Deputatul PNL de Zalau, Mirel Talos, la „Rotisorul politic”: „Este previzibil ca in 2012 romanii sa arunce PD-L la groapa de gunoi a istoriei”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: deputatul PNL de Zalau, Mirel Talos, vicepresedinte PNL Salaj. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu Mirel Talos.

„A fost in mod foarte clar o frauda”

Rep.: Inca o suspendare pentru domnul presedinte Basescu? Este posibila sau sunt doar tactici de razboi politic?

Mirel Talos: Sa stiti ca eu in 2007 am fost impotriva suspendarii presedintelui. Daca facem acum un efort de memorie politica, la inceputul anului 2007, Traian Basescu incepuse sa aiba un declin foarte serios in increderea populatiei. Suspendarea l-a salvat si nu numai ca l-a salvat, ci i-a incarcat bateriile politice cu energie care tine si astazi. Asadar, atunci suspendarea a fost o greseala, o gafa majora, care pe langa incarcarea bateriilor lui Basescu a dus la o diminuare drastica a increderii romanilor in institutia Parlamentului si chiar in partidele politice. Cred ca de principiu acest lucru trebuie evitat si acum. Propunerea PSD insa are un suport legal important, pentru ca daca presedintele ar promulga o lege atat de importanta cum este Legea Pensiilor, dupa ce este foarte clar pentru toata lumea ca aceasta lege a trecut prin Camera in mod fraudulos, ar deveni implicit partas la o frauda legislativa pentru care, intr-un fel sau altul, trebuie sa raspunda si alt instrument la dispozitia Parlamentului pentru a-i atrage atentia nu exista decat aceasta suspendare sau, ma rog, in acest moment, amenintarea cu suspendarea.

Rep.: A fost chiar frauda sau nu se poate dovedi?

M.T.: A fost cu siguranta frauda si se poate dovedi prin mijloace electronice care sunt deasupra oricarei suspiciuni. Exista inregistrari care nu au doar imagini, asa cum le vedem la televizor, ci si sunet. Se poate vedea exact ca in momentul in care Roberta Anastase spune 170 de voturi, in acel moment al sunetului se vede imaginea in sala. Si numaratoarea facuta arata ca nu erau mai mult de 100 de parlamentari. Deci a fost in mod foarte clar o frauda, pentru care Roberta Anastase si secretarul sedintei, dl. Voinescu, ar trebui sa raspunda intr-un fel sau altul penal. Eu nu pot sa imi imaginez ca Parlamentul este cumva asa in stratosfera si facem acolo ce vrem fara ca vreo institutie sa ne poata trage la raspundere. Dupa ce partidele politice si mass-media au atras atentia asupra acestei fraude, saptamana aceasta solutia gasita de PD-L si dl. Basescu si de d-na Anastase pentru depasirea acestui moment clar ilegal de activitate parlamentara a fost sa se supuna la vot in plenul Camerei daca sa se reia votul sau nu, ca si cum noi in Camera Deputatilor am hotari prin vot daca respectam o lege sau nu. Asta ca sa va dati seama in continuare de faptul ca ei trateaza abuziv activitatea Camerei Deputatilor. Si nu este prima data cand fac acest lucru. Au reluat votul pentru Curtea Constitutionala cu toate ca avusese loc un vot regulamentar care desemnase un membru al Curtii Constitutionale. Pur si simplu s-a reluat votul. A fost desemnat presedintele Radioului, dl. Demeter Andras, incalcandu-se Legea Radioului si a Televiziunii. Prin voturi abuzive in Camera Deputatilor. Acum insa impactul public este mult mai mare, pentru ca este o lege care priveste 5 milioane de oameni, priveste un buget de multe miliarde de euro s.a.

„Cred ca, in principiu, in Parlament majoritatea va respinge suspendarea presedintelui”

Rep.: De ce au parasit deputatii PNL si PSD sedinta in care s-a votat Legea Pensiilor?

M.T.: Noi am parasit sedinta ca protest politic, in momentul in care a fost respins amendamentul facut de PNL, de multi parlamentari PNL printre care si eu, prin care punctul de pensie sa fie stabilit fix la 45 la suta din salariul mediu brut. Noi am parasit sala ca atitudine politica. Dupa noi a plecat si PSD-ul, pe acelasi considerent, dar, cum sa va spun, faptul ca noi am parasit sala nu inseamna ca cei care au ramas in sala pot sa incalce regulamentul. Parasirea salii am mai facut-o si cu alte prilejuri, in care fie am protestat fata de un abuz, fie am protestat fata de un curs legislativ cu care nu eram noi de acord. Cei care au ramas in sala, majoritatea, trebuiau sa respecte in continuare regulamentul si legile. Si nu au facut-o.

Rep.: Sa ne intoarcem la dl. Basescu, cum o facem de multi ani, poate cam prea mult si probabil ar trebui sa terminam cu acest subiect. Ori poate ne este dat pana in 2014 sa tot discutam despre el… Sa ne intoarcem la dl. Basescu si la posibilitatea ca domnia sa sa fie suspendat. S-a povestit mult despre necesitatea unei majoritati parlamentare, in primul rand, care sa faca posibila, sa faciliteze un asemenea demers, cat si de Guvernul care va rezulta dupa acest lucru.

M.T.: Intr-adevar, suspendarea are nevoie mai intai de o majoritate parlamentara. Aceeasi majoritate de care este nevoie si pentru aprobarea unei motiuni de cenzura, respectiv majoritatea absoluta, jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor. 236. In acest moment, Opozitia, adica PNL si PSD, are 212 voturi. Asadar, inainte de a ajunge la referendumul pentru aprobarea suspendarii, exista problema daca aceasta suspendare va avea suport in votul din Parlament si o privire simpla arata ca daca nu exista si alti parlamentari care acum sunt in arcul guvernamental, care sa-l sprijine, nu are sansa de reusita. E adevarat ca am auzit recent ca dl. Frunda este oarecum un adept al suspendarii si atrage atentia ca ar fi multi parlamentari UDMR care s-ar ralia acestei actiuni. Mi-e greu sa fac o predictie. Cred ca, in principiu, in Parlament majoritatea va respinge suspendarea. Caz in care, desigur, ca demers politic in favoarea, pe de o parte, a pensionarilor, si pe de alta parte, in favoarea respectarii legii si impotriva abuzurilor cu care a fost trecuta aceasta lege, suspendarea poate fi, politic, o actiune care poate sa aduca beneficii PNL si PSD. Ideea este ca trebuie sa-i atragem cumva atentia d-lui Basescu ca promulgand aceasta lege, participa la o actiune de frauda in Parlament, adica in una dintre cele mai importante institutii pe care domnia sa vrea sa le „reformeze”. (…)

„Reforma clasei politice, clamate ani de zile de dl. Basescu, se traduce prin niste transfugi pe baza de interese, care sustin guvernul domniei sale”

Rep.: Ce se va intampla dupa? Guvern de criza? Guvern de tehnocrati? Iar s-a vorbit despre „solutia Johannis”…

M.T.: Nu stim daca avem aceasta ipoteza: dupa. Chiar daca nu initiem actiunea de suspendare, vom avea totusi o motiune de cenzura, care ar urma probabil sa fie votata undeva pe la sfarsitul lunii octombrie, care, iarasi va spun, are sanse minime de reusita, pentru ca in continuare, in special dinspre PSD, exista parlamentari care trec de partea puterii si va spun fara sa dau nume, pentru ca e o chestiune de onoare, ii stiu pe multi dintre cei care au plecat si de la PNL, si de la PSD, si toti, fara niciun fel de exceptie, au plecat pentru a-si asigura lucrari din bani publici pentru firmele lor. Acesta este motivul pentru care au plecat. Iata ca reforma clasei politice, clamate ani de zile de dl. Basescu, se traduce prin niste transfugi pe baza de interese, care sustin guvernul domniei sale. Acesta este rezultatul reformei politice…

Rep.: Si atunci e adevarat ce spuneau pedelistii, ca a avut loc o intelegere intre PSD si PD-L pentru Legea Pensiilor, iar pesedistii sa primeasca bani?

M.T.: Nu pot sa va confirm, nici sa va infirm asa ceva. Pot sa va spun parerea mea, ca mi se pare extrem de improbabil. Si mi se pare o simpla actiune de diversiune facuta de pedelisti pentru a distrage putin atentia de la gravitatea fraudei pe care au comis-o cu Legea Pensiilor.

„Cred ca decent si colegial, in interiorul partidului nostru, este sa pastram aceasta incredere intacta si sa facem mai putine comentarii”

Rep.: S-a votat de curand, in forul de conducere al PNL, acel guvern din umbra. O declaratie a lui Varujan Vosganian, care nu a ajuns ministru in varianta asta, care spunea ca v-ati purtat precum Nero cu crestinii…Cum comentati?

M.T.: Vedeti, acesta este riscul de a anunta un guvern alternativ sau din umbra. Creezi nemultumiri in propriul tau partid de la persoane care se asteptau sa fie in acel guvern. Cu doua luni in urma, dl. Crin Antonescu a fost mandatat de catre Delegatia Permanenta sa formeze acest guvern. Asadar, a primit increderea partidului pentru formarea unui guvern cu care a venit acum, pentru care a primit votul de incredere, cu 90 de voturi „pentru” si 38 „impotriva”. Evident ca exista oameni nemultumiti pentru ca nu se regasesc in pozitii guvernamentale, dar atata timp cat i-am acordat presedintelui partidului increderea si votul si l-am insarcinat cu formarea unui guvern alternativ, cred ca decent si colegial, in interiorul partidului nostru, este sa pastram aceasta incredere intacta si sa facem mai putine comentarii, chiar daca unii, precum dl. Vosganian, pe care l-ati amintit acum, sunt nemultumiti.

Rep.: Si daca nu se va intampla acest lucru, ca PNL sa ajunga la guvernare? In urmatorii ani…

M.T.: Faptul ca ai propus un guvern alternativ nu inseamna automat ca ajungi la guvernare Si apoi e putin probabil ca vom ajunge in situatia de a forma singuri un guvern. Scopul guvernului alternativ este de a prezenta persoane credibile, care sa fie port-drapelul actiunii politice a partidului pe fiecare domeniu de activitate. Este o modalitate politica, daca vreti, de a face opozitie mai inchegata si mai bine organizata. Daca noi vom ajunge sau nu la guvernare, sigur ca asta depinde de modul in care va evolua viata politica in Romania in urmatorii ani si aici, sigur, lucrurile sunt destul de imprevizibile. Dar eu spun ca este previzibil ca in 2012 romanii, dupa scenariul foarte nefericit in care Guvernul Boc va ramane in functie, sa arunce PD-L la groapa de gunoi a istoriei, situatie in care, sigur, ca raman cele doua partide mari, PSD si PNL. Fara a exista o intelegere scrisa intre PNL si PSD, exista deja precedentul unor colaborari politice importante si intelegerea politica pentru o colaborare in viitor, care sa poata duce inclusiv la formarea unui guvern impreuna.

Rep.: Sincer, v-ati dori ca PNL sa intre la guvernare in acest an?

M.T.: Sincer, nu. Pentru ca situatia in care este adusa Romania dupa doi de guvernare a d-lui Basescu este atat de grava incat niciun guvern de supermani nu va putea restabili un echilibru intr-o perioada foarte scurta de timp. Pe de alta parte, asta ar insemna, debarcarea Guvernului Boc, o importanta gura de oxigen pentru PD-L si inclusiv scenariul de a-si reveni din punct de vedere electoral. Cred ca Guvernul Boc trebuie inca lasat in functie pentru a ajunge romanii in situatia de a nu mai avea niciun dubiu…

Rep.: Dar nu sunteti sadici? Ii lasati sa faca tot ce vor pe pielea noastra?…

M.T.: Nu. Ii lasam pe ei sa faca tot ce vor, pentru ca au o majoritate pe care au constituit-o prin actiuni ilegale, prin cumpararea de parlamentari, prin alocarea de lucrari publice catre firme a unor parlamentari care sustin Guvernul. Daca nu exista o presiune a opiniei publice suficient de mare impotriva acestui Guvern, acest Guvern trebuie lasat sa functioneze. Oricum, nu avem instrumentele parlamentare sa-l debarcam. (…)

Leave a Comment