În plină criza de sânge cu care se confruntă spitalele din ţară, numărul de donatori pe care îi are Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj creşte de la un an la altul. Vârful ultimilor 21 de ani a fost atins luna trecută, când aproape 700 de sălăjeni au donat sânge pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, dar şi din dorinţa de a se bucura de avantajele materiale cu care donarea este recompensată în România.
Potrivit statisticilor deţinute de unitatea medicală respectivă, anul trecut au fost înregistraţi 6.158 de donatori, faţă de un total de 5.700 luaţi în evidenţă în 2011. Potrivit lui Vasile Crişan, contabil-şef în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, „în privinţa numărului de donatori, vârful a fost atins luna trecută, când au fost înregistrate 698 de persoane care au donat sânge. Un număr atât de mare nu am avut în nicio lună din 1992 încoace”, a declarat Vasile Crişan.
Recoltare în teren
Potrivit sursei citate, un lucru care a contribuit la creşterea numărului de donatori a fost recoltarea în teren, echipele Centrului de Transfuzie Sanguină mergând săptămânal în Crasna, Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei pentru a veni în sprijinul localnicilor care vor să doneze. „În prima săptămână din lună, marţea, mergem la Crasna, în a doua săptămână din lună, joia, mergem la Cehu Silvaniei, în a treia săptămână, joia, ne deplasăm la Jibou, iar în ultima săptămână din lună, miercurea, suntem pe teren la Şimleu Silvaniei. Încercăm, astfel, să venim în sprijinul donatorilor din bazinul acestor localităţi şi să îi scutim de un drum la Zalău”, a explicat Vasile Crişan.
În Crasna, Cehu Silvaniei şi Jibou, recoltarea se face la Centrele de Permanenţă, în timp ce la Şimleu Silvaniei donatorii pot găsi echipele Centrului de Transfuzie la Spitalul Orăşenesc.
Barometru pentru nivelul de trai
Cei mai mulţi dintre sălăjenii care donează sânge sunt din categoria oamenilor cu venituri reduse, care fac acest lucru atraşi mai ales de avantajele materiale implicate de donarea de sânge. Conform legislaţiei actuale, un donator beneficiază de şapte tichete valorice în valoare totală de 63 lei, o zi liberă în cazul în care este angajat şi decontarea a 50 la sută din valoarea unui abonament pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună. În timp ce pentru unele persoane, această „remuneraţie” pare banală, pentru alţii tichetele de 63 de lei asigură alimente pentru o familie timp de câteva zile. „Ne-am dori ca donarea sângelul să fie, la fel ca alte ţări, necondiţionată de avantaje materiale. Fiecare persoană responsabilă şi sănătoasă ar trebui să doneze sânge, gratuit, cel puţin o dată pe an, însă trebuie să recunoaştem că, în România, actul donării este şi un barometru al nivelului de trai. Oamenii vin să doneze şi pentru a primi acele tichete valorice”, a spus Vasile Crişan.
Sânge pentru Cluj, Timişoara, Bistriţa şi Baia Mare
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din cantitatea de sânge recoltată în Sălaj este trimisă în alte judeţe, la clinici şi spitale unde sălăjenii apelează pentru tratament. „La nivelul Sălajului se consumă puţin din ceea ce recoltăm noi. În general, 80 la sută din cantitatea de sânge recoltat o trimitem în alte judeţe, în special la Cluj, dar avem şi situaţii în care trimitem unităţi de sânge la spitale şi clinici din Timişoara, Baia Mare, Bistriţa, în funcţie de solicitările pe care le primim. Ni se cere sânge cu RH negativ”, a declarat Vasile Crişan.
Pentru ca unităţile de sânge să ajungă de la Zalău în alte judeţe este nevoie de transporturi în condiţii speciale, astfel încât produsul să nu îşi piardă proprietăţile. „Ne orientăm spre spitale care nu se află la foarte mare depărtare, întrucât este greu să asiguri transportul unităţilor de sânge. Spre exemplu, nu trimitem deloc sânge la Bucureşti, ei se descurcă apelând la alte Centre de Transfuzie mai apropiate”, a explicat Vasile Crişan.
Din sângele recoltat de la sălăjeni, Centrul de Transfuzie Sanguină produce concentrat eritrocitar suspendat, plasmă proaspătă congelată şi concentrat tromocitar standar, acest din urmă produs fiind solicitat de clinicile şi spitalele de oncologie.
Donatorii trebuie să fie sănătoşi
Donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase, între 18 şi 62 de ani, întrucât în afara acestor vârste nu există garanţia unui răspuns armonios din partea organismului faţă de pierderea a 450 ml de sânge. De asemenea, pot dona sânge cei care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeile în afara sarcinii sau a lăuziei, cei care nu manifestă stări emoţionale exagerate, teama persistentă faţă de actul donării sau o stare de oboseală. Nu în ultimul rând, este important ca donatorii să nu fi consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare.
Între donări trebuie să existe o pauză de minimum 45 de zile, iar oamenii trebuie să nu fi avut, în ultimul timp, pierderi de sânge şi să nu fi fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. “La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari”, a spus Vasile Crişan.
Organismul are capacitatea de a reface repede sângele donat, cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile, fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială.