Primarul oraşului Cehu Silvaniei, Varga Andrei, la „Rotisorul politic”: „Pentru un primar bun, toţi cetăţenii trebuie să fie egali”

Primarul oraşului Cehu Silvaniei, Varga Andrei, la „Rotisorul politic”: „Pentru un primar bun, toţi cetăţenii trebuie să fie egali”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu „Magazin Sălăjean” şi cu ZTV.ro: primarul oraşului Cehu Silvaniei, Varga Andrei. În această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat.

„Încercăm să facem tot posibilul să menţinem spitalul”

Rep.: Ce mai e nou pe la Cehu Silvaniei?

Varga Andrei: La Cehu Silvaniei lucrăm. Am început anul trecut extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din oraşul Cehu Silvaniei care valorează undeva aproximativ 2,5 milioane de euro. Normal, în această perioadă este un disconfort din punct de vedere al cetăţenilor, se lucrează pe artera principală, pe strada Libertăţii, şi mai nou am început în centrul oraşului. Eu sper să ne încadrăm în timp, până în noiembrie anul acesta să finalizăm lucrarea.

Rep.: Aveţi, totuşi, mici probleme, ca să mă exprim aşa, cu spitalul?

V.A.: Avem mici probleme cu spitalul, având în vedere că a apărut pe site-ul Ministerului Sănătăţii cum că şi Cehu Silvaniei este prins în acea listă cu reorganizarea spitalului şi transformarea lui în cămin de bătrâni. Dar noi încercăm să facem tot posibilul ca să menţinem spitalul, având în vedere că suntem situaţi la periferia judeţului, limitrof cu judeţule Maramureş şi Satu Mare, acoperim o zonă destul de mare din punctul acesta de vedere. Şi eu consider că un spital care deserveşte în jur de 25 – 30 de mii de oameni este benefic şi de un real folos să nu se tranforme în cămin de bătrâni, având în vedere că deja în oraşul Cehu Silvaniei există deja un cămin de bătrâni.

Rep.: Veţi avea suficienţi bani la Consiliul local pentru a susţine o asemenea activitate?

V.A.: Din bugetul anului 2011 am alocat o sumă pentru cheltuieli materiale şi servicii pentru buna funcţionare a spitalului. Nu ştim ce se va întâmpla începând cu luna aprilie cu contractul încheiat între spital şi Casa de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea cheltuielilor salariale ale spitalului.

„Vom încerca să facem tot posibilul să reabilităm străzile unde s-a lucrat”

Rep.: Cu bugetul pe 2011?…

V.A.: Bugetul pe 2011 consider că este un buget destul de bun. Normal, loc de mai bine tot timpul există. Dar încercăm să ne gospodărim cu sumele pe care le avem la dispoziţie şi încercăm să facem lucruri, spun eu, pentru comunitate.

Rep.: Va fi mai bine pentru locuitorii din Cehu? Sau mai prost? Având în vedere şi alte lucruri care se întâmplă în ţară, nu neapărat în Cehu.

V.A.: Consider că trebuie să fie mai bine, pentru că încet, încet, trebuie să ieşim odată din criza aceasta. Vom încerca să facem tot posibilul ca să reabilităm străzile unde s-a lucrat cu ocazia canalizării şi extinderii reţelei de apă. Eu cred că va fi un început de progres.

Rep.: Aţi reuşit să lămuriţi lucrurile cu celebrul, deja, caz al fermelor de porci?

V.A.: Normal că este o problemă mai veche cu care ne confruntăm, dar eu sper că se va reglementa până la urmă şi se va finaliza într-un mod favorabil, zic eu, pentru că solicitări în zona Cehului acum pentru construire nu există.

„Normal, am votat cu Kelemen Hunor”

Rep.: Aţi participat, bănuiesc, la congresul UDMR…

V.A.: Da, am participat.

Rep.: Şi aţi votat, bănuiesc, pentru dl. Kelemen Hunor…

V.A.: Normal, am votat cu Kelemen Hunor având în vedere că este un politician tânăr, cu perspective şi principiile rămân, cred eu, şi o schimbare trebuia făcută.

Rep.: Va fi mai bine pentru membrii UDMR cu această nouă conducere? Aşteptaţi ceva anume de la această conducere?

V.A.: Ceva ieşit din comun nu pot să spun că aşteptăm, dar eu consider că va fi mai bine pentru că, momentan, suntem la guvernare şi cu partenerii de guvernare eu zic că a trebuit să facem un compromis şi să facem lucrurile, să iasă România din această criză în care din păcate a intrat. Şi nu numai România. Eu sper că va fi mai bine.

Rep.: La congresul de la Oradea aţi avut destui peţitori, de la celelalte partide. Aţi rămas deocamdată pe poziţie, susţinând actuala coaliţie. Nu cumva o să vă răzgândiţi?

V.A.: Deocamdată nu cred că va fi o răzgândire din punctul de vedere al UDMR şi din coaliţie şi de la guvernare, având în vedere că s-au obţinut, zic eu, lucruri destul de importante. Mă gândesc aici la Legea Educaţiei. Urmează în perioada imediat următoare să se discute despre Legea Minorităţilor.

Rep.: Vă gândiţi că veţi avea susţinere din partea PD-L, UNPR chiar şi pentru Legea Minorităţilor?

V.A.: Este un lucru primordial al partidului de a ajunge la un compromis şi de a adopta această lege a minorităţilor. Eu consider că vom încerca tot posibilul ca să putem adopta această lege.

„Consider că este un lucru pozitiv scăderea pragului electoral la 3 la sută”

Rep.: UDMR, în opoziţie faţă de celelalte partide maghiare? Sau de colaborare? Este o discuţie aici.

V.A.: Eu zic că este o relaţie de colaborare.

Rep.: Veţi susţine scăderea pragului electoral la 3 la sută la alegerile locale?

V.A.: Da, consider că este un lucru pozitiv scăderea pragului electoral la 3 la sută, având în vedere că atunci şi alte partide ar avea posibilitatea de a intra în Guvern.

Rep.: Nu s-ar fărămiţa, oarecum fără rost, scena politică?

V.A.: Nu consider că s-ar fărămiţa, pentru că nu ar fi o problemă aceasta cu pragul electoral.

Rep.: UDMR este cunoscut ca şi promotor al unui discurs moderat. Au fost la un moment dat anumite tendinţe de limbaj mai extremist, să-i spunem. Veţi merge pe aceeaşi linie, a moderaţiei?

V.A.: Da. Eu consider că trebuie să respectăm această etică, să-i spunem aşa, să mergem pe această linie, a moderaţiei, şi nu să mergem pe extreme.

Rep.: Dar primarii, bănuiesc, nu sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de cum merg lucrurile în ţară?

V.A.: Normal, pentru că vedeţi şi dvs., perioada asta de criză ne-a afectat pe plan naţional, şi pe plan mondial pe alte state, dar eu consider că trebuie să fie deja un pas spre a ieşi să progresăm şi să relansăm un pic economia ţării.

Rep.: Aşteptaţi bani pentru investiţii?

V.A.: Da. Având în vedere că am depus proiecte. Pentru îmbunătăţirea calităţii mediului prin înfiinţarea de spaţii verzi în localităţi, pe care l-am şi câştigat. Pe urmă am mai făcut un proiect pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energia regenerabilă pentru instituţiile publice. Mă gândesc aici la Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti” şi la Grădiniţa nr. 1 din Cehu Silvaniei. Pe urmă am mai depus un alt proiect pentru extinderea reţelei de apă în satele aparţinătoare şi să sperăm că vor fi declarate câştigătoare şi aceste proiecte, având în vedere că avem nevoie de aceste lucruri.

„Lumea, pentru munca prestată, ar aştepta şi bani pe măsură”

Rep.: Cu salariile, destul de probabil, nu sunteţi de acord, aşa cum sunt ele în momentul de faţă?

V.A.: Normal, pentru că lumea, vă daţi seama, pentru munca prestată ar aştepta şi bani pe măsură. Dar, din păcate, trebuie să respectăm, să vedem exact potenţialul ţării pentru a acorda aceste salarii bugetarilor.

Rep.: Vin campaniile electorale, poate că se mai modifică…

V.A.: Probabil. Dvs. tot timpul glumiţi, dar aşa este. Vine perioada campaniilor electorale şi atunci sperăm că vom primi şi bani pentru investiţii.

Rep.: Dar se întreabă alţii: nu ar fi bine să se întâmple lucrurile din vreme în regulă, nu doar atunci când vin campaniile electorale să pompăm bani într-o parte sau alta în funcţie de cine este la putere?

V.A.: Şi părerea mea este aceasta. Pentru că trebuie făcut în aşa fel ca lumea, care vede că numai în perioada pre-electorală se pompează sume importante pentru aşa ceva. Trebuie făcut în aşa fel ca să nu se observe această diferenţă între investiţiile făcute înainte de perioada electorală sau între legislaturi, în perioada aceea de patru ani. Ar trebui să fie o egalitate în sumele care se alocă în perioada respectivă.

Rep.: Vă gândiţi să schimbaţi lucrurile la Cehu din această perspectivă?

V.A.: Consider că Cehu Silvaniei, având în vedere că, momentan, situaţia economică este, eu zic, undeva la mediu, aşteptăm investitori să vină la noi în oraş şi aşa se pare că vom şi avea investitori. Purtând discuţii, s-ar putea să vină o firmă care ar angaja persoane în perioada imediat următoare pentru a confecţiona elemente pentru încălzirile solare.

„Din Bucureşti nu ştiu ce se întâmplă în teritoriu”

Rep.: Sunteţi atacaţi, de multă vreme. Nu neapărat dvs. Cei din UDMR. Vă vedeţi de treabă, dar numai pentru dvs., pentru interesele specifice ale dvs., şi nu prea ţineţi cont de ceilalţi. E adevărat?

V.A.: Asta nu este adevărat. Pentru că un primar trebuie să fie primarul tuturor, nu numai al minorităţilor, de exemplu dacă face parte din UDMR. Pentru un primar bun toţi cetăţenii trebuie să fie egali din acest punct de vedere.

Rep.: Se întreabă lumea…În localităţile cu populaţie majoritar maghiară sunt drumuri mai bune, sunt făcute anumite investiţii. Oare de ce acolo se poate şi la noi nu se poate?

V.A.: Vedeţi, aici apare problema asta, pentru că primarii din rândul UDMR încearcă tot felul de proiecte, chiar dacă nu sunt câştigătoare, dar marea majoritate a lor sunt câştigătoare şi este munca lor care se vede. În comunităţile maghiare şi drumurile, şi canalizarea, şi extinderea de reţele de apă s-au executat în această perioadă. Asta nu înseamnă că sunt favorizaţi din punctul acesta de vedere, pentru că eu consider că este o muncă destul de mare asupra lucrurilor pe care le facem.

Rep.: Aşteptaţi o altă lege a administraţiei publice locale? Referitor şi la mult – discutata autonomie administrativă.

V.A.: Aşteptăm. Dacă se va hotărî, da.

Rep.: Aţi dori o asemenea lege, care să vă permită chiar să aveţi autonomie financiară?

V.A.: Da, ar fi benefică pentru toate localităţile.

Rep.: Şi de ce este această spaimă de a duce autonomia efectiv până la nivelul comuni-tăţilor?

V.A.: Nu mi se pare normal ca într-o decizie, de exemplu, la o instituţie publică să ni se impună nouă din Bucureşti ce să facem. Din Bucureşti nu ştiu ce se întâmplă în teritoriu. Este părerea mea. (…)

(interviul integral îl puteţi viziona pe www.ztv.ro)

Leave a Comment