Subprefectul Onorica Abrudanu la „Rotisorul politic”: „Nu a fost vorba de o rasplata politica”

Noi clienti la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: subprefectul judetului Salaj, Onorica Abrudanu si deputatul Lucian Bode, presedintele PD-L Salaj. In aceasta pagina va prezint cateva fragmente din dialogul purtat cu cei doi reprezentanti ai PD-L Salaj.

„Un rezultat extraordinar pentru mine”

Rep.: Sa incepem in stilul „Rotisorul politic”. Mai toti jurnalistii locali, banuiesc si altii, se uitau intr-o veselie pe site-ul Guvernului sa vada daca au fost publicate, postate, hotararile de Guvern privind schimbarea prefectului si a subprefectilor. Si, cand – colo, nu trebuia sa ne uitam pe site-ul Guvernului, ci pe site-ul Monitorului Oficial. Care este explicatia? Daca exista vreuna.

Lucian Bode: Da, stiu ca au fost propuse si au fost inaintate catre Guvern propuneri. In conditiile in care cei nominalizati indeplineau conditiile legale, si anume erau functionari publici, aveau vechimea necesara de minim cinci ani si am constatat, asa cum ati constatat si dvs., pentru Salaj au fost emise patru hotarari, doua pentru inlocuirea prefectului si a unui subprefect si numirea lor in posturi de inspectori guvernamentali si doua hotarari prin care a fost numit ca prefect al judetului, dl. Ionel Ciunt si ca subprefect d-na Onorica Abrudanu. Poate va intrebati de ce doi, si nu trei?…

Rep.: Ati facut o intelegere cu UDMR?

Lucian Bode: Nu exista nici o intelegere. Elimin orice speculatie pe aceasta tema. Nu exista nici o astfel de intelegere. Cele doua propuneri ale noastre, pe care le-am sustinut si le sustinem in continuare, sunt, le cunoasteti si dvs., Cristian Claudiu Birsan si Onorica Abrudanu. Urmeaza in sedintele de Guvern viitoare sa fie numit si cel de-al doilea subprefect al judetului Salaj, in persoana d-lui Cristian Birsan.

Onorica Abrudanu: Pentru mine a fost una dintre cele mai importante, dar si mai frumoase zile din viata mea si acest lucru s-a datorat numirii mele in aceasta onoranta functie de subprefect. Ceea ce doresc eu sa va spun este faptul ca nu as fi reusit sa ocup aceasta functie daca nu aveam alaturi de mine oameni extraordinari, colegi extraordinari care au avut incredere in mine si cred ca nu pot spune ca a fost chiar un cadou, pentru ca eu am muncit foarte mult pentru a ajunge aici, am muncit alaturi de colegii mei de partid, de prietenii mei, si se pare ca rezultatul final este acesta, un rezultat extraordinar pentru mine, pentru cariera mea si pentru viata mea personala. Pot spune ca sunt la fel de fericita si la fel de onorata, asa cum am fost si acum patru ani cand am ocupat functia de viceprimar si, chiar daca anul trecut in campanie am dorit sa fiu senator, sunt la fel de fericita ca astazi sunt subprefect.

„Si un semn al recunostintei si al respectului”

Rep.: A fost numai o rasplata politica? Sau si o rasplata politica?

Onorica Abrudanu: Eu nu consider ca a fost doar o rasplata politica, fiindca noi am fost intotdeauna aproape de oameni. Eu consider ca, in primul rand, a fost meritul oamenilor si a celor care m-au votat. Si acest lucru, exact cum se stie foarte bine de dvs., cu o campanie modesta, dar cu o atitudine corecta si decenta fata de oameni am primit cele mai multe voturi (in Zalau – n.r.). Si eu consider ca a fost o rasplata a intregii mele activitati. Nu am sa uit niciodata de unde am plecat, nu am sa uit faptul ca PD-L mi-a dat aceasta sansa. Nu mai detin functii politice, mi-am dat si demisia din partid, dar sufletul meu va ramane alaturi de partid si de colegii mei.

Lucian Bode: As putea sa va raspund si mai exact la intrebarea dvs.: nu a fost vorba de o rasplata politica. Este vorba de intreaga activitate a celor doi colegi ai nostri, atat a d-nei Onorica Abrudanu, cat si a d-lui Claudiu Cristian Birsan, activitate care a inceput cu multi ani in urma in organizatia noastra si care a fost constanta si, de cele mai multe ori, a dat si rezultatele pe care ni le-am dorit. Atat la nivel de municipiu, cat si la nivelul judetului Salaj, pentru ca ei fie au indeplinit functia de presedinte la organizatia municipala, fie presedintele organizatiei de tineret, fie presedinta a organizatiei de femei. In ansamblu, activitatea lor a contat foarte mult. Si un semn al recunostintei si al respectului pe care il are organizatia Salaj fata de cei doi a fost votul dat in comitetul de analiza, respectiv in Biroul Permanent Judetean, in unanimitate pentru cei doi.

Optiunea noastra a fost pentru cei doi colegi, in unanimitate. Este foarte important, pentru ca in foarte multe cazuri s-au intamplat situatii in care si-au dorit mai multi, dar noi am reusit sa-i constientizam pe toti cei care si-au dorit, pentru ca au fost si la noi astfel de oameni, ca aceste doua functii importante in judet trebuie sa fie ocupate de cei doi colegi ai nostri.

Directorii de institutii deconcentrate „vor veni si vor pleca cu cei care ii vor numi”

Rep.: Scrie in hotararea de Guvern ca numirea subprefectului este cu caracter temporar. Va exista un concurs sau o alta modalitate de „fixare pe post”?

Lucian Bode: Urmeaza sa vedem ce se intampla cu proiectul de lege depus la Senat. Urmeaza, in aceasta saptamana, sa il avem in dezbatere la Camera Deputatilor, vorbesc de proiectul de lege care va reglementa foarte clar, spun eu, atat prefectul, subprefectii, cat si directorii de institutii deconcentrate.

Rep.: In ce sens?

Lucian Bode: In sensul daca vor fi sau nu politici, sa faca sau sa nu faca politica, daca vor putea fi numiti de catre ministru, iar mandatul lor sa fie pe perioada determinata, de patru ani. Vor veni si vor pleca cu cei care ii vor numi. Sunt pentru, si voi vota in consecinta, pentru ca cel putin directorii de institutii deconcentrate sa fie numiti de catre ministru si sa aiba un mandat foarte clar: ei trebuie sa puna in practica politica Guvernului, a ministrului, a ministerului respectiv si trebuie sa fie numiti de catre acesta. Cand ministrul pleaca, pleaca si ei.

„Intr-adevar, sunt discutii ca dl. Andrei Todea sa revina in PD-L”

Rep.: Zvon. Adevarat sau nu, ca l-ati reprimit pe dl. Todea in PD-L…

Lucian Bode: Nu cred ca e un zvon. Nu stiu de unde il catalogati dvs. ca si zvon. Dl. Andrei Todea, fostul nostru coleg in PD, in acest moment inspector guvernamental, intentioneaza – si ar putea dansul sa va precizeze mai multe lucruri – sa se reintoarca in partidul care l-a format, in familia de unde a plecat, in PD-L organizatia Salaj, mai precis in cadrul organizatiei municipale, organizatia de baza, si in conditiile in care dansul doreste acest lucru, organizatia municipala il va lua in discutie, il va analiza si vor hotari in consecinta. In acest moment, intr-adevar, sunt discutii in acest sens ca dl. Andrei Todea, fostul prefect al judetului Salaj, sa revina in structurile de partid, bineinteles cu respectarea legii, dansul urmand, probabil, sa renunte la calitatea de inspector guvernamental si sa-si puna experienta si tot ceea ce a dobandit in acesti patru ani in slujba PD-L.

Rep.: Este posibil sa-i oferiti o functie la institutie, mai mult sau mai putin deconcentrata?

Lucian Bode: Eu sunt convins ca dl. Andrei Todea, intr-una din institutiile deconcentrate care are legatura cu pregatirea domniei sale, va face fata cu succes unei asemenea functii. Inclusiv aceasta propunere, daca va fi agreata si de catre dansul, va trece prin acelasi filtru prin care trec toate propunerile organizatiei noastre: comisia de analiza, Biroul Permanent Judetean.

„Suntem indreptatiti sa avem un vicepresedinte la Consiliul Judetean”

Rep.: Cel putin in „Magazin Salajean” a aparut un titlu – „Se incing spiritele in coalitia PD-L – PSD Salaj”. D-na Abrudanu, cum va veti intelege cu prefectul PSD? Oricum, e de la sine inteles, ca veti ramane macar cu amintirea faptului ca ati fost membra a PD-L.

Onorica Abrudanu: Pot sa va spun cu certitudine ca ma voi intelege mult mai bine si voi avea o colaborare mult mai buna decat am avut-o cu alte persoane. Il cunosc pe dl. prefect Ionel Ciunt de foarte multi ani, il respect foarte mult si cred ca este reciproc acest sentiment, iar avand in vedere ca suntem amandoi someseni, eu m-am nascut in satul Glod, dansul in satul Simisna, suntem vecini de sate, cred ca noi suntem pregatiti in primul rand ca oameni sa respectam aceasta coalitie si cu siguranta vom fi cea mai buna echipa care a existat in Prefectura pana acum.

Lucian Bode: Este foarte important ca cei trei care vor ocupa aceste functii, cei doi subprefecti si prefectul, sa aiba o intelegere foarte buna. Am vazut, nu o data, ce s-a intamplat in conditiile in care nu a existat o astfel de intelegere, fie la nivelul Prefecturii, fie la nivelul unor primarii, intre primar si viceprimar. Nu e normal sa se intample asa. In momentul in care ai ajuns acolo trebuie sa fii in slujba celor care ti-au acordat increderea, in slujba cetateanului. Sunt convins ca intre cei trei nu vor exista discutii, cunoscandu-i, cred, destul de bine pe toti trei. In legatura cu titlul pe care l-ati mentionat dvs., materialul facea referire la discutiile exista intre PD-L si PSD cu privire la refacerea majoritatii in plan local.

Rep.: La Consiliul Judetean…

Lucian Bode: In special la Consiliul Judetean, ca despre asta discutam. (…) Sper sa continuam discutiile si relatia pe care am inceput-o cu partenerii nostri de la PSD sa o avem in continuare la fel de buna. Sigur ca la un moment dat va trebui sa punem foarte serios pe tapet aceasta problema, a majoritatii in Consiliul Judetean. Inca o data: nu poti sa guvernezi la Bucuresti cu un partener, iar in plan local sa guvernezi cu un alt partener. Si asta nu de dragul de a face asa, declaratii pompieristice. Efectiv sunt momente in care colaborarea trebuie sa existe de la nivel guvernamental la nivel local. Nu vad cum unele programe care vor fi promovate de acest Guvern sa fie promovate la nivelul judetului Salaj de altcineva decat de PD-L si PSD. Cel putin si scorul pe care l-am obtinut la alegerile locale ne permite acest lucru. Nu venim cu alte procente obtinute la alte alegeri. (…) Aceste rezultate cred ca ne indreptatesc sa avem un vicepresedinte la Consiliul Judetean. Sigur ca aritmetica este mai complicata. Eu inteleg foarte bine ca intra in discutie si alte formule de majoritate, la municipiu, eventual si la alte doua orase, dar noi suntem dispusi sa discutam si sa analizam pentru a vedea varianta agreata de ambele parti. Propunerea pe care am vazut-o acolo, sa garantam ca vor avea cele doua posturi de subprefect, la un moment dat asa scria in articol, eu pe aceasta cale comunic partenerilor din PSD ca au doua functii de subprefect, pentru ca atat prefectul, cat si cei doi subprefecti nu apartin vreunui partid politic, apartin judetului Salaj si vor fi la fel de mult si ai PSD, cat vor fi ai PD-L.

Rep.: Eu am inteles acel mesaj in gluma…

Lucian Bode: Tot in gluma spun si eu atunci ca au doi subprefecti… (…)

Leave a Comment