UDMR Salaj nu a propus niciun candidat pentru postul de ministru al Sanatatii, dar il va sustine in acest sens pe candidatul propus de UDMR Bihor, Ladislau Ritli, director medical al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu. Judetul Bihor, care l-a propus si pe actualul ministru Cseke Attila, are intaietate pentru acest portofoliu.
Dat fiind ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a prezentat demisia, saptamana trecuta, organizatiile UDMR din tara trebuie sa vina cu propuneri pentru cea mai inalta functie din ministerul respectiv. Primul candidat luat in calcul este cel al judetului Bihor: doctorul Ladislau Ritli, director medical al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. Acesta este, de altfel, si nominalizatul sustinut de UDMR Salaj, dupa cum ne-a declarat presedintele organizatiei salajene, Seres Denes. „Noi il vom sustine pe Ritli Ladislau, candidatul propus de Bihor pentru aceasta functie, desi sunt mai multe nume propuse la nivel national. Nu am inaintat si noi o propunere intrucat, desi avem oameni buni si competenti, apetitul pentru astfel de functii este redus”, a declarat presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes.
Potrivit sursei citate, Ritli Ladislau este un profesionist care cunoaste sistemul si care poate duce la bun sfarsit reforma din sistemul sanitar inceputa de Cseke Attila. „Reforma este pe jumatate facuta, dar trebuie finalizata, iar Ritli Ladislau poate face acest lucru”, a declarat Seres Denes.
Despre aceasta candidatura, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, ieri, la Simleu Silvaniei, ca este potrivita, dat fiind ca Ritli Ladislau este un profesionist, cu vechime in sistem, dar ca aceasta propunere, la fel ca si celelalte, va fi analizata si abia ulterior se va sti numele care va ramane intr-adevar pentru sefia Sanatatii.
Un nume controversat
Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputati medici din Oradea, ocupand de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe functii administrative. Totusi, numele doctorului nu a scapat de scandaluri, Ritli Ladislau fiind nevoit sa isi dea demisia de la conducerea Directiei de Sanatate Publica Bihor in 2002, dupa ce 20 de bebelusi au decedat in conditii suspecte la maternitatea Oradea.
In varsta de 63 de ani, Ritli s-a nascut la Oradea si a absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara in 1973 ca sef de promotie. El este casatorit si are doi copii, dintre care unul, Ritli Csongor Ladislau, a fost director al Spitalului de Recuperare din Baile 1 Mai si consilier al fostului ministru al Sanatatii Cseke Attila. Ritli Ladislau este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii din Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu din Oradea.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a dat joi demisia, motivand ca bugetul primit la rectificarea bugetara este mic, in conditiile in care a atras atentia Guvernului in repetate randuri in privinta lipsei de fonduri. Ministrul demisionar declara, inca de luna trecuta, ca „bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de aproximativ un miliard de euro, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita”. In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara, Ministerul Sanatatii a primit doar 80 de milioane de euro, adica mai putin de zece la suta din cat a cerut Cseke Atilla.