Gabriel Antoniu Lavrincic, sălăjeanul care a intrat în cartea recordurilor World Records din Marea Britanie, cu cele mai multe scrisori primite într-o viaţă de om, este primul şi singurul român invitat de către autorităţile ruseşti la Congresul internaţional de limbă rusă de la Praga. Lavrincic a ajuns în atenţia organizatorilor la recomandarea unor reprezentanţi din conducerea Ministerului Afacerilor de Externe al Federaţiei Ruse şi a publicaţiei „Argumenti i Fakti”.
Evenimentul este organizat de „Rossotrudnicestvo” – Agenţia Federală pentru problemele Comunităţii Statelor Independente, compatrioţilor care trăiesc în străinătate şi pentru colaborare umanitară, edituri din Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană şi Centrul Ştiinţific şi Cultural Rus din Praga/Cehia.
Una dintre principalele tematici ale conferinţei este studierea şi predarea limbii ruse ca şi limba străină prin metode şi instrumente moderne şi metode speciale de studiu. Gabriel Lavricic poate fi dat cu uşurinţă ca exemplu real în ceea ce privesc metodele inedite şi extrem de eficiente de învăţare a limbii ruse. El a învăţat singur aceast[ limbă, corespondând cu pioneri din Federaţia Rusă, iar la 14 ani o stăpânea ca şi cum ar fi fost limba sa maternă. A fost sprijinit de bunicul său, Jucă Petru, în vârstă de 90 de ani, fost combatant – translator pe front în Al Doilea Război Mondial şi prizonier în URSS. Acesta este cel care i-a insuflat dragostea pentru limba şi cultura rusă, cu povestiri adevărate despre Rusia şi Siberia.
Având nevoie de practică, a corespondat zilnic cu tineri din Uniunea Sovietica, această corespondenţă aducându-i recordul mondial la categoria „Cele mai multe scrisori primite în toata istoria omenirii”, emis de prestigioasa şi arhicunoscuta Guinness World Records din Marea Britanie, însumând 22.018 scrisori primite din URSS în perioada 1986-1992.
Sălăjeanul spune că această pasiune l-a ajutat să înveţe zece limbi şi să cunoască diferite culturi. Gabriel păstrează şi astăzi legătura cu foarte mulţi dintre prietenii de la distanţă.
Gabriel Antoniu Lavrincic s-a născut la data de 10 februarie 1976, în comuna Marca, din judeţul Sălaj. În prezent, Gabriel Lavrincic vorbeşte 10 limbi strâine, este director de comerţ-export, reprezintă şi promovează industria românească de mobilă în Rusia şi în toate republicile ex-sovietice.
Sălăjeanul consideră că este o onoare să fie primul român invitat la un asemenea eveniment. Temele conferinţei sunt stabilite de participanţii la cel de al VI-lea seminar internaţional care tratează bilingvismul şi comunicarea internaţională. Printre acestea se numără publicarea rezultatelor cercetărilor internaţionale în Federaţia Rusă şi în străinătate, cu plusuri şi minusuri, precum şi publicarea monografiilor ţărilor din Uniunea Europeană, pro şi contra. Vor fi puse în discuţie şi programele de granturi din Federaţia Rusă, Kazahstan şi Uniunea Europeană (incluzând regiunea ţărilor baltice) privind parteneriatele ştiinţifice şi educaţionale. O altă tematică vizează laboratoarele internaţionale de cercetare ştiinţifică şi accederea statutului juridic a proiectelor din cadrul colaborării internaţionale.
Centrele speciale de educaţie în limba rusă din afara Federaţiei Ruse va fi tematică de discuţii la congres. Vor fi abordate subiecte precum calificarea specială, recalificarea profesorilor şi pedagogilor. Se va discuta despre proiectele speciale din cadrul FTP „Limba Rusă” (2012-2015) şi granturile Ministerului Educaţiei din Federaţia Rusă, incluzând 100 de şcoli cu predare în limba rusă din lume. În cadrul congresului se vor putea face propuneri din partea reprezentanţilor Ministrului Educaţiei din Rusia, prin Departamentul Educaţional din Moscova şi Agenţiile Naţionale ale Uniunii Europene.
Tematica seminarelor cuprinde studierea şi predarea limbii ruse ca şi limba străină prin metode şi instrumente moderne şi metode speciale de studiu în spaţiul virtual. De asemenea, la seminare se va dezbate tematica multilingvism şi polilingvism – diferenţe şi avantaje, prin studierea şi predarea limbii ruse de afaceri, limbajul economic, atât în Rusia cât şi în străinătate.
Congresul internaţional de limbă rusă/Conferinţa internatională şi al VII-lea seminar ştiinţific „Multilingvismul şi comunicarea interculturală: Provocările secolului XXI” sunt programate a avea loc în perioada 11-13 octombrie anul acesta, la Praga. Limba de lucru din cadrul conferinţei şi seminarului sunt rusa şi engleza. Participanţii vor primi un certificat sau atestat de înaltă calificare.
Incep sa cred ca sunt articole platite…
Cat despre zece limbi straine vorbite…Hai sa fim seriosi…O limba vorbita inseamna o limba „fara taine”…Daca nu cumva o fi ca si cu steagurile lui Caragiale, adica rusa, ucraineana, bielorusa, etc. adica variatiuni pe aceeasi tema.
Nu de alta, dar am o toleranta scazuta la cei care se impauneaza…boala mai noua la romani.
Daca Lavrincic e nume romanesc io mi-o tai. Asta-i rusofon toata ziua.
cand vorbea de perioada petrecuta la rusi…
O invatat rusul limba rusa si noi acuma trebuie musai sa ne minunam ca la urs
Invidiosilor ! va e ciuda daca cineva vorbeste mai multe limbi ? Domnul de sus va iarta incultura. Limba ucraina si cea rusa sunt limbi diferite dar inrudite .O boje moi, boje moi !
tot ucraineanul vorbeste rusa…pentru ca sunt diferite…
Da’ stii cate limbi vorbeste o pasarica? Cica cate ii dai…
cica sirbul vorbeste sarba, iar croatul croata, desi sunt absolut identice…nationalismul asta bata-l vina…
lavrincik e nume slovac dupa tatal lui,am fost colegi de scoala si cunosc povestea nu sunt aberatii .am vazut cu ochii miei sacii cu scrisori si lb.rusa a invatat-o cu bunicul lui si din scrisori.nu fiti invidiosi ca e adevarat.
Un singur comentariu de bun simt sa nu citesc? Doamne, acest roman, tanar tenace, a intrat in cartea recordurilor!!! nu a scris niciodata magarii, cu siguranta, cum o fac cei care nu au de postat decat comentarii mizerabile, fara legatura cu articolul de mai sus! felicitari domnule Gabriel Antoniu Lavrincic. Va transmit gandul bun minunandu-ma de felul in care ati cuprins cu mintea si inima pana la varsta asta cat altii intr-o mie de vieti!