Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj au depistat în cursul lunii martie şapte sălăjeni care lucrau fără forme legale. Potrivit Marianei Pop, purtătorul de cuvânt al ITM Sălaj, inspectorii de muncă au desfăşurat luna trecută o serie de controale care au vizat în primul rând identificarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, dar şi respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, în luna martie, au fost controlaţi 128 de agenţi economici. Potrivit sursei citate, la cinci dintre operatorii economici au fost identificate şapte persoane care lucrau fără a avea forme legale de angajare, fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 70.000 de lei.
De asemenea, în timpul controalelor au fost constatate şi alte deficienţe, precum nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal, stabilirea salariului de încadrare al angajaţilor sub nivelul minim pe economie şi nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Pentru abaterile menţionate, potrivit Marianei Pop, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.800 de lei.
Tot în cursul lunii martie, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au controlat 89 de unităţi şi au aplicat amenzi în valoare totală de 21.000 lei.
Potrivit informaţiilor furnizate de ITM Sălaj amenzile aplicate la trei dintre angajatorii verificaţi au fost pentru: instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa autorizarii ISCIR la instalaţiile de ridicat şi lipsa autorizării ISCIR la recipientele sub presiune. De asemenea, printre deficienţele constatate de către inspectorii sălăjeni se numără şi neefectuarea controlului medical periodic, fişe de instruire fără semnătura persoanei care a efectuat instruirea, neasigurarea măsurilor de electrosecuritate sau fişa postului incompleta, lipsesc atribuţiile salariatului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru aceste abateri angajatorii sălăjeni verificaţi au fost sancţionaţi cu avertisment.
Dana, pe tine, cand te viziteaza inspectorii ITM? Sper ca cat de curand!
Pentru Pop Ionel EUROMARCA COMPANY nu sunt controale ITM??????
Si acest asa zis patron Pausan Viorel de la SC Fabrend Tex SRL face acelasi lucru cu angajatele lui,obligandu-le sa lucreze ore suplimentare fara sa ia in considerare daca acestea vor sa lucreze suplimentar sau nu,la un control efectuat de ITM a iesit bine deoarece angajatele nu au curajul sa spune nimic deoarece se tem sa nu fie date afara,asa cum au fost date altele care au avut curajul sa-i infrunte.
Cum li se permite acestor animale ca nu pot sa le spun altfel sa -si deschida asa zise firme de croitorie si sa-si bata joc in halul asta de angajati.