Fermierii sălăjeni îşi pot depune cererile unice de acordare, din fonduri europene, a sprijinului financiar pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut în proprietate ori în arendă, începând de vineri, 1 martie.
Cererile pentru anul în curs pot fi depuse, fără penalităţi, în perioada 1 martie-15 mai, la sediul Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) (fermierii mari), la centrele locale, dar şi în centrele de comună unde primăriile asigură logistica necesară (cum ar fi Gârbou, Almaşu, Cuzăplac ori Fildu de Jos), ne-a declarat Vaida Bela, directorul executiv adjunct al APIA Sălaj.
Potrivit spuselor sale, instituţia acceptă cereri şi după data amintită, respectiv între 15 mai şi 10 iunie, însă numai cu aplicarea unor penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
“După finalizarea campaniei şi autorizare dosarelor, va fi stabilită valoarea sprijinului financiar pe hectar. Conform regulamentului de aderare, în 2013, acest sprijin trebuie să fie mai mare decât anul trecut, când s-a ridicat la 107 euro pe hectar”, a ţinut să precizeze Vaida.
Acesta a mai spus că în 2012, 24.600 de fermieri sălăjeni au solicitat plăţi compensatorii, pentru o suprafaţă totală de circa 130.000 de hectare. “Sperăm ca în acest an solicitările agricultorilor din judeţ să vizeze o suprafaţă de teren mai mare decât cea din 2012, şi mă refer în special la suprafaţa cultivată. Totuşi, adresăm rugămintea ca solicitanţii să ţină cont, pe cât posibil, de planificările primite, pentru a evita aglomeraţia la depunerea cererilor”, a mai spus adjunctul APIA Sălaj.
Sunt eligibili la plată fermierii care au în exploataţie minim un hectare de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. “Condiţia ce trebuie îndeplinită este ca agricultorul să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine”, a explicat oficialul sălăjean.
Proprietarii ori arendaşii care deţin terenuri în zonele catalogate ca fiind defavorizate – Zalha şi Cristolţ – se vor alege cu plăţi suplimentare. Acestea vin să compenseze diferenţele faţă de condiţiile naturale prezente în alte zone, care nu sunt defavorizate.
Andreea Vilcovschi