Prezent la Zalău: Ministrul Funeriu moare, dar nu se predă

Prezent la Zalău: Ministrul Funeriu moare, dar nu se predă

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul PDL Sălaj, că nu va demisiona din funcţie, oricât de mult şi-ar dori unii sau alţii, fie ei şi colegi de-ai săi democrat-liberali. Categoric, nu voi demisiona. Acest lucru arată că, alături de colegii mei, intenţionez să duc reforma din învăţământ până la capăt. Face parte din viaţă să ţi se ceară demisia. Faptul că unii sau alţii vor să fie miniştri, nu mă va determina să demisionez, a declarat Funeriu, vizibil enervat de subiect. Mai mult, acesta a dat de înţeles că deputatul PDL, Cătălin Croitoru, principalul său contestatar, ar viza funcţia de ministru al Educaţiei. Practic, ministrul a răspuns celor care, în ultima perioadă, i-au cerut să demisioneze de la conducerea Ministerului Educaţiei ca urmare a proiectului privind salariile profesorilor, şi nu numai.

Daniel Funeriu a mai afirmat că sentinţele judecătoreşti privind acordarea unor drepturi în bani cadrelor didactice vor fi puse în aplicare, fără drept de apel, începând cu anul 2012, eşalonat, conform reglementărilor legale în vigoare. Este exclus ca senţintele judecătoreşti să nu fie respectate. Drepturile băneşti acordate cadrelor didactice, prin sentinţe judecătoreşti, vor fi plătite eşalonat din 2012, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Daniel Funeriu a declarat că este necesară o dezbatere naţională pe marginea programului Cornul şi laptele, pentru a se stabili oportunitatea înlocuirii acestuia cu o masă caldă, precum şi pentru a se decide dacă beneficiarii ar trebui restrânşi doar la copiii fără posibilităţi materiale. Programul << Cornul şi laptele >> este uzat. Desigur, acest program nu a fost unul fără impact, mai ales pentru faptul că a dus la reducerea abandonului şcolar. Însă, trebuie să ne decidem: ori îmbunătăţim acest program, ori vom da o masă caldă, zilnic, gratuit, copiilor care au nevoie. Trebuie sa fie o dezbatere naţională pe trei paliere. În primul rând, o discuţie despre cine trebuie să fie beneficiarii. Astăzi, toţi preşcolarii şi copiii până la clasa a 8-a primesc cornul şi laptele gratis. Trebuie să primească toţi copiii sau trebuie să ţintim spre cei nevoiaşi? Apoi, trebuie să vedem dacă se va da în continuare corn şi lapte sau dacă se va trece la o masă caldă pe zi. Al treilea punct care trebuie decis este cine să fie prestatarii, dacă aceste programe vor fi gestionate la nivelul consiliilor judeţene, la nivelul consiliilor locale, al şcolilor sau inspectoratelor scolare.

Ministrul Educaţiei a fost prezent, la finele săptămânii, în Sălaj, pentru a participa la întâlnirea de lucru a inspectorilor şcolari generali. Pe parcursul a trei zile, oficialii Ministerului au discutat probleme legate de starea învăţământului, participând totodată la o serie de dezbateri privind punerea în aplicare a Legii Educaţiei Naţionale.

Leave a Comment