatiei si a initiat masuri eficiente pentru finantarea programelor nationale de profil, masuri care, din pacate, au fost stopate de actuala putere, in detrimentul oamenilor, a incheiat Radu Capilnasiu.

Leave a Comment