Marile realizări ale Guvernului Boc, prezentate de prefectul Vegh Alexandru

Marile realizări ale Guvernului Boc, prezentate de prefectul Vegh Alexandru

Potrivit prefectului judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, în 2008, la preluarea mandatului, actualul Guvern a avut trei adversari majori, şi anume criza economică, deficitul bugetar, dar şi un stat nereformat din cauza unor decizii care au angajat cheltuieli sociale pe datorie, fără nicio acoperire. De altfel, prefectul a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, o serie de informaţii cu privire la modul în care se reflectă, la nivelul judeţului nostru, măsurile luate în ultimii ani de Guvernul Boc.

Din punct de vedere economic, în Sălaj, în toată această perioadă, un număr de 170 firme, cu un total de 4.415 angajaţi, au beneficiat de prevederile reglementărilor şomajului tehnic, măsură valabilă până la 31 decembrie 2010. În acest sens, firmele au fost scutite de la plată contribuţiilor către bugetul de stat şi al asigurărilor sociale, pe o perioadă de maximum trei luni, iar salariaţii au primit 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De asemenea, 104 firme care au angajat un total de 173 şomeri au beneficiat de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale.

În acest an, în Sălaj, s-au înfiinţat 41 de firme prin programul demarat în 2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării afacerilor de către întreprinzătorii tineri, a făcut cunoscut Vegh Alexandru. Acesta a adăugat că, în judeţul nostru, numărul şomerilor scade constant. Începând cu luna ianuarie 2010, numărul şomerilor a scăzut de la 11.682, la 6.339 în luna mai 2011, iar rata şomajului a scăzut de la 10,77 la sută la 5,85 la sută, în aceeaşi perioadă. În funcţie de mediul de provenienţă, 73,81 la sută dintre şomeri provin din mediul rural şi doar 26,19 la sută din mediul urban. În perioada mai – iunie 2011, numărul de contracte individuale de muncă înregistrate pe perioada nedeterminată au fost de 2.524 şi alte 685 pe perioadă determinată, adică un total de 3.209 contracte noi de muncă, a declarat prefectul.

În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, în Sălaj, Vegh Alexandru a ţinut să sublinieze că, în urma restructurării spitalelor şi aplicării măsurilor de reorganizare, bugetul spitalelor din judeţ, în perioada ianuarie – mai 2011, a fost de 23.112.000 de lei, în medie 4.622.400 de lei, lunar, faţă de perioada iunie – decembrie 2011, care va avea un buget de 35.533.000 de lei, cu o medie lunară de 5.076.142 de lei, adică o creştere de aproximativ 30 de procente. La capitolul finanţare, fără doar şi poate, câştigătorul a fost Spitalul Judeţean. Sperăm astfel ca, în maximum 1 an şi jumătate, faţa acestui spital să fie schimbată în totalitate. Aş mai vrea să ajungem la situaţia în care cel puţin 10 la sută din bugetele spitalelor să fie alocate medicamentelor, astfel încât bolnavii internaţi să nu mai fie nevoiţi să îşi cumpere medicamente de la farmaciile aflate în apropierea spitalelor, a mai precizat prefectul. No comment.

Leave a Comment