Preşedintele PDL Zalău, Claudiu Bârsan, este de părere că încercările Consiliului municipal şi ale Primăriei de a privatiza Uzina Electrică, ori de a concesiona serviciul de alimentare cu energie termică, tinde să se transforme într-o telenovelă care întrece privatizarea Oltchim. „Dacă instituţii publice, şcoli, grădiniţe şi câteva sute de consumatori casnici nu ar fi în pericol de a rămâne fără energia termică, în urma presiunii societăţii E-Star Alternativ Budapesta, situaţia actuală nu ar reprezenta o problemă. Cert este că ceea ce se întâmplă ne afectează, până la urmă pe toţi”, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, Claudiu Bârsan, care este şi consilier municipal.
În opinia liderului PDL, sursa problemelor amitite constă în faptul că, deşi prevederile Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice sunt clare în sensul în care conducta pentru care se negociează cu firma din Ungaria – ca parte a infrastructurii tehnico-edilitare – ar trebui să facă parte din domeniul public sau privat al municipiului Zalău, aceasta a ajuns să facă parte din proprietatea privată a unei societăţi comerciale cu care oraşul nu are niciun raport juridic. „În urma concesionării serviciului de alimentare cu energie termică de către municipiul Zalău către E-Star Distriterm prin Contractul nr. 48062/20.10.2010, concesionarul a achiziţionat prin cumpărare de la Uzina Electrică şi tronsonul din reţeaua de termoficare. Ulterior, acesta a vândut tronsonul către societatea E-Star Alternativ din Budapesta. Dacă ar fi urmat prevederile legii menţionate mai sus, Primăria ar fi trebuit ca, pe tot acest circuit juridic, să răscumpere sau să poată răscumpara acest tronson, pentru a nu fi periclitată alimentarea cu energie termică în Zalău. Fie să-l fi răscumparat de la Uzina Electrică, atunci când era în proprietatea acesteia, fie pe tot parcursul acestui circuit juridic, putând fi inserat în contractul dintre Uzina Electrica si E-Star Distriterm un pact de preferinţă în favoarea municipiului Zalău, care să fi făcut imposibilă înstrăinarea acestui tronson de reţea fără ca municipalitatea să-şi fi manifestat opţiunea de a-l răscumpara”, spune democrat-liberalul, care a adăugat că este că, dacă ar fi fost respectate prevederile legale, municipalitatea nu ar fi ajuns, astăzi, în situaţia de a de negocia „cu pistolul la tamplă” achiziţia acestui tronson.
Claudiu Bârsan mai spune că este nedemn pentru o autoritate publică să fie şantajată, mai precis să i se impună încheierea unui contract de către o societate comercială cu care nu a avut până acum niciun raport juridic, în condiţii defavorabile municipalităţii. „În această situaţie, în numele consilierilor locali ai PDL am refuzat legitimarea unei negocieri defavorabile pentru municipalitate prin prezenţa în comisia de negociere, în condiţiile în care sistematic consilierii democrat-liberali sunt îndepărtaţi de informaţii esenţiale în ceea ce priveşte situaţia dată. Iar aici mă refer la reprezentarea consilierilor PDL, proporţional cu ponderea lor în Consiliul local, în comisia economică, în comisia de urbanism sau în AGA a Uzinei Electrica.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a afirmat că modul în care au fost desemnaţi unii reprezentanţi în unele consilii de administraţie este cel puţin ilar. „În intervalul 2008-2009 şi în decursul câtorva luni din 2012, din Consiliul de Administraţie al Uzinei Electrica a făcut parte specialisti în distribuţia agentului termic. Mă refer la deja celebrul Ilie Gorgan, preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj, care deschidea mintingurile electorale pentru PSD, în campaniile electorale. Ei bine, acest gen de oameni au decis soarta Uzinei. Ei sunt specialistii care au făcut şi încă mai fac parte din Consiliul de Administraţie al Uzinei Electrice. Tocmai de aceea am ajuns aici”, a conchis Lucian Bode.
Geograful Abrudan din ce CA. face parte,ca si asta e specialist tehnic.
PIB PE CAP DE GUNOI SI TUPEU DE AIC ACRESCUT ETC.
Pacat ca din consiliul de administratie nu a facut parte si dom, ministru Bode ca problema caldurii era rezolvata.Cei drept ARD ne-a dat caldura destula,ne-a ars la buzunare.
Cu 1 milion de lei cate centrale s-ar putea monta in scoli si gradinite (centrale pe gaz) folosind deocamdata, instalatia si caloriferele existente. Cand ne va veni mintea la cap (la Primarie)
Bode prostul prostilor.un mascarici de ce nu a facut nimic ca au stat ani la rand la putere
pe vremea lui Bode s-a privatizat Uzina. Nu ne spunea el ce bine ne- fi cand o sa dea caldura la tot cartieru?
Are dreptate inginerul. Cu banii care trebuie platiti ungurii rezolvati problema incalzirii.Dar minte ingusta de primar prefera sa mulga in continuare CET-ul ca acolo poate spala bani. Alo DGA-ul, bagati capul in nisip.
Bode era mare sustinator al incalzirii centralizate, cat timp a avut de castigat. Acum s-a sucit?