Suplimentarea numărului de paturi contractabile pentru Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire „Acasă” din Zalău a fost aprobată. Anunţul a fost făcut marţi, 30 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, Marius Tăutu.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj au transmis către Ministerul Sănătăţii o documentaţie prin care solicitau creşterea capacităţii de servicii a unităţii, fie în forma actuală în condiţiile creşterii numărului de servicii la capacitatea optimă autorizată, prin sumplimentarea bugetului CAS Sălaj, fie prin încadrarea unităţii ca şi centru pilot/referinţă cu finanţare dedicată de la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin modificarea normelor metodologice. Solicitarea a fost făcută având în vedere trei aspecte, respectiv adresabilitatea la nivel naţional a Centrului, listele de aşteptare în vederea internării, speficificitatea serviciilor oferite şi modul de abordare a bolnavului în cadrul terapiei de recuperare.
Pe lista celor care doresc să se trateze la Centrul „Acasă” se regăsesc circa 3.200 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare pentru accesarea serviciilor oferite aici să fie de doi ani şi jumătate.
Potrivit preşedintelui CAS Sălaj, Marius Tăutu, instituţia pe care o conduce a solicitat majorarea procentului de contractare a paturilor pentru instituţii private, de la 5 la sută, la 14 la sută. Astfel, pentru Centrul „Acasă” au fos aprobate 120 de paturi, iar pentru Salvosan Ciobanca, 26 de paturi contractabile.
Pentru Sălaj, potrivit lui Marius Tăutu, s-a aprobat un număr de 1.064 de paturi contactabile pentru acest an, mai multe cu 20 faţă de numărul aprobat iniţial. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău va contracta indicatorii corespunzători pentru 634 de paturi, Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei, 169 de paturi, Spitalul Orăşenesc Jibou, 81 de paturi, Spitalul de boli cronice Crasna, 34 de paturi, Fundaţia „Acasă”, 120 şi Salvosan Ciobanca, 26 de paturi.
„Creşterea numărului de paturi s-a făcut în urma demersurilor intreprinse de autorităţile locale şi Fundaţia „Acasă” la Guvernul României, MInisterul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a explicat Marius Tăutu, preşedintele CAS Sălaj.