Peste 10 hectare de teren au ars miercuri seara în localitatea sălăjeană Brebi, după ce o persoană necunoscută a aprins vegetaţia uscată şi a lăsat focul nesupravegheat. Pompierii atrag atenţia populaţiei să respecte măsurile împotriva incendiilor la curăţarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate. Scăparea de sub control a acestor incendiu poate duce la pagube materiale însemnate, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că dispeceratul unităţii a fost solicitat miercuri seara, în jurul orei 19, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată pe un teren din localitatea Brebi. „Pompierii jibouani s-au deplasat la faţa locului, reuşind să limiteze şi să stingă incendiul. Doar că, în ciuda intervenţiei prompte, au ars 10 hectare de teren. În continuare se fac cercetări pentru identificarea persoanei care a provocat incendiul”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când desfăşoară astfel de lucrări. Incendierea vegetaţiei uscate pentru curăţarea terenurilor trebuie realizată doar cu respectarea măsurilor de prevenirea incendiilor.
Pompierii de la prevenire desfăşoară periodic campanii de informare a cetăţenilor, de conştientizare asupra măsurilor ce trebuie respectate în igenizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate şi la ce sancţiuni se pot aştepta cei care nu respectă aceste măsuri.
Pentru reducerea numărului de arderi necontrolate, pompierii recomandă populaţiei care execută igenizări să respecte câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis. Astfel, se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii: în perioadele de caniculă şi secetă prelungită; condiţii meteorologice de vânt; la lăsarea serii. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, se recomandă următoarele măsuri de prevenire a incendiilor: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea vegetaţiei din suprafaţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 si 2.500 de lei. Mai mult decât atât, persoanele care provoacă incendii soldate cu pagube materiale pot răspunde penal. Pe numele acestora pot fi întocmite dosare de cercetare penală pentru infracţiuni de distrugere din culpă prin incendiere. În aceste cazuri, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la o lună la doi ani sau amendă.
În toamna anului trecut, pompierii sălăjeni au fost solicitaţi la aproximativ 150 de incendii de vegetaţie uscată scăpate de sub control, în mai multe localităţi din judeţ. Au fost distruse sute de hectare de teren, zeci de hectare de păduri, mii de pomi fructiferi, mai multe cabane din lemn, stupi de albine etc. O mare parte dintre arderile necontrolate au avut loc în mediul rural.