Aproape 5.000 de sălăjeni care lucrau în sectorul industrial şi-au pierdut locul de muncă de la începutul crizei şi până în prezent, potrivit unei analize econtext.ro. Nici viitorul celor care încă activează în sistestem nu pare prea roz.
Analiza amintită arată că din septembrie 2008 şi până în prezent, la nivel naţional au fost concediaţi peste 421.000 de muncitori din industrie şi construcţii şi sute de fabrici au fost închise. Astfel, dintr-un total de 2,1 milioane de angajaţi, la debutul crizei, România a ajuns să mai aibă, după patru ani, mai puţin de 1,7 milioane
Din Sălaj au luat calea şomajului 4.915 lucrători din domeniu. Datele furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj arată că în luna septembrie a anului 2008, în industrie şi în domeniul construcţiilor lucrau 21.589 de persoane, numărul acestora diminuându-se până la 16.674 în septembrie 2012.
În urmă cu o lună, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara că revitalizarea industriei reprezintă obiectul unui proiect care va urmează să fie analizat de către Executiv. „Eu nu îmi pun atât problema ca sectoarele industriei să redevina ce au fost, cât a unei industrii care să fie adecvată realităţilor secolului XXI. Ţin foarte mult la industria alimentară, fără de care nu putem imagina un Program de modernizare a satului românesc, foarte mult şi la mica industrie meşteşugărească şi la industria orizontală. Nu cred că întreprinderile mici şi mijlocii se pot dezvolta doar prin ele însele, ci doar împreună cu marea industrie. A face frizerii şi patiserii e bine, dar nu e destul. Obiectivul este să dezvoltăm industria mică, atelierele meşteşugăreşti şi breslele meseriaşilor, care să fie localizate în zonele suburbane sau rurale”, afirma Vosganian.
Duhul otrăvit al „revoluţiei” române a ruinat economoia sălăjană.
Numai la Armătura şi Emailaţi s-au pierdut 10.000 locuri de muncă, ceea ce pentru un oraş mic precum Zalăul este enorm.
Culmea obrăzniciei, avem 20 de persoane în Zalău cu carnet de revoluţionar, care timp de 20 de ani au primit lunar un salar mediu pe economie.
Numele lor este ascuns cu străşnicie.
Propun să fie aduşi în piaţa publică din Zalău şi să dea piept cu cei rămaşi fără locuri de muncă.
Vreau să văd acest curaj revoluţionar !
Aia de erau in crasma la Poro si dupa aia in balcon la Prefectura…Ce revolutie a fost la Zalau, unde nu s-a tras un foc de arma?