Gheorghe Pop si Bogdan Ilea la „Rotisorul politic”

Noi clienti la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: senatorul Gheorghe Pop, presedintele PSD Zalau si Bogdan Ilea, prim-vicepresedinte al PD-L Zalau. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu cei doi interlocutori mentionati.

„Fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal”.

Sau de primar

Rep.: Este ultima editie din acest an, sa-i spunem „normala”, a emisiunii noastre, pentru ca vineri o sa realizam o editie speciala dedicata sarbatorilor de iarna. Astazi, cum va spuneam, fata in fata lideri ai organizatiilor municipale ale PSD si PD-L, organizatii aflate in reconstructie, organizatii care isi pregatesc candidatii pentru alegerile locale. E posibil ca si dl. Gheorghe Pop si dl. Bogdan Ilea sa fie candidati la Primaria Zalau, daca bine am retinut eu…

Gheorghe Pop: In urma cu cinci luni au avut loc alegerile la organizatia municipala Zalau pentru structura de conducere la acest nivel, unde am fost ales ca presedinte. In momentul respectiv, sigur ca a fost optiunea mea. Probabil va continua. Nu este sigur. Nu va fi numai decizia mea. Va fi si punctul de vedere al organizatiei municipale, in forma Biroului Permanent, apoi punctul de vedere al Comitetului Executiv Judetean, care va fi transmis, sigur, la centru, la Biroul Executiv National, care va decide cine va candida din partea PSD la Primaria municipiului Zalau.

Bogdan Ilea: Sigur, la alegerile din 10 iunie 2010 mi-am depus candidatura atat pentru functia de presedinte, cat si de prim-vicepresedinte al organizatiei locale PD-L Zalau. In urma votului delegatilor, am fost ales in functia de prim-vicepresedinte al organizatiei municipale. Sigur ca da, intrebarea dvs. este foarte buna si pot sa confirm ca, in orice partid, in fiecare structura, asa cum spunea Napoleon, fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal. Insa, spre deosebire de alte forme de organizare, in partidele politice votul conteaza. In ceea ce priveste candidatura la demnitatea de primar a municipiului Zalau, decizia finala va apartine prin vot colegilor din Consiliul Local de Coordonare al PD-L Zalau, care la momentul cand se va lua in discutie aceasta problema se vor exprima. Eu, pentru moment, pot sa-mi exprima satisfactia pentru increderea pe care colegii mi-au acordat-o pentru aceasta functie, dar aceasta nu inseamna ca automat sunt favorit sau oricine altcineva este favorit la candidatura pentru functia de primar. (…)

„Ai nevoie de extrem de multa eficienta in munca pe care o desfasori”

Rep.: Cum spuneam, ambele organizatii sunt in reconstructie. Foarte pe scurt, ce v-ati propus in perioada urmatoare, pana la alegeri.

Gheorghe Pop: Nu e simplu de reorganizat o organizatie care de la 24, ca structura, de organizatii, a ajuns la 8. In asemenea situatii, ai nevoie de extrem de multa eficienta in munca pe care o desfasori si in relatiile cu colegii si cu municipalitatea, inclusiv cu locuitorii din municipiul Zalau. De aceea, in perioada scurta de cinci luni am marit structura organizatiilor si au venit inspre noi, pe langa cati am fost, inca cel putin 200 de membri de partid, care si-au completat adeziunile si si-au manifestat chiar si intentia de a forma ei anumite organizatii, dupa cum le recomandam noi.

Bogdan Ilea: Sigur ca da, si in cadrul organizatiei municipale PD-L Zalau exista un proces, nu i-as spune de restructurare, ci de reasezare, incepand cu alegerile din vara acestui an, proces care va continua cu alegerile pentru organizatia de femei, urmand ca in luna ianuarie sa aiba loc alegerile la organizatia de tineret din Zalau, organizatii extrem de importante in activitatea politica a organizatiei PD-L Zalau. Pentru viitor, toata lumea ar putea sa spuna ca sunt departe alegerile din 2012, nu sunt deloc departe, dimpotriva…

Rep.: Mai este un an si cateva luni…

Bogdan Ilea: Timpul este foarte scurt. Incercam, prin masurile care le luam, atat de ordin organizatoric, cat si de ordin relational, sa fim pregatiti si asa cum spuneam, in forurile interioare sa promovam cele mai potrivite persoane, pe toate planurile, atat pentru functia de primar, cat si pentru cea de consilier local.

„Pe plan local, deocamdata, nu pot sa fac nicio afirmatie”

Rep.: PSD si PD-L in opozitie, atat la nivel local, cat si la nivel national. Este posibil, in timp, sa ajungeti sa colaborati? Sau asa ceva nu se poate?

Gheorghe Pop: La nivel national lucrurile stau intotdeauna altfel decat la nivel local, insa in politica nu poti spune niciodata nu. Pentru ca astazi este da sau invers maine este da pentru nu-ul de astazi. Nu stiu, dar cred ca a trecut o gramada de vreme in care am stat in opozitie, respectiv din 2004, si acest lucru nu ni-l mai putem permite pentru viitoarele alegeri. De aceea, ne punem multe sperante chiar si in organizatia de tineret, care a inceput mai multe actiuni extrem de importante si cu efect major politic, dar si social. (…) Sunt sperante intr-o colaborare buna, atat la nivel national, cat si la nivel local cu PNL si PC. Deocamdata, nu stiu in ce masura se va schimba situatia, dar la nivel national nu cred ca se va schimba intr-o colaborare viitoare cu PD-L. Pe plan local, deocamdata nu pot sa fac nicio afirmatie. Toata scena de astazi poate sa nu mai fie valabila maine, sa fie rasturnata, asa ca votul din iunie sau iulie cand vor avea loc alegerile locale in 2012 vom stii fiecare ce facem.

Bogdan Ilea: La un moment dat, fiecare dintre partidele care activeaza pe scena politica vor sa se afle in situatia de a guverna sau de a se afla in opozitie. In momentul de fata, PD-L a fost singurul partid care a dispus, in ciuda situatiei extrem de dificile din punct de vedere economic a tarii, sa-si asume guvernarea in continuare, desi la un moment dat si-o asumase si PSD, care din motive pe care nu le vom discuta astazi, a inteles sa iasa de la guvernare in forma pe care o stim. In ceea ce ne priveste, suntem dispusi in continuare sa ne asumam guvernarea. Stim ca asta nu ne face sa fim iubiti de oamenii care nu inteleg pe deplin importanta masurilor care se iau in momentul de fata, insa avem incredere ca, fiind consecventi si ducand la bun sfarsit, cu toate criticile care ni se aduc, aceste masuri, statul roman va avea pe viitor mai multi bani pentru investitii, iar in acel moment vom putea, in 2012, pentru ca la acest nivel ma refer, sa cerem din nou votul de incredere al electoratului la alegerile parlamentare, si dupa aceea sa formam din nou Guvernul.

„Investitia in copii nu inseamna devalizarea bugetului cu pretul acordarii acestei indemnizatii”

Rep.: Si credeti ca dupa o declaratie ca cea a presedintelui Basescu, cum ca aceasta tara este plina de „mamicute” si de „bebelusi”, o sa mai primiti voturi suficiente? Este una dintre cele mai cinice ale unui om politic pe care eu le-am auzit din 1989 incoace.

Bogdan Ilea: Aparent este cinica. Aparent este lipsita de dragalasenie, insa in momente grele, atitudinea trebuie sa fie pe masura. Iar atitudinea presedintelui, desi aparent poate fi gresit inteleasa, este urmatoarea, pe care am exprimat-o si cu alte ocazii si nu voi pregeta sa o exprim si acum. Ce preferam? Sa fim o natiune de asistati sociali sau o natiune care investeste in viitor? Ati observat, prin solutia adoptata la nivel guvernamental, situatia indemnizatiilor de crestere a copilului a fost rezolvata. Principalul obiectiv al Guvernului era de a inlatura acel deficit care exista pe aceste cheltuieli. In conditiile in care nu au suficienti bani pentru a finanta o anumita cheltuiala, exista doua variante: ori te imprumuti, fapt care la momentul de fata nu poate fi luat in discutie, pentru ca imprumuturile sunt o varianta pe termen lung, sunt o solutie care rezolva problema punctual, insa pe viitor nu ofera o rezolvare pe termen lung, iar pe de alta parte stim cu totii ca in aceasta tara avem nevoie majora si capitala de investitii. Spunem cu totii ca asteptam investitorii straini…

Rep.: Dar de ce nu investiti in copiii acestei tari, d-le Ilea?

Bogdan Ilea: Investitia in copii nu inseamna devalizarea bugetului cu pretul acordarii acestei indemnizatii. Nu spune nimeni, si este o eroare sa credem ca acesti copii si familiile nu vor mai primi indemnizatii. Vor fi primite sub alta forma si scopul principal al acestui proiect este ca va fi stimulata in continuare natalitatea, iar pe de alta parte vor fi stimulate mamele sa revina in campul muncii. (…)

Gheorghe Pop: Nu stiu daca dvs. va asteptati la altceva mai bun de la presedintele Basescu in afara unde sa se gandeasca sa mai taie. Dovedim inca o data ca este lipsit de moralitate si incalca din nou Constitutia Romaniei. In Constitutie se prevede ca familia este nucleul de baza al societatii. Ori, a lovi direct in mame si copii oare ce inseamna? Haideti sa ne gandim cu totii. Probabil, il depasesc cateodata furiile si nu mai stie pe cine sa se razbune. (…) Ne asteptam la lucruri dramatice si in niciun caz la lucruri bune din partea presedintelui tarii. (…)

Leave a Comment