Elevii ar putea avea până la patru ore de educaţie fizică săptămânal, faţă de una sau două câte au în prezent. Pe parcursul orelor de sport, profesorii vor putea organiza echipe de volei, atletism sau baschet. Autorităţile centrale analizează introducerea acestei măsuri în sistemul educaţional, ţinând cont de unele nemulţumiri legate de calitatea orelor de educaţie fizică.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat că este de acord cu mărirea numărului de ore de sport, dar ca anterior să se caute soluţii pentru încadrarea în numărul total de ore pe care trebuie să-l aibă elevii pe fiecare nivel de învăţământ. „Mai multe ore de sport sunt benefice pentru sănătatea elevilor, însă cu respectarea numărului de ore pe care trebuie să le aibă elevii pe fiecare nivel de învăţământ. Prin urmare, vor trebui căutate soluţii, să vedem de unde anume vom putea tăia ore pentru a fi adăugate cele de sport. Problema se referă strict la încadrarea în numărul de ore pentru fiecare nivel’, a declarat Gheorghe Bancea.
Potrivit acestuia, un alt aspect care trebuie luat în calcul este baza materială. „Nu toate şcolile dispun la ora actuală de săli de sport, iar pentru introducerea unui număr ridicat de ore de educaţie fizică este nevoie de spaţiu adecvat”, a afirmat inspectorul şcolar.
Bancea a adăugat că la ora actuală sunt suficiente cadre didactice calificate în unităţile de învăţământ din judeţ pentru a desfăşura orele de educaţie fizică.
Ministerul Educaţiei Naţionale a venit, deja, cu propuneri legate de orele de sport pentru o parte din elevii claselor primare. Astfel, cei din clasele pregătitoare, I şi a II-a ar urma să aibă în programa săptămânală două ore de educaţie fizică şi alte două ore la disciplina muzică şi mişcare. Pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a propunerile constau în două ore de educaţie fizică şi o oră la disciplina joc şi mişcare.