Claudiu Birsan vs. Calin Fort la „Rotisorul politic”

Noi clienti la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: Cristian Birsan, presedintele PD-L Zalau si Calin Fort, presedintele PSD Zalau. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din „duelul” celor doi, nu inainte de a reaminti ca, recent, Claudiu Birsan a fost ales presedinte al organizatiei municipale PD-L. Si de a mentiona ca Fort va candida pentru un un nou mandat de presedinte al PSD Zalau, in conferinta din 1 iulie, contracandidati urmand sa-i fie, destul de probabil, senatorul Gheorghe Pop si viceprimarul Gabriela Daniela Cota.

„Sansele o sa le vedem atunci”

(…) Rep.: Aveti sanse, d-le Fort, pentru sefia PSD Zalau?

Calin Fort: Da, o sa candidez pentru functia de presedinte al organizatiei municipale. Sansele o sa le vedem atunci, pentru ca nu o sa fiu singurul candidat. In functie de ceea ce vor hotari colegii, in functie de ceea ce vor considera ei ca am facut bine sau nu am facut bine, o sa vedem atunci.

Rep.: Conform unui articol aparut in presa locala, contracandidatii dvs. vor fi d-na viceprimar Cota si actualul senator Gheorghe Pop.

Calin Fort: Eu pot sa va confirm numele lui Pop Gheorghe. Stiu ca isi doreste sa candideze, probabil si la functia de primar al municipiului Zalau, in cazul in care va obtine functia de presedinte al organizatiei municipale. (…) Vizavi de celalalt nume, nu pot sa va confirm ca este asa sau nu. Am citit si eu in ziar, a fost in conferinta de presa a d-lui Nosa, dar in rest nu pot sa va spun eu ca este asa sau nu.

Rep.: Va conta ceea ce s-a intamplat la Congresul PSD? Unii au fost cu Geoana, altii cu Ponta…

Calin Fort: (…) Inainte de a pleca la Congres, stiti bine ca am avut o intalnire la nivelul organizatiei judetene. Votul delegatilor a fost liber. Fiecare a fost in masura sa aprecieze care dintre candidatii la acea data merita sa conduca partidul, dupa alegerile prezidentiale. Eu pot sa va confirm ca am votat cu Victor Ponta. Nu stiu daca acest vot al meu va conta sau nu la alegerile judetene sau municipale. (…)

„Ma bucur ca mi-a fost apreciata activitatea si ca subprefect”

Rep.: De curand a avut loc conferinta municipala a PD-L Zalau. Intre timp, nu va mai avea loc conferinta judeteana. D-le Birsan, o scurta declaratie legata de alegerea dvs.

Claudiu Birsan: Alegerile pentru organizatia municipala a PD-L Zalau au avut loc dupa un proces destul de laborios de alegeri in organizatiile sectiilor de votare. Acestea au culminat cu alegerile din Consiliul Local de Coordonare, in cadrul caruia am fost ales si eu. Am tinut sa-mi anunt aceasta candidatura in primul rand in fata organizatiei in care am candidat, dupa ce am facut declaratii si presei. Sigur, aceasta trecere de pe postul de subprefect…

Rep.: De ce ati renuntat la functia de subprefect? Unii spun ca ati facut o prostie.

Claudiu Birsan: Stiu. Eu ma bucur ca am fost destul de apreciat de colegi si de multa lume, insa am dorit sa fac politica in continuare, si am simtit ca si organizatia are nevoie de mine. Chiar am fost solicitat de multi dintre colegi sa fac acest pas si am dat curs acestor solicitari. Am dorit sa fac politica, acesta este unul dintre principalele motive. Si de postul de subprefect activitatile erau incompatibile. Eu ma bucur ca mi-a fost apreciata activitatea si ca subprefect, ma bucur ca mi-a fost apreciata activitatea si in cadrul partidului, un argument fiind acela ca am fost reales pe aceasta functie pe care in 2008 o castigam tot in urma unor alegeri (…).

„Sunt nemultumit si de atitudinea unora dintre colegii mei de partid”

Rep.: Subiectul ultimelor zile. Motiunea de cenzura. S-a votat in Parlament si Guvernul Boc IV a ramas in functie…

Claudiu Birsan: Daca as vrea sa vorbesc exclusiv in numele partidului si sa fac aprecieri as spune ca este un succes al Guvernului faptul ca a rezistat si acestei motiuni de cenzura, insa ceea ce doresc sa spun, si mai mult in nume personal, este ca sunt destul de dezamagit de ceea ce se intampla zi de zi in Parlament, inclusiv de modul cum a fost sustinuta aceasta motiune de cenzura, care a cuprins numai acuze si nu s-a venit cu o solutie paralela, pentru ca probabil ar fi avut mai multe sanse de reusita, daca ar fi cuprins solutii de iesire din criza. Sau solutii de reducere a cheltuielilor publice, pentru ca acestea sunt absolut necesare in acest moment. Sunt nemultumit si de atitudinea unora dintre colegii mei de partid, daca mai pot sa-i consider asa, care au sustinut o motiune de cenzura impotriva propriului Guvern. (…)

Rep.: D-le Fort, un esec sau un succes al PSD cu motiunea de cenzura?

Calin Fort: (…) Sigur, motiunea de cenzura este un instrument perfect democrat

ic pe care opozitia il foloseste. L-am folosit. Nu stiu daca a fost un esec sau un succes. Chiar ma uitam la emisiuni in ziua in care s-a votat aceasta motiune si daca v-ati uitat la emisiunile din cursul serii, aceasta intrebare i s-a pus si presedintelui partidului, Victor Ponta. Si am sa spun ceea ce a declarat si el atunci, si este adevarat: nu stim daca a fost un succes sau nu, nu stim daca ajuta sau nu PSD. Obiectul motiunii a fost acela de a impiedica Guvernul sa aplice masurile drastice, fara precedent, spunem noi, nici eu cunosc sa fi fost vreodata aceste taieri asa mari. Eu spun totusi ca este un succes, in sensul ca, asa cum spunea si dl. Birsan, anumiti membri ai PD-L sau din alte formatiuni politice au votat pentru aceasta motiune de cenzura exact sub acest impuls. Sunt si membri ai PD-L care realizeaza ca nu sunt bune sau nu este momentul pentru a aplica aceste masuri. (…)

„Intre un pedelist incompetent si un pesedist competent, il aleg pe al doilea”

Rep.: D-le Birsan, pana la urma este viabila aceasta masura, de trecere a spitalelor la autoritatile locale?

Claudiu Birsan: Este o chestiune de management. Este foarte viabila atata timp cat managementul acestor spitale, acestor institutii sanitare apartine comunitatii locale, care stie cel mai bine, mai bine decat orice minister ceea ce se intampla aici. Stie de ce are nevoie, ce numar de paturi are nevoie, ce sectii s.a

Rep.: Dar e un liberal la Spitalul Judetean, nu e un membru PD-L. Este o mica problema…

Claudiu Birsan: Spitalul Judetean va fi predat Consiliului Judetean, care de acum inainte este liber sa aleaga managementul pe care si-l doreste, independent de culoarea politica. Sau daca cei de la Consiliul Judetean inteleg, de fapt nu sunt foarte multe posibilitati: pot sa aleaga un om competent de la PSD….

Calin Fort: Am inteles ca actualul manager mai are un an de contract cu Ministerul Sanatatii, in urma concursului pe care l-a sustinut cu ceva vreme in urma.

Claudiu Birsan: Probabil ca se va face si un audit financiar la aceasta predare – primire, pentru a se vedea daca au fost respectate toate procedurile financiare, decontari cu Casa de Asigurari. Si daca nu s-au respectat, sigur va fi o problema.

Calin Fort: Problema cea mai mare este legata de conditiile in care putem atrage la noi in judet medici specialisti, pentru ca sunt multe specialitati care in momentul de fata sunt descoperite. Trebuie sa cream un climat in asa fel incat sa atragem chiar tineri rezidenti, oameni care se pricep la acest sistem medical, care sa poata face performanta in Spitalul Judetean.

Claudiu Birsan: Din acest punct de vedere, descentralizarea poate sa fie benefica. De la Bucuresti nimeni nu poate sa stie exact ce specialitati se cer in Cluj, in Botosani. Sunt conditii diferite. In cazul nostru, in care managementul va apartine comunitatii locale, comunitatea stie cel mai bine de ce medici are nevoie…

Rep.: Dar v-ati bucura sa fie un pedelist acolo?

Claudiu Birsan: Eu as prefera sa fie un management competent, indiferent de ce culoare. Cu Sanatatea chiar nu este bine sa ne jucam. Daca PSD va desemna o persoana competenta sa managerieze acest spital, eu cred ca toata lumea are de profitat si toata lumea va fi fericita. Eu nu sunt dintre cei care spun ca toti pedelistii sunt competenti, iar toti de la celalalte partide sunt incompetenti. Departe de mine…

Rep.: Daca si credeti ceea ce ati spus, va dau o bulina rosie…

Claudiu Birsan: Absolut. Sunt convins de acest lucru. Intre un pedelist incompetent si un pesedist competent, il aleg pe al doilea.

Rep.: D-le Birsan, ati facut o declaratie mare la „Rotisorul politic”. Nu stiu daca nu o sa aveti probleme din partea unor pedelisti…

Claudiu Birsan: Va asigur ca nu.

Calin Fort: Sa stiti ca sinceritatea in politica este o calitate pe care putini oameni o au. Probabil ca si varsta apropiata de a mea a d-lui Birsan il indreptateste sa spuna acest lucru. Pentru ca aici trebuie sa ajungi. Din aceasta cauza sunt probleme. De fiecare data cand a venit o alta guvernare, i-am schimbat pe toti, indiferent daca au fost buni sau rai. (…)

Leave a Comment