Guvernul Boc a facut poc!

Guvernul Boc a facut poc!

Pentru ca motiunea de cenzura a trecut, ieri, in Parlament, Guvernul Boc II a cazut. Guvernul condus de Emil Boc a picat, marti, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura 11 impotriva Romaniei. Din cei 471 de parlamentari, 258 au votat pentru, 176 au votat impotriva, 14 s-au abtinut, iar 23 au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc II este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.

Motiunea de cenzura 11 impotriva Romaniei, initiata de PNL si UDMR, cu semnaturile a sapte deputati PSD, a fost dezbatuta si votata, ieri, in plenul Parlamentului, dupa cateva zile de contestari furtunoase din partea partidului aflat la guvernare, PD-L. Democrat-liberalii au acuzat opozitia ca a introdus motiunea de cenzura pe ordinea de zi a Parlamentului inainte de solicitarea Executivului de a-si asuma raspunderea pe legea unitara a pensiilor, in conditiile in care aceasta fusese depusa prima la Camera Deputatilor. De asemenea, incercarea PD-L de a stopa motiunea de cenzura cu ajutorul Curtii Constitutionale s-a soldat cu un esec, magistratii CCR declinandu-si marti competenta in acest sens.

UDMR isi arata coltii

In opinia deputatului UDMR de Salaj, Seres Denes, la caderea Guvernului a contribuit si atitudinea premierului Emil Boc legata in special de membrii Parlamentului. Din pacate, a fost un guvern minoritar, iar votul de azi a fost unul destul de pronuntat impotriva lui. La asta a contribuit si atitudinea primului ministru privind calitatea de parlamentar. Ne-a acuzat ca avem pensii nesimtit de mari, in conditiile in care s-a dovedit statistic ca sunt doar 80 de parlamentari pensionari, cu pensii ce sunt in jur de 2.000 de lei, a declarat, marti, deputatul UDMR. Acesta a adaugat faptul ca un lucru negativ, a fost, in opinia sa si adoptarea, in mod repetat, a unor ordonante de urgenta si tactica asumarii raspunderii. Nu este posibil ca o ordonanta respinsa de doua ori ca fiind neconstitutionala, Ordonanta 37, sa fie reluata cu Ordonanta 105, cu acelasi continut, a conchis Seres Denes.

PSD o vede premier pe Elena Udrea

Si deputatul PSD Iuliu Nosa considera normala caderea Guvernului Boc II, avand in vedere lipsa totala de legitimitate a acestuia. Deputatul social-democrat se asteapta, insa, ca decizia luata ieri de membrii Parlamentului sa fie atacata la Curtea Constitutionala de democrat-liberali. Ma astept sa atace decizia la Curtea Constitutionala, intrucat se agata de putere cu orice mijloc. Sper sa nu se intample lucruri deosebite la Curtea Constitutionala. Oricum, sunt convins ca vor taragana cat pot de mult lucrurile, pentru ca vor sa controleze alegerile prezidentiale, a declarat Iuliu Nosa.

Referitor la desemnarea unui nou premier in locul lui Emil Boc, Nosa a opinat ca Traian Basescu ar putea opta pentru Elena Udrea. Klaus Johannis este un nume mult vehiculat pentru functia de premier, dar nu cred ca Basescu se va opri asupra lui. De altfel, nici nu cred ca Johannis va renunta la calitatea de primar al Sibiului, asa cum a fost obligat Emil Boc sa faca. Eu cred ca Basescu ar putea-o numi premier pe Elena Udrea si vorbesc foarte serios, a declarat deputatul PSD.

PNL vrea guvern fara balsam

Potrivit deputatului liberal, Mirel Talos, Guvernul Boc II nu putea sa isi continue activitatea in contextul doi in unu, ca-i la promotie. Astfel, parlamentarul PNL sustine ca este absolut firesc si, totodata necesar, ca fara o sustinere parlamentara, Guvernul Boc II sa fie pus pe liber. Este firesc ca un guvern format din 11 ministri, cocotati pe 20 de ministere, fara sustinere parlamentara si lipsit de orice competenta economica, sa cada, spune Mirel Talos.

Pe de alta parte, parlamentarul liberal face precizarea ca exista o propunere a PNL, agreata de catre PSD, si anume incropirea de urgenta a unui nou guvern format doar din tehnocrati. Propunerea noastra, comuna cu cea a PSD, este sa se formeze un nou guvern, compus din tehnocrati, care sa asigure atat administrarea curenta a tarii, cat si organizarea de alegeri corecte, a incheiat liberalul.

PDL viseaza cu ochii deschisi

Cu siguranta unul dintre cei mai afectati parlamentari salajeni in urma motiunii de cenzura a fost deputatul PDL, Lucian Bode. Acesta si-a inceput declaratia cu o constatare: Viata merge inainte!. Democrat-liberalul este de parere ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa nominalizeze, cat mai repede cu putinta, un prim-ministru, care sa vina in fata Parlamentului pentru a fi investit. Parlamentarul a tinut sa sublinieze ca PDL il va sustine, in continuare, pe Emil Boc pentru functia de premier, insa decizia nu o ia partidul, ci presedintele Traian Basescu. Prin ceea ce a facut Emil Boc in functia de premier, consider ca a demonstrat cu prisosinta ca trebuia sa ramana prim-ministru, a incheiat Lucian Bode.

Ce urmeaza ?

In situatia data, este foarte interesant de aflat care sunt strategiile adoptate de partide, in viitorul foarte apropiat. PSD si PNL au anuntat, inca de luni, ca vor sustine un Guvern de tehnocrati, condusi de un prim-ministru independent, liberalii propunandu-l pe primarul Sibiului, Klaus Johannis. UDMR a precizat insa ca nu doreste nici sa intre la guvernare si nici nu crede ca tara trebuie destabilizata prin numirea altui Executiv, urmarind doar ca Guvernul Boc sa nu mai aiba dreptul de a emite Ordonante de Urgenta.

Constitutia stipuleaza ca Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate, Executivul urmand sa indeplineasca numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.

Presedintele Romaniei va desemna un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Constitutia mai spune ca presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Dar tot in Constitutie scrie ca Parlamentul nu poate fi dizolvat cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale, iar numarand din 14 octombrie cele 60 de zile se ajunge pe 12 decembrie, mai precis la o saptamana dupa ce Romania isi va alege presedintele pentru urmatorii 5 ani.

Leave a Comment