Mirel Talos este zalauan si a absolvit Liceul Teoretic Zalau in 1992, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti in 1996 si Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative in 1999. A urmat mai multe cursuri in domeniul politic in SUA, Anglia, Olanda si Israel. A fost consilier politic in Partidul National Liberal, consilier politic al Primului-Ministru Calin Popescu-Tariceanu in perioada 2005-2007, cu rang de secretar de stat, iar de la inceputul anului 2008 este deputat. A publicat doua carti: Partidele politice in tranzitie si Indrumar in liberalismul politic, precum si peste 50 de articole in reviste de stiinte politice sau analiza politica. Este membru in echipa editoriala a publicatiilor Cadran Politic si Perspective politice. Este membru al consiliului de conducere si membru fondator al Asociatiei Copiii Satelor, organizatie ce sprijina copii din mediul rural din Salaj in continuarea studiilor liceale si universitare.
Reporter: Care ar fi primele doua cuvinte cu care v-ati caracteriza?
Mirel Talos: Salajean si liberal. Salajul este printre cele mai frumoase zone ale Romaniei, iar asta nu o spun eu, ci toti cei care ajung aici. Peisajul natural, satul salajean, bisericile de lemn, Porolissumul, castrele, palinca, toate formeaza un brand care individualizeaza acest judet, de care eu sunt foarte mandru. Pe de alta parte, sunt liberal si nu as putea fi vreodata altfel. Cred ca oamenii politici trebuie sa aiba convingeri ferme, sa faca politica din pasiune, sa nu isi schimbe vederile dupa parfumurile politice la moda. Liberalismul si Partidul National Liberal sunt pentru mine lucruri definitive.
Reporter: Ati lucrat trei ani in guvern, la cel mai inalt nivel. Care credeti ca este bilantul Guvernului Tariceanu?
Mirel Talos: Asteptarile romanilor au crescut constant pentru ca Romania s-a dezvoltat in ultimii ani intr-un ritm foarte rapid. Cetatenilor li se pare normal acum sa beneficieze de o guvernare buna, pentru ca asta trebuie sa faca un guvern. Daca ne uitam cu onestitate la Romania din 2004 si la cea din 2008, diferentele sunt mai mult decat clare. Sa va dau cateva exemple frapante. In 2006, nivelul investitiilor straine in Romania a fost de 13 miliarde de euro, adica exact cat au fost in total din 1990 pana in 2005. Guvernul Tariceanu a dus o politica economica liberala care a descatusat energiile acestei tari, in primul rand reducand impozitele si in al doilea rand decupland economia de la politica. Inainte de 2004 erai om de afaceri daca erai membru al partidului la guvernare, acum avem o economie de piata liberala, in care decide piata. Salariul mediu in acest moment este dublu fata de 2004, pensile sunt cu circa 80% mai mari, s-au facut pasi importanti in debirocratizarea Romaniei, s-a investit enorm in educatie. Exemplele pot continua.
Reporter: De ce ati vrut sa candidati la Zalau?
Mirel Talos: Pentru ca sunt zalauan suta la suta si cred ca in sistemul uninominal fiecare trebuie sa candideze la el acasa, altfel totul este artificial.
Reporter: Pentru prima data vot uninominal. Ce este votul uninominal?
Mirel Talos: Votul uninominal este o revolutie a bunului simt. Din 1990 romanii au ales partide politice, nu persoane. Acest vot orb a subminat increderea in sistemul democratic, creand impresia unei clase politice deasupra controlului cetatenilor. Pentru prima data dupa 1990, se vor vota persoane, nu liste. Fiecare localitate va fi arondata unui colegiu, in care fiecare partid va avea un candidat. Zalaul va fi el singur un asemenea colegiu. Cetateanul va alege un candidat, care va avea o responsabilitate politica foarte clara fata de colegiul si cetatenii din colegiul in care a fost ales.
Reporter: Ce avantaje aveti fata de alti candidati?
Mirel Talos: Experienta politica si o cunoastere foarte buna a institutiilor centrale, in special a mecanismului de functionare a Guvernului si Parlamentului. Un contact bun al unui parlamentar cu cetatenii nu este decat o premiza pentru a fi un bun parlamentar. Mai trebuie sa mergi la Bucuresti si sa faci lobby pentru un anumit proiect in favoarea colegiului, sa il pui in miscare, sa ai grija sa fie dus la capat. In cei trei ani in care am fost consilier al primului-ministru am ajuns sa cunosc in detalii functionarea guvernului, care sunt sursele banilor si cum se pot accesa. Cunosc bine atat Zalaul, pe care l-am considerat intotdeauna orasul meu si la care m-am referit ca acasa, cat si Bucurestiul politic. Nu voi pleca din Zalau pentru a intreba in Gara de Nord care este adresa Parlamentului sau a Guvernului, voi merge direct la institutii pentru proiectele Zalaului, stiind deja unde si cum se rezolva orice problema a acestui oras.
Reporter: Cum vi se pare Zalaul acum?
Mirel Talos: Cand eram mic aveam un complex pe care cred ca il au multi zalauani, complexul orasului mic. Zalaul mi se parea in urma altor orase: nu avea tramvai si troleibuz ca si Clujul, nu avea teatru sau opera, nu avea un loc de agrement deosebit ca alte orase, magazinele nu erau atat de interesante ca in alte locuri. In plus, era cunoscut in toata Romania ca orasul in care nu curge apa. Anii 90 nu au fost nici ei foarte buni pentru oras, in conditiile in care o parte din viata economica s-a prabusit. In ultimii ani Zalaul a facut insa progrese foarte mari, arata cu totul altfel, meritul cel mai mare revenindu-i domnului primar Radu Capilnasiu. Zalaul are in continuare nevoi de dezvoltare, dar si spatiu de dezvoltare. La acest proiect vreau sa contribui si eu, impreuna cu echipa liberala locala.