Proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul examenului de bacaluareat va fi susţinută, anul acesta, în funcţie de profilul şi specializarea elevilor. Unii candidaţi vor avea subiecte mai grele de rezolvat, în timp ce alţii vor fi puşi să rezolve cerinţe mai lejere, conform numărului de ore de limba română studiate de fiecare elev în parte.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aceasta nu este singura modificare apărută la examenul de bacalaureat din acest an. „Ca noutate, au fost introduse în programe noi de bacalaureat la disciplinele matematică, fizică, chimie, logică argumentare şi comunicare. De asemenea, au fost aduse modificări la proba scrisă de limba şi literatura română, care va fi susţinută în funcţie de filieră şi profil”, a afirmat Bancea.
Astfel, candidaţii vor fi împărţiţi în două tabere: una de filiera teoretică – profil real; filiera tehnologică; filiera vocaţională – toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic), iar cealaltă filiera teoretică – profil umanist şi filiera vocaţională – profil pedagogic. Cel mai probabil, la primele două subiecte nu vor există diferenţe importante între profilurile respective. Eseul, al treilea subiect, aduce noutăţi inedite pentru sesiunea următoare de bacalaureat.
S-a luat această decizie ca urmare a faptului că elevii de la profil real au doar trei ore de limba română săptămânal, iar cei de la uman studiază disciplina patru ore săptămânal. „Se doreşte o egalizare privind şansele candidaţilor de promovarea examenului de bacalaureat. La matematică există deja o diferenţiere între profile”, a afirmat Bancea.
Potrivit acestuia, metodologia privind programul examenului de bacalaureat rămâne neschimbată.
„Noutati inedite”…nitel pleonastic