– interviu cu profesorul Iosif Boda, analist politic –
Reporter: Recent, viata politica a fost marcata de conflictul dintre justitie si liderul PRM – Vadim Tudor, care cu o violenta verbala si suburbana continua sa traiasca in vremurile de curand apuse. Considerandu-se un Mesia, acesta calca in picioare cele mai elementare reguli civice. Cum judecati dumneavoastra, domnule profesor Iosif Boda, ca analist politic, aceasta stare de lucruri?
Iosif Boda: Intrebarea pe care mi-o puneti contine, in sine, esenta unui raspuns normal, firesc. Si de un om normal si cu bun simt. In plus, ce sa mai spun eu? Poate doar atat ca, daca televiziunile de stiri n-ar fi trimis ore in sir in direct spectacolul jenant oferit de tribun, atunci, poate, nici Vadim n-ar mai fi facut atata spuma la gura incat sa-si raneasca mana stanga. Numai cu punerea antebratului stang in gips nu darami un sef de stat. Vadim e si creatia noastra. A ziarelor si televiziunilor, a mediului politic degradat, dar si al unui sistem judiciar bolnav si neputincios. Nicio functie din lumea asta, nici macar aceea de euro-parlamentar, nu-ti confera imunitate pentru injurii, limbaj si gesturi grobiene, pentru a arunca cu apa in fata unui executor judecatoresc (femeie pe deasupra) sau de a smulge cascheta de pe capul unui politist. Asa cum pe nici un om cat de lucid nu pacaleste un moderator de la un post sau altul de televiziune, care, mai intai, il lasa pe Vadim sa verse butoaie de acuzatii, fel de fel de afirmatii uluitoare, halucinante la adresa diversilor politiceni (mai ales a celor aflati la putere sau in conflict cu el) si, apoi, sa spuna (moderatorului) << aveti probe? >>. Da, zice Vadim, <
In 20 de ani, de dupa 1989 incoace, nu a existat, cred, niciun om politic, jurnalist sau comentator politic pe care Vadim sa nu-l fi facut albie de porci. Asta meritam! Bravos natiune! Pentru ca, de fiecare data, s-au gasit oameni ai vremii, importanti (in politica, justitie, servicii secrete etc.), carora injuraturile lui Vadim la adresa altora le convenea. Nu se gandeau ca, in curand, le va veni si lor randul! Si au patit-o cu totii: de la Iliescu la Basescu.
Rep: Se stie ca PC actual este o fictiune, o creatie a unui nabab, care sta la panda sa-i uzurpe fotoliul lui Mircea Geoana, presedintele actual al Senatului. Considerati ca recenta alianta intre PNL si PC este de natura sa consolideze opozitia?
I. B.: Nu. Partidul Conservator (ce nume fantastic!, dar fara nicio legatura cu Titu Maioescu, P.P Carp, Alexandru Marghiloman, Tache Ionescu sau cu Partidul Conservator din Anglia), in sine, e aici un mister. In fond, am trecut patru lei (un senator si 3 deputati) din buzunarul stang (PSD) in cel drept (PNL), dar asta nu inseamna ca eu , ca Opozitie, am mai multi bani in buzunar decat pana acum. Daca, as fi pricinos, as zice, ca s-a prdus o mare frauda, o deturnare a vointei electoratului care i-a votat pe oamenii acestia ca fiind de stanga si acum ei se afla in dreapta. Parca poti sa stii in Romania unde e stanga si unde e dreapta. Dar PNL nu mai vorbeste acum doar in nume propriu, si vorbeste institutional, vorbind in numele ACD (Alinata de Centru Dreapta care cuprinde si PC). Apoi, de-acum, PNL este co- stapan editorial asupra unui trust de presa (cuprinzand cateva Antene, post de radio si un numar de jurnale scrise). Asta, in sine, este deja o putere. Nu suficienta pentru a propulsa un partid (daca ar fi avut aceasta putere, atunci ar fi propulsat PUR-ul sau PC), dar foarte eficienta in a macina, pana la demolare un alt partid. Mai ales daca acest partid este si la putere, intr-o perioada de criza economica, sociala, o criza de incredere cu deosebire o criza a elitelor. Si, cireasa pe varful tortului, acest partid isi mai si gestioneaza viata interna si imaginea publica atat de sinucigas precum o face PDL-ul.
In sfarsit, facand acesta alianta, PNL va avea mai multe argumente ca, intr-o alta alianta, aceea cu adevarat importanta, cu PSD, sa solicite paritate (adica 50 – 50 la suta) pe liste eligibile pentru parlamentare.
Rep: Cum credeti ca s-ar putea schimba raportul de forte din cadrul Parlamentului?
I. B.: Nu cred ca actuala majoritate parlamentara poate fi modificata prin convingerea bob cu bob a unor parlamentari de a trece in tabara Opozitiei. Pentru asta exista o singura sansa, si anume de a convinge UDMR-ul sa schimbe macazul. Nu zic ca acest lucru ar fi exclus, dar ar fi extrem de dificil de intretinut. Eu nu mi-as dori sa se intample astfel de lucruri care sa determine UDMR-ul sa adopte o astfel de decizie. Asta ar insemna ca situatia Romaniei sa ajunga intra-devar intr-un punct critic de cumpana.
Rep: Credeti ca anul 2011 va aduce alegeri anticipate si suspendarea presedintelui?
I. B.: Nici una, nici cealalta. Din punctul meu de vedere, nu cred ca in acest an vom avea alegeri anticipate. La fel, nu intrevad posibilitatea suspendarii presedintelui Traian Basescu in perioada 2011-2012. Daca tendintele actuale se mentin, e foarte probabil ca, in 2012, o alianta PSD-PNL sa castige alegerile si sa formeze un nou guvern. Daca acest lucru se intampla, daca PSD-PNL va avea majoritatea parlamentara, atunci, in 2013, presedintele Basescu va fi supendat, prin referendum si vom avea alegeri prezidentiale anticipate in aceelasi an 2013. Daca nu, atunci nu!
Rep.: Va multumim pentru raspunsuri.