Pentru moment: Liderii UDMR Salaj intorc spatele cetateniei maghiare

Pentru moment: Liderii UDMR Salaj intorc spatele cetateniei maghiare

Este optiunea individuala a fiecaruia, opineaza presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, referindu-se la eventuala intentie de a obtine cetatenia maghiara. Liderul UDMR a mai spus ca, deocamdata, nu considera ca, prin obtinerea cetateniei maghiare, ar avea ceva de castigat. Astfel ca, desi nu exclude posibilitatea solicitarii acestei cetatenii la un moment dat, Seres Denes nu considera ca este un moment oportun sa faca acest pas.

Si vicepresedintele UDMR Salaj, senatorul Fekete Andras, are aceeasi opinie cu colegul sau, parlamentarul marturisindu-ne ca nu a solicitat cetatenia maghiara si nici nu o va face prea curand: Nu am solictat cetetenia maghiara, si nici nu ma grabesc in acest sens. Am tot timpul din lume sa ma gandesc la acest lucru. Pana la urma, este o chestiune ce tine de fiecare individ in parte.

Inca de la inceputul lui 2010, Guvernul Ungariei a anuntat ca va demara, din ianuarie 2011, procesul de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari de peste hotare care vor solicita acest lucru. Executivul maghiar anunta atunci ca cererile de cetatenie vor putea fi depuse la orice oficiu de stare civila al unei administratii locale din Ungaria, urmand ca rezolvarea solicitarii sa se faca in trei luni.

Acordarea cetateniei oricarei persoane care o solicita, ai carei stramosi provin de pe teritoriul fostului regat ungar si vorbesc maghiara la un anumit nivel se numara printre cele mai elementare interese ale natiunii ungare, sublinia Guvernul de la Budapesta, facand referire la faptul ca tarile vecine au extins deja cetatenia lor proprie la conationalii din afara hotarelor lor.

Leave a Comment