In timp ce Guvernul taie in carne vie: Salajul are deputati de lux

In timp ce Guvernul taie in carne vie: Salajul are deputati de lux

Aproape 310.000 de euro reprezinta cheltuielile, in fiecare an, din banul public, pentru cei patru deputati de Salaj: Seres Denes – UDMR, Lucian Bode – PDL, Iuliu Nosa – PSD si Mirel Talos – PNL. Potrivit infor-matiilor publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, deputatii salajeni sunt remunerati, lunar, cu sume cuprinse intre 4.906 si 5.361 de lei, insa lucrurile incep sa prinda miros de stricat atunci cand vine vorba de cheltuieile privind deplasarile si cazarea in Bucuresti.

Documentele oficiale arata ca, in martie, pentru cazarea celor patru deputati s-au platit peste 27.000 de lei (270 de milioane de lei vechi), dupa cum urmeaza: Lucian Bode – 8.333 de lei, Iuliu Nosa – 7.504 lei, Seres Denes – 3.038 de lei si Mirel Talos – 8.159 de lei. La prima vedere, in ceea ce priveste cheltuielile cu cazarea deputatilor, lucrurile par sa fie, cat de cat, in regula. Nimic mai fals! Sumele de mai sus reprezinta cazarea deputatilor (la hotel sau pentru chirie) pentru 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Insa, alesii nostri isi petrec veacul la Bucuresti maximum 3 zile, saptamanal.

Adica, in mod normal, statul ar trebui sa pompeze mai putin cu doua treimi din banii aruncati pe fereastra pentru cazarea deputatilor. Sa nu uitam un aspect extrem de important: vorbim despre cheltuirea banului public, incasat de pe spinarea incovoiata a palmasului si care, dupa toate probabilitatile, urmeaza sa fie biciuita de masurile draconice anuntate de Guvernul Boc. Pentru cei care sunt curiosi sa afle cati bani se scurg in buzunarele baietilor destepti din bugetul public, doar la capitolul cazarea parla-mentarilor in Bucuresti, apelam la un simplu calcul aritmetic. La aceasta ora, in Romania, numaram 471 de capete de deputati si senatori. Pentru fiecare dintre acestia statul cheltuie, lunar, in medie, 7.000 de lei.

Practic, pentru serviciul de cazare al alesilor ar fi suficient un buget de maximum 3.000 de lei per capita, si asta daca luam in calcul faptul ca acestia stau la Bucuresti, saptamanal, 3 zile (ceea ce, pentru unii dintre ei, este si asa chiar foarte mult). Asadar, din suma de 7.000 de lei, cat se cheltuie pentru sederea unui un parlamentar in Bucuresti, scadem cei 3.000 de lei si ramanem cu… 4.000 de lei, bani care se scurg, undeva, in economia subterana, finantata si de aceasta data din banul public. Inmultind cei 4.000 de lei cu numarul total al parlamentarilor, mai precis cu 471, ajungem al concluzia ca, lunar, din bugetul Parlamentului dispar, pur si simplu, 1.884.000 de lei, adica aproape o jumatate de milion de euro. In atari conditii, vorbim despre evaporarea a cel putin 5,38 de milioane de euro, anual, suma care ne lasa perplex.

Din nefericire, lucrurile nu se opresc aici. Revenind la cheltuielile deputatilor salajeni, potrivit acelorasi date oficiale, la capitolele diurna deplasare in Bucuresti, diurna deplasare in teritoriu si transport in tara, cei patru alesi salajeni au cheltuit in martie exorbitanta suma de 30.000 de lei (300 de milioane de lei vechi), din care transportul reprezinta grosul cheltuielilor: 18,5 mii de lei. Pentru a intelege mai bine ce inseamna suma cheltuita, in martie, pentru transportul in tara, va instiintam ca acesta reprezinta echivalentul a 4.300 de litri de motorina (raportat la 4,3 lei pentru un litru de motorina). La un consum mediu de 8 litri la suta de kilometri parcursi, rezulta ca, insumat, cei patru au strabatut nici mai mult, nici mai putin de 53.700 de kilometri, ceva mai mult decat este necesar sa faci un tur al planetei Pamant, pe toata lungimea Ecuatorului, care este de doar… 40.075 kilometri.

Toate aceste se petrec in contextul in care Guvernul marioneta Boc este decis sa taie in carne vie, victimele facand parte, desigur, din aceeasi talpa a tarii. Fara doar si poate, masurile anti-sociale ale tandemului Basescu – Boc vor afecta cateva milioane de oameni, printre care, cu siguranta, nu se vor numara si alesii nostri. Merita, oare, tot acest efort?

Leave a Comment