Autoritatile sustin: La Crasna, nu s-a votat multiplu!

Autoritatile sustin: La Crasna, nu s-a votat multiplu!In calitate de organizator al alegerilor pentru Parlamentul European (PE), din 7 iunie 2009, Institutia Prefectului Judetului Salaj precizeaza faptul ca instantele de judecata au infirmat cazurile de posibil vot multiplu din comuna Crasna, semnalate in luna ianuarie 2010, de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Cazurile privind votul multiplu, au fost mentionate de AEP intr-un raport statistic, odata cu desfasurarea scrutinului pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European.

Ca urmare a situatiei comunicate de institutia mentionata (AEP – n.r.), organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Salaj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, la alegerile europarlamentare, 150 persoane ar fi votat de doua ori, atat pe o lista electorala suplimentara, cat si pe o lista electorala permanenta, 40 dintre ele la Sectia de Votare 102 si 110 la Sectia de Votare 101, ambele din localitatea Crasna. Din continutul actelor premergatoare s-a constat ca faptuitorii nu au comis infractiunea care face obiectului actului de sesizare, fapt ce rezulta din listele electorale permanente, pe care nu apar semnaturile acestora, ci mentiunile << radiat >> sau <>, semnaturile existand doar pe listele suplimentare, se arata intr-un comunicat remis de Institutia Prefectului Judetului Salaj. Institutia amintita subliniaza, de asemenea, ca din declaratiile presedintilor celor doua sectii de votare, rezulta ca persoanele au votat doar pe liste suplimentare.

La sectia 102 a fost vorba de persoane in varsta, din comuna, care nu se puteau deplasa si si-au exercitat dreptul de vot ca urmare a deplasarii membrilor comisiei cu urna mobila, iar la sectia 101 de persoanele in varsta, majoritate institutionalizate in Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Varstnice si Persoane cu Handicap Crasna, se mai aminteste in comunicat.

In ambele cazuri amintite mai sus, Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei a dispus, in 31 mai 2010, neinceperea urmaririi penale. Apreciez faptul ca justitia a infirmat suspiciunile de vot multiplu ce daunau, ca imagine, atat comunitatii locale din Crasna si Salajului, in general, cat si Institutiei Prefectului, in calitate de organizator al alegerilor. Pe de alta parte, cred ca, pe viitor, formularea unor astfel de acuzatii ar trebui mult mai bine justificata, pentru a se evita situatii precum cea de la Crasna, unde persoane in varsta, cu probleme de sanatate, ce au dorit sa-si faca datoria civica de a vota, sa fie suspectate de fraude electorale, a precizat prefectul de Salaj, Vegh Alexandru.

Leave a Comment