Valoarea proiectelor europene accesate în ultimii 5 ani de autorităţile sălăjene se ridică la peste 240 de milioane de euro, potrivit unei sinteze prezentate vineri în şedinţa Colegiului Prefectural. Este vorba de aproape 90 de proiecte aflate în derulare, majoritatea fiind accesate de primăriile din judeţ prin programul naţional de dezvoltare rurală. De asemenea, un număr de 11 proiecte însumând 36,5 milioane de euro au fost finalizate, iar alte 18 sunt în fază de evaluare.
La finele anului trecut se aflau în derulare 14 proiecte prin programul operaţional regional, la valoarea de 68,7 milioane de euro, în timp ce alte zece au fost finalizate. Prin aceste proiecte a fost realizată investiţia la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, la Muzeul „Ioan Sima”, sistemul inteligent de semaforizare din municipiu, reabilitare şcoli etc.
Şeful Serviciului Management Instituţional din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj, Mircea Ciocian, a făcut menţiunea că ar trebui avut în vedere faptul că, în perioada 2014-2020, nu vor mai putea fi accesate proiecte prin acest program decât dacă vor fi constituite regiunile. Acesta a explicat că este foarte important ca acestea să fie finalizate, întrucât prin acest program se accesează mai bine de o treime din valoarea totală a proiectelor din judeţ.
Programul operaţional de dezvoltarea capacităţii adimistrative nu a prezentat interes pentru primăriile din judeţ. Un singur proiect a fost depus pe această linie, care, de altfel, nu a fost pe criteriile programului. A fost o încercare fără reuşită.
Cinci proiecte au fost semnate prin programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Valoarea totală a proiectelor este de 3,6 milioane de euro. Doar unul a fost finalizat.
Prin programul sectorial de mediu au fost accesate patru proiecte în valoare de 74,8 milioane de euro, pentru aducţiune de apă, proiecte punctuale pentru dezvoltarea zonelor de la Iaz şi Hida şi pentru infrastructură de canalizare.
Cel mai de interes şi spectaculos program pentru primăriile din judeţ a fost programul naţional de dezvoltare rurală. Un număr de 66 de proiecte în valoare de 94,5 milioane de euro, au fost semnate de administraţiile locale. „Cred că după finalizarea acestora, satul sălăjean va arăta altfel”, a afirmat Mircea Ciocian.
Prefectul Filonaş Chiş a precizat că un lucru important de luat în calcul este procentul plăţilor efectuate. „Practic, se încheie un exerciţiu financiar şi se apropie momentul plăţilor. Va trebui să analizăm îndeaproape aceste plăţi. Dar prioritatea noastră trebuie să reprezinte, în continuare, atragerea de fonduri europene. Este prioritatea zero”, a afirmat prefectul judeţului.
Potrivit acestuia, din cele peste 240 de milioane de euro cât valorează proiectele aprobate s-au efectuat plăţi în valoare de doar 15,5 milioane de euro, reprezentând doar 6,42 la sută.
Filonaş Chiş a explicat că un lucru extrem de benefic pentru instituţii ar fi îmbunătăţirea managementului. „Foarte multă lume apelează pentru accesarea fondurilor europene la firme de consultanţă, care au costuri destul de ridicate. Ar fi benefic să creăm la nivel local posibilităţi de formarea tinerilor pentru întocmirea de proiecte cu finanţare europeană, să se ocupe de acestea”, a afirmat Chiş.
Prefectul şi-a mai exprimat îngrijorarea că la nivelul judeţului, şi nu numai, există o mare problemă în atragerea fondurilor europene pentru investiţii în agricultură. „Avem potenţial, dar menţinem agricultura la stadiu de subzistenţă. Trebuie să vorbim cu specialişti în agricultură, să-i sprijinim să atragă fonduri. E păcat că avem atâta materie primă şi să nu facem nimic. Trebuie să facem ceva”, a declarat acesta.
Pentru proiectele cu finanţare 2007-2013, autorităţile sălăjene au avut la dispoziţie fond total de 31,3 miliarde de euro. Estimările pentru proiectele 2014-2020 se ridică la aproape 40 de miliarde de euro.
La AJOFM s-au semnat cele mai multe proiecte dar directorul a fost schimbat. De ce? Fiindca competenta nu conteaza!
Domnilor de la prefectura ,pa fratele Sandor de la primaria gîrbou de ce la-ti uitat,la fiecare campanie la locale promite apa si canalizare, dar CANCI,nimic din promisiune,a ramas cu degetul în gura si cu gagicile din sat care-i plîng de mila mai ales ca acuma nu-i singur,a venit si doamna din state sii bai mare.