Prim-vicepreşedintele PD-L Sălaj, Ioan Abrudan, la „Rotisorul politic”: „Emil Boc este omul cel mai potrivit”

Prim-vicepreşedintele PD-L Sălaj, Ioan Abrudan, la „Rotisorul politic”: „Emil Boc este omul cel mai potrivit”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu „Magazin Sălăjean” şi ZTV.ro: inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, prim-vicepreşedinte al PD-L Sălaj. În această pagină câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat.

„Ar însemna să nu mai fim consecvenţi”

Rep.: Boc rezistă. „Greu de ucis” 8, partea a opta…

Ioan Abrudan: Da. Rămâne în continuare premierul României. Era un lucru de aşteptat. În opinia noastră este varianta cea mai bună, persoana cea mai potrivită pentru a rămâne în fruntea Guvernului. Şi, dacă vreţi, eu vă pot aduce un singur element esenţial care cred că certifică rămânerea în continuare a premierului Emil Boc în fruntea Guvernului României. Dvs. ştiţi foarte bine că alături de Boc, în calitate de premier, actuala guvernare şi-a asumat răspunderea trecerii românilor şi a României printr-o perioadă extrem de grea, generată de criza care a afectat mapamondul şi sigur că asta presupune o răspundere extraordinară.

S-a putut preconiza, din momentul în care s-a intrat în acest să-i zicem demers că partidul aflat la guvernare, actuala guvernare va avea de suferit în planul popularităţii, pentru că, iată, trebuiau luate nişte măsuri mai puţin populare, mai puţin acceptate, în mod firesc, de către români, de către populaţia României, şi cu toate acestea Boc a renunţat la una dintre cele mai importante primării pe care le are România, primăria Clujului, pe care a câştigat-o detaşat, asumându-şi această responsabilitate, angajându-se într-o provocare deloc uşoară. Mie mi se pare că ar fi lipsit de moralitate în acest moment când încep să se arate primele semne ale ieşirii României din criză ca Emil Boc să fie dat deoparte şi să nu mai fie premier al României. Ar însemna, dacă vreţi dvs., ca noi să nu mai credem în ceea ce spuneam şi continuăm să spunem că s-au luat măsurile necesare ca România să treacă cât mai bine şi cât mai repede prin această perioadă grea. Ar însemna să nu mai fim consecvenţi şi să nu mai fim credibili cum că suntem responsabili pentru ceea ce am făcut. Actuala guvernare este responsabilă şi, în consecinţă, în termen scurt vor apărea primele semne de ieşire ale României din criză.

„Nu cred, sub niciun fel de formă, că vreodată un angajator este interesat să-şi înlocuiască un angajat care dovedeşte competenţă”

Rep.: Şi, totuşi, nu au avut dreptate cei care au contestat în principal noul Cod al Muncii, proiectul de modificare a Codului Muncii? Nu cumva această decizie de asumare a răspunderii pe o lege extrem de importantă şi care vizează toţi angajatorii şi toţi angajaţii din România ar fi trebuit să vizeze şi o dezbatere parlamentară ş.a.?

I.A.: Ştiţi din ce perspectivă spun că au avut dreptate? Au avut dreptate pentru că dânşii sunt la ora actuală în opoziţie şi este absolut firesc ca din această postură să ai în permanenţă o opoziţie, dacă vreţi, în raport cu ceea ce întreprinde Guvernul. Din acest punct de vedere, găsesc justificat ceea ce au făcut dânşii, demersurile făcute de opoziţie vizavi de Codul Muncii. A fost foarte mult contestat faptul că actuala formulă de Guvern îşi asumă un număr foarte mare de legi, mult mai mult decât alte guverne. Cred că lucrul acesta, din punctul meu de vedere, este un act de curaj, este un act de responsabilitate pentru cineva care consideră că trebuie să ne grăbim în a moderniza România. Nu mai avem timp. Cred că avem şi noi dreptul, generaţiile care ne apropiem de sfârşitul carierei, ştiu eu, peste 10 – 15 ani, să ne bucurăm de o societate modernă şi din această perspectivă, din respect şi pentru generaţia mai în vârstă, dar şi pentru tineri, trebuie să alertăm procesul de modernizare al României. Când ţi-ai asumat o astfel de responsabilitate înseamnă ca faptele să fie în concordanţă cu acest demers. Asumarea unui număr mare de legi de către actualul Guvern nu este altceva decât o expresie a scurtării drumului până când ceea ce spunem legat de reformarea statului român, de modernizarea statului român se pune în practică. Sigur, actualul Cod al Muncii, eu nu am chiar foarte multe elemente de amănunt în legătură cu acest aspect, dar pot să spun, din cât am reuşit eu să pătrund lucrurile, este, cum spuneaţi, o lege foarte importantă: cred că s-a dorit, aşa sub un generic, dacă vreţi, o flexibilizare a relaţiilor, a raporturilor dintre angajat şi angajator. Cred că trebuie văzută o stare de normalitate, dacă vreţi, o logică a lucrurilor.

În tot acest Cod al Muncii trebuie promovate acele demersuri care fac să primeze, în raporturile dintre angajat şi angajator, pregătirea, competenţa, calitatea. Eu nu cred, sub niciun fel de formă, că vreodată un angajator este interesat să-şi înlocuiască un angajat care dovedeşte competenţă şi calitate în tot ceea ce face numai de dragul de a renunţa la el. Renunţă la el în cazul în care nu mai corespunde din punct de vedere al competenţelor – şi aceasta este o stare de normalitate. Toate legile care vin să promoveze această logică cred că sunt legi normale. Angajatorul poate renunţa la angajat atunci când el nu mai dovedeşte competenţele necesare şi nu mai face faţă cerinţelor pe care angajatorul le are. Nu pot fi altele raţiunile, pentru că nu este logic, indiferent cine ce ar spune, că s-ar dori să se înlocuiască anumiţi angajaţi… Este total neperformant acest lucru. Ar însemna că am ajuns să ne tăiem singuri craca de sub picioare şi cred că niciun angajator care are prim obiectiv de a face performanţă nu este interesat să renunţe la oamenii buni, la oamenii competenţi. Acesta este primul criteriu pe care trebuie să-l avem promovat la nivelul societăţii, dacă vrem să ajungem foarte departe.

„Este extrem, extrem de greu să-l înlături din sistem”

Rep.: Liderii sindicali, chiar şi cei din Învăţământ, au fost destul de vocali în această privinţă…

I.A.: Liderii sindicali, cred eu, sunt puţin afectaţi pentru faptul că ei nu mai au o responsabilitate atât de mare. Încet, încet rolul lor în raporturile acestea dintre angajator şi angajat se diminuează. Şi pe aceste considerente cred că au fost puţin lezaţi şi determinaţi să fie puţin mai agresivi în relaţia aceasta cu Guvernul în demersul pe care îl fac pentru asumarea legii legate de Codul Muncii. Dar, vă rog să mă credeţi că nu mi se pare absolut deloc normal – spre exemplu, iau din domeniul învăţământului. De-a lungul carierei m-am confruntat cu nişte situaţii, şi vorbim despre această flexibilizare a relaţiilor dintre angajat şi angajator.

Eu pornesc de la starea de normalitate: nu este normal, nu este firesc ca un angajator să-şi dorească altceva decât a avea buni angajaţi. Nu poate fi alt criteriu. Indiferent care este, este unul anormal care duce spre lipsă de performanţă şi lipsa de performanţă nu şi-o poate asuma nimeni ca o dorinţă. Nu vi se pare normal – să luăm un cadru didactic. Din fericire pentru sistemul în care lucrez, numărul acestor oameni care îşi dovedesc totala nepotrivire cu acest domeniu de activitate, ştiu eu, având în vedere faptul că nu se conformează programului şcolii, ţinutei şi compartamentului necesar într-o şcoală. Am avut cazuri de cadre didactice care în repetate rânduri au fost surprinse consumând alcool şi venind în stare de ebrietate la cursuri, intrând în şcoală în felul acesta… Din fericire pentru noi, numărul aceasta este foarte mic, dar vă rog să mă credeţi este atât de greu să te poţi debarasa de un asemenea om, pe care nu-l vreau nici dascălii, nici copiii, nici părinţii, nici şcoala, nici societatea, nu poate accepta ca un cadru didactic care nu are un comportament corespunzător să intre în şcoală şi să facă educaţie.

Este extrem, extrem de greu să-l înlături din sistem. Lucrurile acestea trebuie rezolvate mai prompt. Ca să mă deplasez într-un alt domeniu de activitate. L-am surprins pe o arteră de circulaţie naţională pe un şofer care aparţine companiei mele că fură motorină din rezervor. Păi trebuie să găsesc o sută de modalităţi până când… Automat desfacerea contractului de muncă. Este o chestiune normală. Şi apoi să i se ofere dreptul ca din acest moment, când nu mai are niciun fel de raport cu instituţia la care a lucrat, pentru că nu mai are dreptul, pentru ceea ce a făcut, să-şi caute drepturile, să dovedească că lucrurile nu s-au întâmplat aşa. Dar vedeţi dvs., chestiunile acestea blochează sistemul şi încetinesc drumul rapid spre performanţă. Acesta este punctul meu de vedere. (…)

„Emil Boc este singurul premier – şi aş îndrăzni să spun că printre puţinii oameni politici – care nu a fost niciodată, nici măcar cu un cuvânt, atacat în contextul unui element de corupţie”

Rep.: De curând, dl. Lucian Bode, preşedintele PD-L Sălaj, s-a pronunţat public susţinând că organizaţia Sălaj va vota cu dl. Boc la şefia PD-L. Se ştie, sunt cel puţin doi concurenţi, d-nii Emil Boc şi Vasile Blaga. Care este opţiunea dvs.? Dacă e alta, decât cea anunţată de dl. Bode.

I.A.: E adevărat, se apropie Convenţia Naţională, în data de 14 mai. PD-L îşi va alege omul în funcţia de preşedinte al partidului. Pentru mine este îmbucurător faptul că principalele candidaturi le au doi oameni puternici din partid, şi un element în plus pe care eu cred că trebuie să îl remarcăm şi este un motiv de satisfacţie pentru noi, pentru ardeleni, amândoi sunt din Ardeal. Este vorba de d-nii Boc şi Blaga, doi oameni puternici politic. De ce credem noi, organizaţia PD-L Sălaj, şi eu, că varianta pe care v-a prezentat-o şi preşedintele organizaţiei judeţene, domnul deputat Lucian Bode, este una care ar corespunde mai bine momentului. Am să vă aduc un element care pentru mine este foarte important: un obiectiv foarte important pe care trebuie să îl ia în atenţie atât Guvernul, Executivul cât şi politicul este diminuarea corupţiei în societatea românească.

În acest moment, dacă vorbim despre acest important obiectiv pe care îl are politicul şi Executivul de realizat, Emil Boc se dovedeşte, în opinia noastră, a fi omul cel mai potrivit. Este singurul premier – şi aş îndrăzni să spun că printre puţinii oameni politici – care nu a fost niciodată, nici măcar cu un cuvânt, atacat în contextul unui element de corupţie. Asta înseamnă un criteriu moral fundamental pentru un demers atât de important, acela de modernizare a societăţii româneşti. Moralitatea este un element care îţi oferă credibilitate şi cred că este un suficient de solid motiv pentru ca în Convenţia Naţională din 14 mai dl. Emil Boc să aibă continuitate la conducerea partidului. Asta nu înseamnă, prin ceea ce am spus, că se diminuează din valoarea omului politic Vasile Blaga. Sunt absolut convins că dânsul va rămâne în continuare unul dintre cei mai puternici actori pe scena politică românească, un membru al PD-L extrem de valoros şi că în echipă cu dl. Emil Boc vor putea face demersurile politice necesare, împreună cu tot PD-L, pentru a câştiga alegerile viitoare. (…)

Leave a Comment