Cel mai mare salariu lunar din judeţul Sălaj a fost încasat, în 2012, de un angajat din domeniul comerţului. Primele zece salarii din judeţul Sălaj au valori cuprinse între 62.463 de lei şi 27.405 lei. Într-un judeţ cu peste 6.700 de şomeri, unde perspectivele economice sunt destul de sumbre, există însă şi angajaţi fericiţi, care câştigă lunar din salariu sume pe care unii dintre sălăjeni nu le câştigă într-un an. Potrivit unui top zece realizat pe baza datelor fiscale aflate în posesia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, cel mai mare venit este al unui angajat din domeniul comerţului, 62.463 de lei, iar pe locul al zecelea se situează un sălăjean angajat în industria prelucrătoare, cu un venit lunar de 27.405 lei.
Topul a fost realizat conform informaţiilor disponibile în baza de date a DGFP Sălaj, sumele luate în calcul reprezentând baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, rezultate din formularul 205 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”. Baza de calcul a impozitului reprezintă venitul brut anual al contribuabilului, din care se deduc contribuţiile obligatorii şi, după caz, deducerea personală acordată de plătitor, cotizaţia sindicală achitată în anul respectiv, precum şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative acordate în limita legală.
În industria prelucrătoare se câştigă cel mai bine
Cea mai mare sumă pe care o încasează lunar un salariat sălăjean este de 62.463 de lei, fiind obţinută dintr-o sumă anuală de 749.559 de lei, luată ca bază de calcul pentru impozitul aferent pe salariu. Suma este plătită de o unitate care are ca activitate principală comerţ cu ridicata şi cu amănuntul. Al doilea în topul salariilor lunare este un angajat care primeşte 55.619 de lei în fiecare lună, salariul fiind plătit de o unitate din domeniul industriei prelucrătoare. Pe locul al treilea, la o diferenţă de aproximativ două salarii minime pe economie, se situează un angajat al unei firme tot din domeniul industriei prelucrătoare . Acesta are trecută pe statul de plată 40.328 de lei, lunar. Locul al patrulea este ocupat tot de un angajat din industria prelucrătoare, acesta încasând lunar nu mai puţin de 36.618 lei.
Următoarele cinci prezenţe din top se situează între 35.000 de lei şi 27.000 de lei. Astfel, pe locul cinci, cu un venit lunar de 35.041 de lei pe lună, se află un angajat din domeniul industriei prelucrătoare, iar pe locul al şaselea se află un angajat al unei firme de construcţii, cu un venit lunar de 31.843 de lei. Ultimele patru poziţii sunt ocupate de sume mai modeste. Un angajat al unei firme care are ca obiect activităţi de spectacole, culturale şi recreative, câştigă lunar 29.469 de lei, ocupând astfel poziţia a şaptea. Cu 28.676 de lei este plătit un angajat din industria prelucrătoare, venit ce îl situează pe locul opt. Iar ultimele două locuri sunt ocupate tot de angajaţi din domeniul industriei prelucrătoare, aceştia având un venit lunar de 28.538 de lei şi respectiv, 27.405 lei.
atata nedreptate .iar noi ne chinuim cu 1000 lei avand si raspundere in sanatate