Nenorocul de a trai in judetul rosu

Nenorocul de a trai in judetul rosuIntr-o interpelare adresata primului ministru Emil Boc, senatorul PSD Salaj, Gheorghe Pop, a cerut ieri, in sedinta Senatului, cateva lamuriri cu privire la Ordonanta 18/2010, act normativ care a adus si o rectificare bugetara pentru judetul Salaj. Rectificarea bugetara facuta de Guvern este cu minus pentru judetul nostru, in ceea ce priveste administratiile locale si cea judeteana. Insumat, Salajul, prin aceasta ordonanta, a pierdut 170 milioane lei vechi. Asta inseamna, la nivelul comunelor, o pierdere de aproximativ 700 milioane de lei, informeaza senatorul. In opinia acestuia, trimestrul IV al anului in curs se anunta a fi unul de restriste, de procese intentate primariilor neplatnice si de creare a unor situatii de incapacitate de plata sau de faliment a primariilor, dar si a altor institutii din judetul Salaj.

In acest sens, sustine parlamentarul, calculul facut de Guvern in privinta rectificarii bugetare pentru judetul nostru este unul incorect, netinandu-se cont si de perioada de iarna, care nu peste mult timp va bate la usa. Banii promisi pentru cofinantarile proiectelor, brusc, au disparut, astfel ca asistenta sociala va deveni inexistenta. Aproape toate proiectele depuse de primarii pe Masura 322 sunt blocate in contestatii. Primirea avansului de 50 la suta din valoarea de contract a proiectelor nu este suficienta pentru a sustine lucrarile, mai spune Gheorghe Pop.

In asemenea conditii, senatorul salajean este de parere ca, practic, Consiliul Judetean, cu toate eforturile pe care le depune in gestionarea situatiei, se va afla in scurt timp in situatia de a nu avea ce sa administreze. Culoarea rosie a judetului Salaj, cu siguranta, a influentat repartizarea banilor. Asta se vede si in repartizarea sumelor pentru localitatile afectate de inundatii. Municipiul judetului Salaj, in speta Zalaul, desi a inregistrat pagube in urma inundatiilor de peste 120.000 de lei, nu a primit niciun ajutor. In aceeasi situatie se afla si comuna Bocsa. Va solicit, astfel, in urma unei analize a situatiei per ansamblu, formularea unui punct de vedere clarificator in ceea ce priveste toate aceste aspecte de alocare a banilor in stil cu totul preferential, discriminatoriu.

Totodata va cer sa reanalizati situatia, printr-o repozitionare a Guvernului fata de nevoile judetului Salaj, in urma careia bugetul judetului sa fie realimentat sau, macar, sa se faca alte plati de stricta necesitate in compensatie, a incheiat senatorul interpelarea, nu inainte de a solicita premierului un raspuns la ceea ce Gheorghe Pop considera ca ar fi rusinos ca cetatenii Salajului sa considere ca diferenta banului este culoarea politica.

Leave a Comment